Ya caydırıyor ya yakalatıyor

Güncelleme Tarihi:

Ya caydırıyor ya yakalatıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2006 00:00

Kamera kaydındaki sanık eşkali, inkara meydan vermeyecek kadar kesin. Bu nedenle olay yerine gittiğinde polisin ilk sorusu "Çevrede kamera var mı" oluyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, özel güvenlik kamerasına takıldığı için kolaylıkla yakalanan sanık sayısının hızla arttığını söylüyor.

OLAY 1

Plazmalar iki kez çalınınca

Küçükçekmece’de aylık cirosu 150 bin YTL olan büyük bir beyaz eşya mağazası, çok geçmeden hırsızların ilgi odağı oldu. İki kez soyulan mağazadan her seferinde plazma TV’ler çalındı. Mağaza sahibi Ahmet Turan Çetin, çareyi kamera sisteminde buldu. Çetin, "Çalınan plazmalar 24 bin YTL tutarındaydı. Beş bin YTL’ye kamera ve alarm sistemi kurdum. Yararını görmek için fazla beklemedim" diyor. 22 Aralık sabahı erken saatlerde gelen hırsızlar, bu kez görüntülerinin kaydedildiğinden habersizdiler. Plazmaları taşıyıp mağaza önündeki otomobile yüklediler. Dışarıdaki kamera, otomobilin plakasını bile kaydetmişti. Çetin, kayıtları sigorta şirketine ve polise verdi. "Sabah namazına gidenler, hırsızları gördüğü halde korkudan tanıklık yapmadılar. Ama kamera görüntüleri sayesinde muhtaç olmadım" diyor. Hırsızlar, 25 gün sonra Topkapı’da yakalandı. Çok sayıda gasp ve soygun yapan büyük bir suç şebekesi bu sayede dağıtıldı.
/images/100/0x0/55eb5eb9f018fbb8f8bcb540

OLAY 2

Kameralı komşu sağ olsun

1 Ekim 2005’te Beykoz’daki bir kuyumcu soyuldu. Kamera ve görüntü yoktu. Aynı soyguncular, 8 Ekim’de bitişik kuyumcu Yakamoz’u soydular. Ancak kameraların varlığından habersizdiler. İlk soyulan kuyumcu, görüntülerden, kendisini de aynı kişilerin soyduğunu teşhis etti.

OLAY 3

Kendi otelinde teşhis oldu

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Göksel Kalaycı, geçen kasımda, hastane otoparkında vurularak öldürüldü. Polis otopark kamerasının kaydına bakmak istediğinde otoparkı gözleyen kameranın "kör," yani kayıt yapmadığı ortaya çıktı. Gerçi görgü tanıkları sanık eşkalini vermişti ama polis esas delili sanık Yusuf Cevahir’in kaldığı ve ortağı olduğu Aksaray’daki Cevdet Sunay Oteli’nin kamera kayıtlarında buldu. Eşkal ve giysiler uyuyordu. Görüntüler fotoğrafa dönüştürülüp Asayiş Bürosu ekiplerine dağıtıldı. Polis kameralarının Kalaycı’nın cenaze törenindeki kayıtları incelendiğinde sanığın törene katıldığı ortaya çıktı. Cevahir, birkaç gün içinde yakalanarak adliyeye sevk edildi.

OLAY 4

Evdeki mekanik gözler

29 Ağustos 2005’te sabah 6’da, işadamı Murat Gerçek’in Beşiktaş’taki evine hırsız girdi. İki cep telefonu, kredi kartları, 2 bin 500 YTL ile birlikte iki otomobilin anahtarını da çalan hırsız, bahçedeki otomobillerle birlikte kayıplara karıştı. Gerçek, evindeki kamera kayıtlarını polise verdi. Beylikdüzü’nde operasyon yapan polis, hırsızları yakaladı.

OLAY 5

Sakince denileni yaptı

Seyithan Öntaş, üç aydır Zeytinburnu’nda market işletiyordu. 16 Ocak 2006 gecesi 23.59’da iki kişi girdi içeriye. Öntaş, tabanca namlusunun üzerine doğrultulduğunu gördüğünde tek başınaydı. Sakince denilenleri yaptı. Kasayı boşaltan gaspçılar gider gitmez de hemen 155’i aradı. Olay Yeri İnceleme Ekibi’ne kamera kayıtlarını verdi. Sanıklar bir hafta içinde yakalandı. Soygunlar sırasında, suçluların bir polis memurundan gaspettikleri tabancayı kullandıkları da ortaya çıktı.

