Pek zahmetli bir kahve: Mirra

Mardin’de çok yaygın olan “mirra” geleneğinden bahsetmek istiyorum bugün. Mirra, aslında acı kahvedir. Ama haızırlanışı çok zordur ve taziye, düğün, yas ve tebrik günlerinin özel ikramıdır.

Haberin Devamı

Şimdi gelin, mirranın bu zahmetli yapımına bir göz atalım.
İyice kavrulan kahve, dibeklerde dövülerek un haline getirilir. Özel olarak yapılmış güğümler, yarısına kadar şerbet doldurulur. Ama bu, özel olarak hazırlanan bir şerbettir. (Kahve telvesinin arı suyla kaynatılmasıyla elde edilen kahverengi suya verilen addır.)
Şerbetin içine iki ya da üç kilo kadar kahve konur ve kaynatılır. Bu aşamada kahvenin taşmaması gerekir, bunun için de kahve zaman zaman ateşten uzaklaştırılır.
İyice kaynayan kahve soğuduktan sonra mutbak denen daha küçük güğüme aktarılır. Bu iş yapılırken de kahvenin, dibine çöken telveyle karışmaması gerekir.
Üzerine şerbet eklenen kahve tekrar kaynatıldıktan sonra mutbağa alınır. Bu işlemden sonra güğümde kalan tortuya terve denir. Mutbaktaki kahve tekrar kaynatılır ve soğuması beklenir.
Daha sonra kapaklı bir güğüme aktarılan kahve iki kez daha aynı işleme tabi tutulur. Ve nihayet kahve cezveye konur, ikram edilir.
Bu kahve ekşidir ve fincanın kenarını boyayacak kadar kıvamlıdır.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

500 gr kuşbaşı tavuk eti (kalça tarafından)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı toz kekik
1 yemek kaşığı tahin
Yarım su bardağı kaju fıstık (deve boynu
şeklindeki fıstık)
2 yemek kaşığı kuru çekirdeksiz İzmir üzümü
Tahinli patlıcan için;
6 adet ince uzun
kemer patlıcan
4 yemek kaşığı tahin
4 yemek kaşığı
süzme yoğurt
3 diş sarmısak
1 adet limonun suyu
2 çay kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz

FISTIKLI TAHİNLİ FÜZYON TAVUK

Patlıcanları saplarını kesmeden yıkayıp kurulayın. Çatalla bazı yerlerinden delip 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında yumuşayıncaya kadar közleyin. Patlıcanları fırın tepsisine koyduktan sonra ızgaraya yakın konumda ve ızgara ayarında da çevire çevire közleyebilirsiniz.
Fırından çıkarıp henüz sıcak haldeyken kabuklarını yukarıdan aşağı doğru soyun. Kesme tahtasının üzerine alıp ezilinceye kadar doğrayın ve derin bir kaba koyun.
Süzme yoğurt, tahin, dövülmüş sarmısaklar, limon suyu ve tuzu kaba ekleyip ezerek karıştırın. Son olarak, incecik kıyılmış maydanozu ilave edip tekrar karıştırın.
Diğer taraftan sıvıyağ ve kuşbaşı doğranmış tavuğu geniş bir tavaya koyup (wok tava kullanmanızı öneririm) 4-5 dakika kadar kavurun. Tuz, tahin, karabiber, kekik, kuru üzüm ve fıstığı ilave edip karıştırarak 8-10 dakika, tavuklar yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın.
Yoğurtlu tahinli patlıcan ezmesini geniş bir tabağa yayın. Üzerine tavuk etini yerleştirip isterseniz 2 yemek kaşığı sıvıyağda kızdırdığınız pulbiberi gezdirin. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.
Not: İsterseniz bu yemeği fırına dayanıklı bir kapta yapıp servise sunmadan önce fırında ısıtarak da ikram edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları