Tıbbiyeli şekerler

Güncelleme Tarihi:

Tıbbiyeli şekerler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2010 00:00

Televizyonda kimler ‘Sabah Şekeri’ olmadı ki? Şebnem Dönmez, Ebru Cündübeyoğlu, Ceyda Düvenci, Seray Sever, Erkan Petekkaya, Çağla Şikel, Alişan... Ekranların en yeni sabah şekerleriyse doktorlar.

Haberin Devamı

Bol şarkı, halay veya dramlı sabah kuşağı programlarına alışık, çoğunluğu kadın olan televizyon izleyicisini ekran başına çekmeyi başaran yeni nesil sağlık programlarında, yeni tıp yıldızları doğuyor. Stüdyolar organ maketleriyle donatılıyor. Ameliyatlardan naklen yayınlar yapılıyor. Doktorlar ve hastalar programa katılmak için kuyrukta; reklam aralarıyla poliklinik havasında geçiyor

Yıllardır televizyon kanallarında sağlık programları yapılıyor. Ancak sabah kuşağında sağlık programlarına saatler ayrılması çok yeni. Hastalıkların konuşulduğu programların sabah kuşağında da tutabileceğini ilk kanıtlayan program Kanal D’de yayınlanan ‘Doktorum’ oldu. ‘Doktorum’u Show TV’deki ‘Herkes İçin Sağlık’ izledi. Kervana en son katılansa Kanal 7’nin henüz bir haftalık geçmişi olan ‘Bizim Doktorlar’ programı.
‘Doktorum’un sunucuları Zahide Yetiş ve Dr. Aytuğ Kolankaya. Her ikisinin de fanları var artık. 25 yıllık doktor Kolankaya, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı. Özellikle Anadolu yakasının tanınan tüp bebek uzmanlarından. Dr. Kolankaya, “Programda başından sonuna tıp-sağlık konuşuyoruz. Üstelik hem bilimsel hem de herkesin anlayabileceği düzeyde. Seyirci bizden uzaklaşmasın diye de biraz eğlenecek şekilde anlatıyoruz. Meslektaşlarımızı kendilerini değil, bilgilerini ön plana çıkarması için yönlendiriyoruz” diyor.
Sabahları 05.30’da uyanarak televizyon kanalına geldiğini anlatan Dr. Kolankaya, “Doğrusu hayatımın rutini değişti. Program bittikten sonra bir saat spor yapıp, hastaneye  koşuyorum. 22.00-22.30’a kadar hasta görüp, geç saatte evime dönebiliyorum. Tanınan bir doktordum ama programdan sonra Türkiye’nin çok farklı yerlerinden hastaların geldiğini itiraf etmeliyim. Hatta insanlar o kadar güveniyor ki kendi branşımla alakası olmayan konuları danışmak için bile hastaneden randevu alıp, bana geliyorlar” diyor.
Zahide Yetiş ilk kez bir sağlık programı sunuyor. Aslında satış yönetimi ve işletme okumuş. Ama programda beyaz önlük giydiği için doktor zannediliyor. Her gün, ertesi sabahın konularına hazırlanan Yetiş, “İnsanları deşmeyi zaten severim. Alt yapımız, ekibimiz çok iyi. Onlar da her türlü tüyoyu veriyor. Hem biz hem de konuk doktorlarımız büyük bir sorumluluk taşıdığımızın farkındayız” diyor.
Show TV’nin ‘Herkes İçin Sağlık’ programının doktoru Hakan Güveli, konuk olarak katıldığı ‘Doktorum’ programında rahatlığı ve anlatma tekniğiyle dikkat çekince ‘Herkes İçin Sağlık’a transfer oldu! Bu kez konuk değil, sunucuydu. Halen yakın arkadaşı Dr. Kolankaya ile aynı hastanede çalışıyor. Dr. Güveli’nin programdaki partneri deneyimli sunucu Ayşe Özgün.
Dr. Güveli, “Hastalarla diyaloğu severim. Onlara ortalama yarım saat ayırır ve rahatsızlıklarını videolar, fotoğraflar, maketlerle anlatırım. Dolasıyla benim için ekran önünde olmak, herkesin anlayabileceği şekilde tıbbi konuları aktarmak zor olmuyor” diyor. Yeni işinin yaşamını değiştirdiğini itiraf eden Dr. Güveli, “Güne çok erken başlayıp, çok geç bitiriyorum. Üstümdeki gömlek ve pantolondan 15 çift aldım. Program çıkışı üstümü dahi değiştirmeden hastaneye koşuyorum. Sosyal yaşantımdan ödün veriyorum. Çok sevdiğim tiyatroya bile gidemiyorum. Ne yapalım, biliyorum ki her şeyin bir bedeli var” diyor.
ANLAŞILMAYANA KIRMIZI KART GÖSTERİYORUM
Tatlı sert Ayşe Özgün’ün kadın programları deneyimi var. Özgün, “Tipik bir Türk’üm ve burada vatandaşları temsil ediyorum. Onlar nasıl düşünüyorlarsa, öyle düşünmeye çalışıyorum. Konuklarımız çok tıbbi konuşmaya başladıklarında ‘Durun, anlamıyoruz’ diyorum, araya giriyorum, kırmızı kartımı gösteriyorum! Konuşmaları herkesin anlayabileceği basitliğe çekmeye çalışıyorum” diyor. Özgün ile Dr. Güveli, program esnasında hafiften kadın-erkek çatışması da yaşıyor.

Haberin Devamı

45 gün reyting alamadık, sonra patladı

Haberin Devamı

Star TV’nin Program Müdürü olduğu halde çok inandığı projesi olan ‘Doktorum’un Genel Yönetmenliğini bırakmayan Erhan Öz, “Gündüz kuşaklarında düzgün şeyler yapmak istiyorduk. Çalıştık, Türkiye’ye has bir proje çıkardık. Kanalın Genel Yayın Yönetmeni İrfan Şencan bize inandı, ‘Yapın’ dedi başladık” diyor. Beş yıl Beyaz Show’un yönetmenliğini yapan Öz, ‘Doktorum’ için yaklaşık 20 kişiden oluşan bir yayın ekibi kurdu. Ekipte şov programı deneyimi bulunanların yanısıra basının ilk sağlık muhabirlerinden Asuman Aydın da yer aldı. İlk program 24 Ağustos 2009’da yayınlandı. Üç doktor sunuyordu ve banttan yayınlanıyordu. Program ilk 45 gün reyting alamadı. Ancak kanalın yönetimi arkasında durmaya devam etti. Daha sonra programı Zahide Yetiş ve Dr. Aytuğ Kolankaya’nın sunmasına karar verildi. Öz, “İrfan Şençan içeriği, dekoru, ışığıyla çok düzgün bir iş yaptığımıza inandı ve desteği bıramadı. Düşük reytinglerden çıkış yolu ararken açık kalp ameliyatını canlı yayınladık. Sonra yine canlı yayında böbrek naklini gösterdik. Domuz gribi salgını sırasında Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı konuk ettik. Artık reytinglerde gözle görülür yükselme yaşamaya başlamıştık. Hergün bir tuğla koya koya buraya geldik” diyor.
GÜNDE 4 BİN MAİL
Programın başarısı bir tesadüf değil. Anketler yapıldı, kadın seyircilerle buluşuldu, dertleri, izlememek istedikleri öğrenildi. Öz, “En kötü günümüzde bile ödün vermedik, magazin yapmadık. Formülümüz, basit, sıradan ve sıkıcı olabilecek konuları eğlenceli hale getirerek izlenmesini sağlamak. Örneğin bel fıtığı konusunu yedi kere bile işleyebiliriz. Çünkü farklı örnekler, vakalarla bunu yapmak mümkün. En çok izlenen konular en genel olanları aslında. Kalp ve damar, diyabet, ağrılar, gaz sorunu, tutulmalar. Bizim programlarımız eğitim seti gibi. Günde dört bin mail, 800’e yakın telefon geliyor. Seyircimiz 40 yaş üstü ev kadınları. Erkekler de izliyor” diyor.
Doktorum sadece seyircinin değil, doktorların, özel hastanelerin de gözdesi oldu. Programa konuk olmak için sıradalar. Yapım ekibi konukları titizlikle seçiyor. Çünkü iyi hekim olmak yetmiyor, ekrandaki duruş, bilgisini ifade edebilmek de önemli kriterler.
‘Doktorum’ hiçbir programa katılmak istemeyen Cem Yılmaz’ı, eski bir hasta olarak konuk etmeyi başararak da adından söz ettirdi. Dokuz yıl önce bel fıtığı olan Yılmaz, programa doktorlarıyla katılarak renk kattı. Öz, ünlü konukları ağırlamaya devam edeceklerini söylüyor.

Haberin Devamı

TEK TİP KOSTÜM

- Canlı yayınlanan programlardaki en belirgin benzerlik, sunucuları ve kostümler. Hepsinin de sunucularından biri erkek doktor, diğeri kadın. Doktorların kostümleri tek tip.
- Dr. Aytuğ Kolankaya ‘Doktorum’da, Dr. Hakan Güveli ‘Herkes İçin Sağlık’ta, Dr. Onur Kulaksızoğlu ‘Bizim Doktorlar’da hemen hemen aynı V yakalı,
lacivert-mavi, genellikle ameliyathanede tercih edilen gömlek-
pantalonu giyiyor.
- Dr. Güveli, çok kere evden bu üniformayla çıktığını, canlı yayın bittikten sonra da hastaneye üstünü değiştirmeden gittiğini anlatıyor.
- ‘Doktorum’un sunucularından Zahide Yetiş, doktor olmadığı halde beyaz önlük giyiyor. Yapım ekibi  bu durumu ‘konsept gereği’  şeklinde açıklıyor.

Haberin Devamı

Eski magazinciler sağlıkçı oldu Bunlar zararsız şekerler!

‘Herkes İçin Sağlık’ programı yaz döneminde yayına ara vermedi. Haftanın beş günü izleyiciyle buluşmaya devam etti. 5 Nisan’da yayınlanmaya başlayan programın ilk sunucuları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Latif Küpelioğlu ile Burçin Şimşek oldu. Ancak ekip 12 Haziran’da değişti. Yeni ekipte Dr. Hakan Güveli ile Ayşe Özgün yer aldı.
Programın koordinatörü Savaş Kalafat, “Sabah kuşaklarının yeni efendileri sağlık programları olacak. Türk televizyonları sabah kuşağında kadınlara yönelik çok doğru bir adım atıyor” diyor.
Kalafat uzun yıllar magazin gazeteciliği yaptı. Ancak ‘Herkes İçin Sağlık’ta kendi deyimiyle ‘Sululuk’ asla istemiyor. “Sağlık bilgileri veriyoruz, bunun magazini olmaz” diyor. Ancak programı renklendirmek izin örneğin Mehmet Öz’e yerde sabah jimnastiği yaptırdı, takla attırdı.
‘Herkes İçin Sağlık’ın da demirbaşları arasında sedye, iskelet, organ maketleri yer alıyor. Gerekirse stüdyoya mutfak kuruluyor...
Sunucularından memnun olduğunu söyleyen Kalafat, “Aslına bakarsanız hekimleri sunucu gibi kullanmak riskli. Hekimleri sunucu olarak kullanmıyoruz, bilirkişi olarak bulunuyorlar. Asıl moderatörümüz Ayşe Özgün. Aynen bir trafik polisi gibi yönetiyor. Her programda üç doktor konuk ediyoruz. Bu sabah şekerleri zararsız. Hatta faydalı” diyor.
YARARLI VE KUTSAL
Sağlık programlarının kadın izleyiciyi ekran başında tutmayı başardığını belirten Kalafat, “Programımızda şarkı, türkü, eğlence yok. Ama çok doğru, yararlı ve kutsal bir şey yapıyoruz” diyor.
Programa katılan konuk doktorların büyük kısmı sponsor hastanelerden geliyor. Önce konular belirleniyor, sonra da doktorlar seçiliyor. “Doktorların seçmeden önce kamera gönderip, pilot çekim yapıyoruz. Çekimleri değerlendiriyoruz. Bilgisini ekranlardan rahatlıkla ulaştırabileceğine kanaat getirirsek konuk olarak çağırıyoruz. Buraya gelen doktorlara ekrandan hitap etme dersi veriyorum” diyor.
EN BÜYÜK KOZUMUZ MEHMET ÖZ
Kalafat programda halen ABD’de adından sözettiren Mehmet Öz’le işbirliği yapmaya başladıklarını anlatıyor. Öz’ün 200’e yakın doktor yardımcısı olduğunu ve bunların literatürdeki son yenilikleri incelediklerini belirten Kalafat, “Seyircilerimiz Mehmet Öz’ün bütün görüntülerini, ABD’de en son yenilikleri bizim programımızda birebir görecekler. Bu sezon en büyük kozumuz, bombamız Mehmet Öz” diyor. Programın arkasında yaklaşık 15 kişilik bir ekip var. Program, sağlık gündemiyle başlıyor. Gazetelerde çıkan haberler değerlendiriliyor. Konulara göre sokak röportajları yapılıyor. ‘Herkes İçin Sağlık’ da zaman zaman ameliyatlara bağlanıyor. By-pass, çikolata kisti ameliyatlarını izleyicilerine canlı izletiyor. Program, başvuranlardan beş obezi zayıflatma programına aldı.

Haberin Devamı

DİĞER SAĞLIK SABAH ŞEKERLERİ

TRT Haber: Sağlıklı Günler
Flash: Sağlıklı Yaşam
Kanal Türk: Sağlıklı Günler

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!