Pele'den Obama'ya çalım

Güncelleme Tarihi:

Peleden Obamaya çalım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2009 00:00

Ünlü yıldız, 2016 Olimpiyatlarının Brezilya’ya verilmesi için yaptığı lobiyle ABD Başkanı’ndan bile etkili oldu. Futbolun gücünü bir kez daha ispatladı.

Haberin Devamı

2016 Olimpiyatları’nın Rio de Janeiro’ya verilmesinin yankıları sürüyor. Brezilyalıların, özellikle kendi şehri Chicago için bizzat Kopenhag’a giderek lobi yapan ABD Başkanı Barack Obama’ya rağmen kazanmaları sevinçlerini katladı. Madrid ve Tokyo’nun da yarıştığı mücadelede ipi göğüsleyen Latin Amerika ülkesinde zaferin başmimarı efsanevi futbolcu Pele oldu. Danimarka’ya gidip komite üyeleri ile tek tek görüşen 68 yaşındaki yıldızın, ABD Başkanı’ndan bile daha ikna edici olduğu görüldü.
Karizması sarsıldı
Öyle ki, seçimin ardından bazı Olimpiyat Komitesi üyeleri, oylarını bir futbol ülkesi için kullandıklarını söylemekten çekinmediler. Bazı üyeler de Obamalar’ın Kopenhag’a kadar gelişlerinin baskı oluşturmak istedikleri şeklinde anlaşıldığını ve ters tepki yarattığını belirttiler. Bu sonuç, göreve geldiği günden beri popülaritesi hiç azalmayan Obama’nın karizmasının sarsılması olarak yorumlandı. 
Kararın açıklanmasından sonra tıpkı Pele gibi ağlamaklı olan bir isim daha vardı. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, “Diğer ülkeler projeleriyle, bizse kalbimiz ve ruhumuzla” buraya geldik dedi. Lula ayrıca, olimpiyattan 2 yıl önce 2014 Dünya Kupası’na da ev sahipliği yapacaklarını hatırlatıp, “Şimdi hedefimiz Kış Olimpiyatları” diye espri yaptı.
Yapılan ilk araştırmalar, oyunların dünyanın en sorunlu ekonomilerinden Brezilya için 56 milyon dolar ek gelir ve 2 milyon istihdam sağlayacağını gösteriyor. Buna karşılık berbat bir trafiğe ve yılda 6 bin gibi ürkütücü bir cinayet istatistiğine sahip olan Rio konusunda endişeler de bulunuyor.

Haberin Devamı

Sabaha kadar samba

ULUSLARARASI Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge, 2016 oyunlarını Rio’ya verdiklerini açıklayınca Brezilyalılar kendinden geçti. Sonuçları şehrin ünlü Copacabana Plajı’nda toplanarak izleyen 100 bine yakın kişi, konfeti yağmuru altında sabaha kadar samba yaptı. Plajda, Brezilya’yı desteklediği süsü verilen ABD Başkanı Obama’nın tıpa tıp benzeri ise büyük ilgi gördü.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!