OLAY 6

Benzin istasyonunda silahlı soygun

7 Kasım 2005. Saat 14.00. Beyoğlu’ndaki bir petrol istasyonunun müdür ve mutemedi olan Mustafa Yeşilöz, 84 bin YTL’lik haftalık hasılat çantasında, bankaya yatırmak için istasyondaki ofisinden çıkıyor. Otomobiline binmek üzereyken bir kişi koşarak geliyor, çantayı alıp kaçıyor. Görevliler arkada, Yeşilöz önde, kapkaççıyı kovalamaya başlıyorlar. Kaçan kişi silahını doğrultup Yeşilöz’ü ayağından vuruyor. Kendisini beklemekte olan siyah BMW’ye binip kaçıyor. Ancak petrol istasyonunun dört güvenlik kamerası, olayı bütün ayrıntılarıyla kaydetmiştir. Görüntüler ışığında sanıkların peşine düşen polis, 4 Ocak’ta soyguncularla birlikte paranın bir bölümünü, soygun parasıyla satın alınan lüks otomobili ele geçirir.

DİKKATİ DAĞILMIYOR, UYUMUYOR

1) Kentte suçların yoğun işlendiği bölgelerde, işyerinin içi ve dışını izleyen kameralar, potansiyel suçluyu önemli ölçüde caydırıyor. Hırsızlar, ev ya da işyeri sahiplerinin önlem aldığını görüp, soygundan vazgeçiyorlar.

2) Kamera insandan daha güvenilir. Dikkati dağılmıyor, hiçbir ayrıntıyı atlamadan 24 saat kayıt yapıyor.

3) Kamera en korkusuz tanık. Üstelik en doğru ve kesin teşhisi yapıyor.

İSTANBUL EMNİYETİ

Kamera gizlenmemeli görünür olmalı

Öncülük yaptığımız MOBESE haricindeki özel güvenlik kameralarının çoğalmasıyla, orta vadede sokaktaki suç ve suçlu azalacak. Kameraların yaygınlaşması bu nedenle hayati önem taşıyor.

Para hareketlerinin yoğun olduğu merkezlerde, kuyumcu ve döviz büroları ile marketlere kamera takılmasını öneriyoruz. Suçluların kullandığı aracın modeli, plakası ve soyguncunun eşkali gibi ne kadar çok görüntü olursa olayı o derece hızlı çözüyoruz.

Kameralar henüz istediğimiz seviyede değil. Gece bekçisi yetersiz. Karanlıkta da kayıt yapan gece görüşlü kameralar şart. İşyeri sahibi, 3-4 bin dolara trilyonluk yatırımının güvenliğini sağlayabilir.

Kamera gizlenmemeli. Tersine görünür yerde olmalı ki suçlu, "Bu işyerinde kamera var" deyip vazgeçsin.

Milli Eğitim Müdürlüğü’yle aldığımız kararla çeteleşme ve uyuşturucuyla mücüdele için okul önlerine kameralar yerleştiriliyor.

KAMERAYA TAKILANLAR

TOP 15

1) 8 Ağustos 2005: Beykoz’daki Yakamoz kuyumculuk soygunu.

2) 7 Kasım 2005: Beyoğlu OPET petrol istasyonu mutemedinin soyulması.

3) 16 Aralık 2005: Zeytinburnu’nda market soygunu

4) 25 Aralık 2005: Bahçelievler Dadaş Kuyumcusu soygunu.

5) 22 Aralık 2005: Küçükçekmece’de çalıntı mal satın almak.

6) 24 Ekim 2005: Kadıköy’de işyerinden hırsızlık.

7) 18 Şubat 2005: Küçükbakkalköy’de evden hırsızlık.

8) 8 Ekim 2005: Eminönü’nde işyerinden hırsızlık.

9) 7 Eylül 2005: Beşiktaş’ta işyerinden hırsızlık.

10) 28 Ağustos 2005: Çemberlitaş Yapı Kredi Bankası ATM’sinden hırsızlık.

11) 29 Ağustos 2005: Beşiktaş’ta evden hırsızlık.

12) 11 Mart 2005: Beşiktaş’taki kapkaççılık olayı.

13) 2 Kasım 2005: Beşiktaş’ta kaldırımcılık yöntemiyle hırsızlık.

14) 14 Eylül 2005: Beyoğlu’nda dolandırıcılık.

15) 6 Şubat 2006: Pendik SEL Petrol İstasyonu’ndan akaryakıt hırsızlığı.

Kamera sistemi talebinde patlama

TANSU GÜRKAN (Atlas Şirketi Müdürü): Kameralara olan talep, son bir yılda yüzde 50 artı. Artan suçla birlikte güvenliğe bakış açısı değişti. Müşterilerimiz, hırsızlık ya da gaspa maruz kalanlar ya da yakınlarının başına gelenler. Kuyumcu, döviz bürosu, benzin istasyonları ve fabrikaların yanı sıra sitelere, villalara da güvenlik kameraları kuruyoruz.

ALİ DİNAR (Pronet Satış Müdürü): Artan taleple birlikte son iki yılda yüzde 100’ün üzerinde büyüdük. Sadece orta ve büyük işyerlerine güvenlik kamerası kuruyorduk. Evlerden öyle büyük talep var ki, ev pazarına girme kararı aldık.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!