Pehlivanların kayıtları başladı

Güncelleme Tarihi:

Pehlivanların kayıtları başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 12:32

Edirne'de, 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde güreş tutacak pehlivanların kayıtları yapılmaya başlandı.

Edirne Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı Mimar Sinan Spor Salonu'nda sabah saatlerinden itibaren 13 boyda güreşçilerin kayıtları, oluşturulan masalarda gerçekleştiriliyor. Güreşçiler, sağlık kontrolünden geçirilerek kayıtları yapılıyor.

Kule hakemlerinden ve eski başpehlivan güreşçilerinden Baki Sudakap, yaptığı açıklamada, geçen yıl Kırkpınar için bin 576 güreşçinin kayıt yaptırdığını anımsattı.

Sudakap, “Geçtiğimiz yıllarda güreşçilerin kayıtları çarşamba günü başlayıp, cuma günü saat 12.00'de sona eriyordu. Bu yıl ilk kez güreşçilerin kayıtları çarşamba günü başlayarak, perşembe günü saat 20.00'de sona erecek. Bu nedenle Er Meydanı'ndaki güreşlerde cuma günü sabah saatlerinde başlayacak” bilgisini verdi.

BAŞ GÜREŞLER

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ndeki baş güreşlerinde pehlivanların 35 dakika güreştikten sonra yenişemedikleri takdirde 15 dakika puanlama güreşi yaptıklarını anlatan Sudakap, “Bu sürede 2 puanı alan pehlivan birinci ilan ediliyor. 15 dakikalık uzatma süresinde yenişemeyen pehlivanlardan, ikinci bir uzatmada ilk puanı alan galip ilan ediliyor” dedi.

Pehlivanların baş güreşlerinde 40 yaşına kadar güreşebildiklerini hatırlatan Sudakap, şöyle devam etti:

“Kırkpınar'da yapılan baş güreşlerinde ilk 16'ya giren 40 yaşını doldurmuş olsa bile bir dahaki yıl güreşebiliyor. Kırkpınar'da bir altın kemer alan 45 yaşına kadar, 2 kemer alan Ahmet Taşçı gibi pehlivanlar da yaş sınırı aranmaksızın güreşlere devam edebiliyor. Her yıl yine başaltı birincisi bir sonraki başpehlivanlık kategorisinde güreşme hakkını elde ediyor. Yine serbest ve grekoromende 96 kilo ile 120 kiloda dünya ve olimpiyat birincisi olanda baş güreşlerinde direk güreş yapma imkanı elde ediyor.”

BAŞ GÜREŞLERİNDE 10 PEHLİVAN İDDİALI

Türkiye Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ayhan da Kırkpınar'da güreşecek pehlivanlara başarılar diledi.
Ayhan, “649. Tarih Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde baş pehlivanlıkta son 30 yılın en çekişmeli güreşleri yapılacak. Baş güreşlerinde 10 pehlivan altın kemer almak için iddialı. Bu yüzden baş güreşler çok çekişmeli geçecek. Bu sezon yurdun değişik yörelerinde yapılan yağlı güreşlerde sürekli olarak birinciler değişti. Bu nedenle başa güreşen pehlivanların en az 10'u altın kemeri almak için mücadele edecek” diye konuştu.

Ayhan, bu yıl ilk kez başaltı ve başta, yarı final ve final güreşlerinde çayıra inecek ustaların, pehlivanlarına taktik vererek, güreşe motive edeceklerini bildirdi.

Bu arada Edirne Gençlik ve Spor Müdürlüğü önünde pehlivanlar için kispet satışları da başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!