İşte 501. Lejyon’un Türk askeri

Güncelleme Tarihi:

İşte 501. Lejyon’un Türk askeri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2008 00:00

Star Wars efsanesinden ilham alan ve üç kıtada faaliyet gösteren 501’inci Lejyon’un Suudi Arabistan’dan Meksika’ya kadar 4300 üyesi var. Bu lejyon, Yıldız Savaşları filmindeki tüm kötü karakterlerden oluşan bir birlik. Aralarında iki de Türk var: Yiğit (22) ve Ateş (25) Çetin kardeşler.

Merak etmeyin! Bu gerçek bir savaş birliği değil, Cosplay adı verilen bir oyunun parçası. Lejyoner olmak isteyen, Star Wars filmlerinin yaratıcısı George Lucas’ın onaylayabileceği kadar kaliteli bir kostüme bürünmek zorunda. Genellikle savaşta değil açılışlarda boy gösteriyorlar ama bir hayır işi için de hizmete hazırlar. Çetin Kardeşler’den küçük olanının başvurusu kabul edildi. Abi Ateş Çetin lejyondan hálá onay bekliyor. Darth Vader kılığıyla İstiklal Caddesi’ne çıktığında onu Batman, Robocop, hatta itfaiye sanan bile var.

Kostümünüzü nasıl yaptınız?

-Kaskı ve zırhı hazır alıyorsunuz. İnternette fanlardan satın alınıyor. Kıyafetin geri kalan kısmı sizin vücut ölçülerinize göre dikiliyor. Kılıç ise Lucas Film’in bir ürünü. O da satın alınıyor.

Kaç liraya mal oluyor böyle bir kostüm?

-Yaklaşık 2500 dolar. En uzun aşama da bu. Kostüm için aylarca para biriktirdim.

Aileniz, çevreniz nasıl yaklaşıyor sizin bu merakınıza?

-Aslında Cosplay’e önce kardeşim merak sardı. Onda İmparatorluk Muhafızı (başka bir kötü Star Wars karakteri) kostümü var. O şimdi Lejyon’un askeri. Ben de başvurdum, kabul edilmeyi bekliyorum. Tabii ailemiz ilk başta çok yadırgadı. Ama zamanla onları ikna ettik. Bu hobimizi kabullendiler. Arkadaşlarım da aynı şekilde önce garipsedi ama kıyafet bitince fikirleri değişti. Hatta benim kostümümü çok beğenip Cosplay oynamaya merak saranlar oldu. En yakın arkadaşım şimdi kendisine Yıldız Filosu kıyafeti hazırlıyor.
/images/100/0x0/55ea58a5f018fbb8f879f662

Bu kıyafeti nerelerde giydiniz, hiç sokağa çıktınız mı?

-Geçen ay İstinye Park’ta yapılan Clone Wars filminin galasına gittim. Karşılığında ücret almadım. Bir de aynen böyle giyinmiş olarak Beyoğlu İstiklal Caddesi’ne gittim. Taksim Meydanı’ndan başlayıp bütün caddeyi yürüdüm.

İnsanların tepkisi nasıl? Tuhaf karşılamıyorlar mı?

-Çoğu insan karakteri tanımadı. Batman, Robocop hatta itfaiye sananlar bile oldu. Ama insanların ne düşündükleri benim için önemli. Kaskım olduğu için onlar beni göremiyor ama ben onları görüyorum.

Kostümü giydiğinizde o role de bürünüyor musunuz?

-Elbette. Filmdekileri taklit ediyorum, aynı yürüyüşü, aynı hareketleri vermeye çalışıyorum. Kıyafetin ağırlığına, havanın sıcaklığına rağmen çok zevkli. Ama ne kadar severseniz sevin bu kıyafeti uzun süre taşımak imkansız. Ben en çok 5 saat dayanabildim.

Hiç yurtdışındaki Cosplay zirvelerine, yarışmalarına katıldınız mı?

-Hayır henüz gidemedim. Benim kostümüm bittiğinde zirveyi kaçırmıştım. Lucas Film’in resmi kutlama toplantıları oluyor. Geçen yıla kadar sadece Amerika’daydı, geçen yıl ilk defa Avrupa’da da yaptılar. Önümüzdeki sene için Berlin’in adı geçiyor. Eğer gerçekleşirse davet alacağımızı düşünüyorum çünkü 501. Lejyon bizi çok destekliyor. Zaten gittiğinizde de onlar tarafından ağırlanıyorsunuz, evlerinde kalıyorsunuz.

JAPONYA’DA HER YIL COSPLAY ZİRVESİ YAPILIYOR

Jedi şövalyelerinin piri Efendi Yoda’nın nikah kıyacağı kimin aklına gelirdi? Star Wars’a meftun olan Amerikalı bir çift, Haziranda Oregon’da yaptıkları düğün törenleri için, bütün misafirlerine filmin karakterlerinin kıyafetlerini giydirdi. Birçok kişiye aşırı gelebilir ama bu olay Cosplay adlı yeni akımın dünyayı nasıl sardığının iyi örneklerinden biri.

İngilizce costume ve play (kostüm ve oyun) kelimelerinin birleşmesinden oluşan Cosplay, (kospley diye okunuyor) herhangi bir masal kahramanına en ince ayrıntılarına kadar benzemeye çalışmak diye tarif ediliyor. Cosplay akımını izleyenler (bunlara cosplayer deniyor), tutkun oldukları karakterlere, kahramanlara benzemek için kendi elleriyle şahane kostümler dikiyorlar, çarpıcı renklerle boyanıyorlar. En sıkı cosplayerlar, bilimkurgu ve manga meraklılarının arasından çıkıyor. Çünkü bu akım manga adı verilen Japon çizgi roman kültürünün çevresinde gelişti. Hafta sonları, Tokyo’nun Harajuku semtinde gezerseniz, Alice Harikalar Diyarı’ndan çıkmış gibi rengarenk kostümlü gençlerin oluşturduğu kalabalıklara rastlayacaksınız. Tek istedikleri, dolaşanların kendi fotoğraflarını da çekmeleri.

Bu kitle için 2003’ten beri her yıl Nagoya’da Dünya Cosplay Zirvesi (Cosplay World Summit) düzenleniyor. Önce her ülkede önseçim yapılıyor, kazanan çift Japonya’ya gidiyor. Zirvede birinci gün geçit töreni yapılıyor. İkinci gün, yarışanlar jüri önünde performans yapıyor, sonra kazananlar belirleniyor. Zirveye ve yarışmaya katılabilmek için en önemli koşul kostümlerin katılımcıların kendi hayal gücü ve elleriyle yaratılmış olması. Bu yıl geçen Ağustos ayında yapılan son zirveye, 13 ülkeden cosplayer’lar katıldı. Birinciliği geçen yıl Fransız çift, bu yıl ise Brezilyalılar kaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!