Pekin 2008 perdelerini açıyor

Evet, Pekin 2008 Olimpiyatları’nın perdesi 8 Ağustos cuma günü açılıyor. Olimpiyatlar dünyanın en büyük nüfuslu ülkesinde yer alacak. Çin’in olimpiyatları almasında en büyük destek eski IOC Başkanı Juan Antonıo Samaranch’dan geldi.

IOC Başkanı, dünyanın en yoğun nüfuslu ülkesinin olimpiyatlarla tanışmasını istedi. 2001 yılında Moskova’da yapılan seçimde başta İstanbul olmak üzere, Pekin, Paris, Osaka, Toronto aday oldular. Ancak karar daha önceden verilmişti. İlk turda İstanbul, Pekin’in arkasından en çok oyu aldı. Ancak ertesi gün yapılan ikinci turda Pekin oy çokluğu ile 2008 Olimpiyat Oyunlarını ülkesine taşıdı.

Çin Hükümeti oyunların tarihi yaklaştıkça daha önce hiç düşünmedikleri sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Bir taraftan içerde basın ve insan özgürlüğü tartışılırken dışarıdan ise politik etkiler Çin’i bir hayli sıkıntıya soktu. Pekin’deki hava kirliliği ve trafik üzerinde en çok durulan konular oldu.

Şimdi sıra sporcularda

Artık bütün bu üzücü olayların sonunda 8 Ağustos’taki görkemli olduğu ifade edilen Pekin açılış töreninin ertesi gün Olimpiyat Oyunları başlıyor. Artık sporu politika ile eşleştirmeyi bırakıp bu görkemli oyunların keyfini yerinde veya TV de izleyeceğiz.

Sahnenin açılışında boksörlerimiz, haltercilerimiz, okçularımız ve yelkencilerimiz ilk sırayı alacak. Dört branşta daha ilk gün podyuma çıkıyoruz.

Genel bir değerlendirme yaparsak olimpiyatlarda en çok madalyayı atletizm ve yüzmede göreceğiz. Atletizmde altın, gümüş ve bronz olarak tam 47 madalya verilecek. Yüzmede ise tam bir rekor. Senkronize yüzme, atlama ve sutopu ile 48 madalya dağıtılacak olimpiyatlarda.

Bu tabloya baktığımızda Türkiye’nin madalya adedini arttırması için bu branşlarda daha çok çalışması ve federasyonların daha önem vermesi ortaya çıkmaktadır. Yüzmede ve atletizmde kendini ispat etmiş yerli ve yabancı antrenörlerden istifade etmeliyiz. Bu spor branşlarının maddi desteğini arttırmalıyız. Tabii Pekin’den sonra.

Kuşkusuz özellikle takım sporlarında en etkin kıta Avrupa. Takım sporlarının Avrupa’da çok güçlü olması nedeniyle futbol, voleybol, basketbol ve hentbolda bayan ve erkek takımlarımız bir türlü olimpiyat elemelerini geçemediler. Bana göre hedefimiz Olimpiyat elemelerinde 2012’de başarılı olmak. Eğer alt yapıyı zenginleştirirsek, yetenekli sporcu seçimi ve mücadeleci hocalar ile bu engelleri 2012 için aşarız. Yeter ki federasyonlarımız hedef olarak bu aşamayı seçsinler.

Medya’nın desteği gerek

Olimpiyatlarda başarı madalya ile ölçülür. Ülkelerin değerlendirilmeleri bu madalya sayısına göre yapılır. Bu nedenle sporcularımızın, antrenörlerimizin ve yöneticilerimizin ana hedefi üst düzey mücadele edecek sporcular yetiştirmektir. Pekin bizim için önemli bir dönüm noktasıdır. Her ne kadar Pekin’de bir ABD-Çin rekabeti olacaksa da bunun bizi fazla etkilememesi gerekir. Sporcularımız kendilerini madalya kazanmaya hedefleyeceklerine kesin inanıyorum.
Yazarın Tüm Yazıları