Pek de sevimli olmayan bir kış sebzesi

Bazı sebze ve meyveler önyargılarımızın kurbanı olur. Pek çok kişi onları yemek bir tarafa, pişerken etrafa yaydıkları kokuya bile tahammül edemez. Geçenlerde bu köşeye konuk ettiğimiz lahana, enteresan kokusu ve aromasıyla kereviz, bu sebzelerin başlıcalarıdır.

Soğuk görünümü ve kendine has kokusuyla karnabahar da bu pek sevimli olmayan sebzelerdendir. Pek çok kişi tadını bile tam olarak bilmediği karnabaharın adını duyduğunda yüzünü buruşturur.
Bir de yıllarca karnabahar yemeyip daha sonra inadını kırarak tatmaya kalkışanlar vardır. ışte böylelerinin karnabaharı nerede ve nasıl yediğinin büyük önemi vardır. Çünkü karnabahar da o “tehlikeli” sebzelerden biridir. Yani, lezzetsiz yapıldığında kendinden soğutacak sebzelerden. Onun için de karnabahar yapmayı öğrenmek ve onu lezzetli yaparak etrafımızdakilere sevdirmek bence önemli bir iş.
Aslen turpgiller familyasından olan karnabahar bir kış sebzesi. Yani, sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek isteyenler için şimdi karnabahar zamanı. Henüz açmamış, beyaz ya da krem rengi çiçeklerini yediğimiz bu sebze lahanaya çok benzer. Ve aslına bakacak olursanız da lahanadan türemiştir.
Bir Doğu Akdeniz sebzesidir karnabahar. Hatta anavatanının Kıbrıs adası olduğu söylenir ve bu teoriye göre karnabaharın tohumu ilk kez Haçlı Orduları tarafından Kıbrıs’tan ıtalya’ya götürülmüştür.
Dediğimiz gibi, lahanayla yakın akrabadır karnabahar. Ve tıpkı lahana gibi C vitamini bakımından zengindir. Ayrıca bir fosfor deposu olan karnabahar, zihni dinlendirir, sinirlere iyi gelir. şeker ve kalp hastalarının da bol bol tüketmesi gereken bir sebzedir.
Böylesi bir karnabahar methiyesinden sonra kalkıp, karnabahar salatası yapmaya karar verirseniz, karnabaharı, yarım saat bol tuzlu, sirkeli suda bekletin. Böylece minik, zararlı canlıları kolayca imha edebilirsiniz. Artık içiniz rahat olarak karnabahar salatası yapabilirsiniz. Üzerine bir de yoğurt gezdirdiniz mi, tamam!

Pastırmalı humus

2 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişme süresi: 30 dakika

MALZEME LİSTESİ
* 1 su bardağı dolusu kuru nohut (konserve nohut da kullanabilirsiniz)
* 3 yemek kaşığı dolusu tahin
* 1 adet limonun suyu
* 2-3 diş sarmısak
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 çay kaşığı kimyon
* 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
* 1 çay kaşığı sumak
* 7-8 dilim çemensiz pastırma
* Yarım su bardağı nohudun haşlama suyu
* 3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz

YAPILIŞI
Akşamdan bol suyla ıslattığınız nohudu ertesi gün yıkayıp süzün ve bir tencereye aktararak üzerini örtecek kadar suyla haşlayın. ıyice yumuşayan nohutları süzün. Ancak haşladığınız nohutların suyundan yarım su bardağı kadarını mutlaka ayırın. Nohutlar ılınınca kabuklarını soyun. Nohutları soymak humus yapmanın en zor aşamasıdır ama nohut soymanın da kolay bir yöntemi vardır. Nohutları avuçlarınız arasına alıp birbirine sürterek kabuklarını daha kolay çıkarabilirsiniz. Kabukları soyulan nohutları ılık haldeyken robota aktarın. Üzerine ayırdığınız nohut suyunu ekleyip robotu çalıştırarak püre haline getirin. Eğer konserve nohut kullanacaksanız konserve suyundan yarım su bardağı kadar ayırın. Nohutların kabuklarını soyup robotta çekerek aynı işlemleri konserve nohuda da uygulayın. Püre haline getirdiğiniz nohutları çukur bir kaba aktarın. Diğer taraftan, limon suyu, tahin ve dövülmüş sarmısakları derin bir kapta çatalla çırpıp karıştırın. Tuz, kimyon, karabiber, sumak ve kırmızı toz biberi de ekleyip tekrar karıştırın. Hazırladığınız bu tahinli sosu püre halindeki nohutların üzerine aktarıp tüm malzemeleri iyice karıştırın. Son olarak koyu boza kıvamındaki humusu servis tabağına bir parmak kalınlığında yayın. ıncecik dilimlenmiş pastırmaları teflon bir tavaya koyup üzerine 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirin. Pastırmaları kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin. Hafifçe pişen pastırmaları humusun üzerine yerleştirip ılık halde servise sunun. Pastırmaları tavla pulu formunda doğrayıp 1 yemek kaşığı sıvıyağda 2-3 dakika kızarttıktan sonra da humusun üzerine yerleştirebilirsiniz. Sofraya getirmeden önce ince kıyılmış maydanozla süsleyip ılık halde servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları