Pazar tezgahları ucuzlayacak

Güncelleme Tarihi:

Pazar tezgahları ucuzlayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2014 01:20

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Önümüzdeki günlerde tarla ürünlerine geçilmesiyle domates, taze fasulye, kabak, patlıcan, patates, karpuz ve kavun gibi ürünlerde üretim artışı olacak ve fiyatlar daha makul seviyeye oturacak. Kuru gıdalarda, tavuk, kuzu ve dana etinde bir artış beklemiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan ramazan öncesi gıda fiyatlarına ilişkin, "Önümüzdeki günlerde tarla ürünlerine geçilmesiyle domates, taze fasulye, kabak, patlıcan, patates, karpuz ve kavun gibi ürünlerde üretim artışı olacak ve fiyatlar da daha makul seviyeye oturacak. Kuru gıdalarda, tavuk, kuzu ve dana etinde bir artış beklemiyoruz" dedi. Bayraktar, TZOB Genel Merkezi'nde ramazan öncesi gıda fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çiftçinin bu yıl yaşamadığı bir doğal afet kalmadığını belirten Bayraktar, "Çiftçimizin bağına, bahçesine, tarlasına ateş düştü" diye konuştu.

FİYATLAR GERİYE GİTTİ

Bayraktar, 7 yıldır ramazan öncesi fiyatları tespit ettiklerini ve kamuoyunu bilgilendirdiklerini, bu yıl piyasayı daha fazla takip edeceklerini vurgulayarak, bütün kurum ve kuruluşların da bu manada dikkatli olması gerektiğini söyledi. Ramazanda gıdaya talebin arttığını vurgulayan Bayraktar, bu talebin özellikle et, et ürünleri, süt ürünleri, bakliyat ve unlu mamullerde yoğunlaştığını dile getirdi.
Yem ham madde fiyatlarının artmasının karkas et fiyatlarını artırdığını belirten Bayraktar, karkas etin kilogram fiyatının 19,10 lira olduğunu ifade etti. Bayraktar, şöyle konuştu:
"Et fiyatlarında görülebilen en küçük artışta bile harekete geçen ithalat lobileri, üreticilerimizde büyük tedirginlik yaratıyor. Hayvan ithalatının ne üreticiye, ne tüketiciye bir faydası vardır. Hükümetimizinden talebimiz yem maliyetlerini muhakkak suretle aşağıya çekmemiz lazım. Mera ıslahı çok önemli. Ülkemizde önemli meralar var. Bunlar ıslah edilip üreticiye açılmalı. Bunu sağladığımızda üretici fiyatları aşağıya gidecektir. Ramazana yakın son 20 günlük fiyatlara bakıldığında karkas ette, kuzu etinde, tavuk etinde çok büyük bir artış yoktur, hatta son bir yılı değerlendirdiğimizde tavuk eti fiyatları geriye gitmiştir. Ramazan boyunca tüketicimiz çok rahatlıkla dana, kuzu ve tavuk etini tüketebilir. Biz bir artış beklemiyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın da talebimiz doğrultusunda ithalata sıcak bakmamasını memnuniyetle karşılıyor ve kendilerine de teşekkür ediyoruz."

Haberin Devamı

TARLA ÜRETİMİ FİYATLARI DÜŞÜRECEK

Haberin Devamı

Sivri biber, kabak ve salatalıkta örtü altı yetiştiriciliğinin sonuna gelinmesi ve tarla üretimine geçilmemesi nedeniyle bir miktar fiyat artışı olduğunu vurgulayan Bayraktar, kayısı gibi bazı meyve fiyatlarının da doğal afetler nedeniyle arttığını anımsattı. Bayraktar, "Önümüzdeki günlerde tarla ürünlerine geçilmesiyle domates, taze fasulye, kabak, patlıcan, patates, karpuz ve kavun gibi ürünlerde üretim artışı olacak ve fiyatlar da daha makul seviyeye oturacak. Kuru gıdalarda artış beklemiyoruz. Tavuk, kuzu ve dana etinde bir artış beklemiyoruz. Bu saydığım ürünlerde fiyatlarda bir artış görüldüğü takdirde bu artışın spekülasyona bağlı bir artış olduğu kanaatimiz hasıl olacak. Özellikle ürünler fiyatları ramazan boyunca takip edeceğiz ve spekülatif artış varsa, kamuoyunu ve ilgili kurum ve kuruluşları bilgilendireceğiz, uyarmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!