Pazarda giyim de oyuncak da satılır

Güncelleme Tarihi:

Pazarda giyim de oyuncak da satılır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2010 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Toplumun pazarlardaki alışveriş alışkanlığını değiştirmek gibi bir kural rasyonel olmaz. Diyorlar ki, ‘Pazar- yerlerinde sadece gıda ürünü satılsın’. Pazarlarda elbise satılmazsa kimilerinin işleri mi düzelecek” dedi.

Haberin Devamı

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, semt pazarlarında gıda ürünleri dışında hiçbir ürünün satılmaması yönündeki öneriye karşı çıktı. Anadolu insanının, pazarlar kurulduğu zamandan beri alışverişini pazardan yapma alışkanlığına sahip olduğuna işaret eden Ergün, “Toplumun bu alışkanlığını değiştirmek, böyle bir kural koymak rasyonel olabilir mi?” dedi. Bakan Ergün, son dönemde çeşitli ticaret odalarından gelen “Semt pazarlarında sadece gıda ürünleri satılsın. Giyim eşyası ve mobilya başta olmak üzere, başka ürün satılmasın” şeklindeki taleplere sıcak bakmıyor. Bu konuda bir grup gazeteciye açıklama yapan Ergün, pazar yerlerini düzenleyen bir tasarıları olduğunu ve bu kapsamda farklı taleplerle karşılaştıklarına dikkat çekerek, şunu söyledi:
Anadolu alışkanlığı
“Diyorlar ki, pazar yerlerinde giyim eşyası, ayakkabı, oyuncak satılmasın. İyi de Anadolu’nun pazar yerlerinde pazarlar kurulduğu zamandan beri insanlar köyden kasabaya geldiklerinde, pazara geldiklerinde aynı zamanda giyim eşyası da, aynı zamanda ayakkabı da, aynı zamanda çocuğuna oyuncak da alabilme imkanına sahip. Şimdi bu beklentiyi, toplumun bu alışkanlığını değiştirmek, pazar yerinde bugünden itibaren giyim eşyası satılmayacak diye bir kural koymak rasyonel olabilir mi?”
Rasyonel değil
Bu tür taleplerin “rasyonel” olmadığını savunan Ergün, “Onun için bu talepleri ister istemez değerlendiremiyoruz. Bir de, insanlarımız bir sıkıntı yaşanmaya başladığı zaman bu sıkıntının şu sebepten yaşandığını hemen peşin olarak kabul ediyorlar. Diyelim ki konfeksiyonda, hazır giyimde daralma mı meydana geldi? ‘Pazarlarda elbise satıldığı için bu daralma meydana geldi. Pazarlarda elbise satılmasa işler düzelecek.’ Böyle bir yorum ayağı yere basan bir yorum değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakkal iflaslarının başka nedeni olabilir

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Büyük marketler nedeniyle iflaslar yaşanıyor, bütün bakkal dükkanları bu nedenle kapanıyor” demenin şekilde yanlış olduğuna vurgu yaptı. Ergün, şöyle konuştu: “Bu nedenle kapananlar da var, ama bütün bakkal dükkanlarının bu nedenle kapanmadığını da biliyoruz. Başka başka nedenleri var. Her birinin ayrı bir nedeni olabilir. Bütün bunların hepsini birlikte ele aldığımız zaman düzenlemelerimizin rasyonel, ayağı yere basan, piyasa ekonomisi şartlarını gözeten, dünyaya açık bir model olduğumuzu gösteren, ama rekabeti de koruyan bir sistem olması lazım. Bu ve alışveriş merkezleri düzenlemesiyle, bütün bunların hepsini birden dikkate almaya çalışıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!