Susma, sustukça sıra Uranüs’e gelecek!

Güncelleme Tarihi:

Susma, sustukça sıra Uranüs’e gelecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2008 00:00

Bugün Plüton yarın Uranüs! Bunun sonu nereye kadar varacak? Uluslararası Astronomi Birliği IAU’nun 2006’da Plüton’u gezegen statüsünden çıkarma kararı infial yarattı. Şimdi Plütonseverler kararın geri alınması ve Plüton’un yeniden gezegen olması için dernekler kuruyor, forumlar oluşturuyor, gösteriler düzenliyor. Bu kadar değil, bu fikirlerini duyurmak için tişörtleri, kupaları, kasketleri var. Türkiye’de bu işin öncülüğünü ise Ekşi Sözlük web sitesi yapıyor.

Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Plüton. Plüton’u galiba bundan severdik ilkokul sıralarında: Güneş’e yakınlıklarına göre gezegenleri ezberlemek için uğraştığında Plüton’u buldun mu, iş tamam, olay bitmiş demekti. Üstelik de güneş sisteminin en küçük, en hızlı ve en fırlama gezegeni. Daha doğrusu gezegeniydi.

2003’te Eris diye yeni bir gezegen bulundu. Bunlardan daha çoook olduğu anlaşılınca Uluslararası Astronomi Birliği, Plüton’la birlikte bunların alayını gezegenlikten attı, hepsini cüce gezegen başlığı altında değerlendirmeye başladı. Şimdi makaleler, ansiklopediler, okul kitapları bütün dünyada baştan yazılıyor. Babalardan yenilen onca karne dayağı da haybeye. Yıllarca yanlış bilgiler öğretildi, yanlış sorular soruldu. Dava açsanız sınavlar, notlar, karneler geçersiz.

İngiliz TV kanalı BBC Plüton’u kaybettik diye duyurmuştu bu gelişmeyi. Ancak 76 yıl hizmet veren Plüton’un tek celsede kıdemsiz tazminatsız gezegenlikten atılması bütün dünyada infial yarattı. Şimdi Plütonperver bilim adamları yeni bir kongre talep ediyor. Arizona Tuscon’daki Gezegen Bilim Enstitüsü’nün direktörü Mark Sykes’a göre birliğin kararı bilimsel standartlardan yoksun. Hemen ardından Hint Astronomi Kuruluşu başkanı J.J. Jawal da kararı ikna edicilikten uzak bulduklarını açıkladı. Sadece bilim adamları mı?

Yılların Plüton’unun astronomik bir komployla küme düşürülmesi asıl öfkeyi sokakta uyandırıyor. Efendim kütlesi azmış, hacmi şuymuş... Boy Önemli Değil! pankartını kapan kendini sokağa attı. Kağıt üstünde gezegenlikten atılan Plüton artık gönüllerin gezegeni. Dernekleri, siteleri, forumları var. Plütonperverler kamuoyunu Uyan Sıradaki Uranüs! gibi dövizlerle harekete geçiriyor. Plüton isminin bir meydana verilip yaşatılmasını isteyen mi ararsınız, Plüton artık Dünya’nın uydusu olsun diyen mi? Çantaları, kasketleri, kupaları var. 15 dolara tişörtleri satılıyor. Yürüyüşlerde Plüton’un kaşifi Clive Tombaugh’un doğum günü 4 Şubat’ın Plüton Günü ilan edilmesi isteniyor. Gösterilerin merkezi Plüton’un rahmetli kaşif astronom Tombaugh’un da görev yaptığı New Mexico Devlet Üniversitesi. Buradaki ilk gösteriye Tombaugh’nun dul eşi ile oğlu Al Tombaugh da katıldı.

Türkler mazlumun yanında

ABD’de yaşayan Türkler de işin içinde. Pluton-tekrar-gezegen-olsun.istiyor.us sitesini kurdular, gezegen olamazsa Plüton Dünya’nın uydusu olsun diyorlar. Plutopetition.com adında bir grup Plüton gezegen kalsın mı, kalmasın mı diye oy-imza topluyor. Yes be annem diyenler şu anda 19 binde, ohi’ciler 4548 oyda. Türkiye’de ise işin öncülüğünü Ekşi Sözlük yapıyor. Sözlükte Plüton hakkında tam 11 sayfa madde var. İlk iki sayfa Plüton’un kendisi hakkında. Sonraki 9 sayfa, gezegenlikten atıldıktan sonra oluşmuş. Buldukları sloganlar da Türk siyasetinden izler taşıyor. Ama en baskın karakter, ne bilimsel ne siyasi. Türklerin Plüton hassasiyetinde asıl motif delikanlılık, racon ve hakkaniyet. İşte bir örnek: Plüton bal gibi gezegendir, aksini söyleyenler bu gezegenle aramıza nifak sokmak isteyen dış mihraklardır. Plüton’u gezegen yapan en kral özellik, yerçekimi ve atmosfere sahip olmasıdır. Bir atmosfer sahibi olmak her babayiğidin harcı değildir.

KİM, NE DİYOR?

DELİ KADİR:
Racona sığar mı lann, dağılın (Astronomi Birliği’ne)

RECEP İVEDİK: Lan sana ne oğlum lan, Neptün’den aşağı Kuiper kuşağı!

MUSTAFA TOPALOĞLU: Plüton iyiydi de işte onu çevresi bozdu.

DİVA: Gezegen alemi içün, bu kadar müstesna bir mevzuda.

PLÜTON: Onlar çıkarmadı yahu, ben kendim istifa ettim.

PLÜTONPERVER İNTERNET GRUPLARI

www.plutopetition.com www.plutoisaplanet.org www.pleasesavepluto.org www.raynasplutoisaplanet.us www.keepplutoalive.com


EN GÜZEL 10 PLÜTON SLOGANI

1. Önemli olan boyu değil işlevi

2. Susma, sustukça sıra Mars’a gelecek

3. Plüton gezegendir, gezegen kalacak

4. Genç gezegenler tedirgin

5. Güneş sistemi bütündür, bölünemez

6. Plütonlar ölmez, sistem bölünmez

7. Hepimiz Plüton’uz

8. Plüton’a uzanan eller kırılsın

9. Plüton sen bizim her şeyimizsin

10. Galaksi seninle gurur duyuyor

KISA PLÜTON TARİHİ

18 Şubat 1930’da ABD’li Clyde W. Tombaugh Plüton’u keşfetti. Plüton, güneş sisteminin dokuzuncu gezegeni oldu.

Astoronom Michael Brown 2003’te Eris adında yeni bir gezegen keşfetti. Yeni bulunan Eris 10. gezegen olamadığı gibi, Plüton’un da başını yedi.

 Uluslararası Gökbilim Birliği (IAU) 24 Ağustos 2006’da Prag’da toplandı. Tek celsede alınan kararla Eris’le beraber Plüton da gezegenlikten atıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!