Pazar günü sıcak

Haftasonu tekrar ısınıyoruz. Eğer bir planınız varsa sıcaklıkların pazar günü cumartesiye nazaran 5-6 derece daha yüksek olacağını bilmeniz gerekiyor.

Beklenti, kuzey bölgelerde sıcaklıkların 25 dereceye çıkacağı, kıyı Ege ve Güney’de ise 25 dereceyi aşacağı yönünde. Haftasonunda yağış yalnızca cumartesi günü Orta ve Doğu Karadeniz’de olacak. Hafta içi aralıklarla yağış aldığımız için bu haftasonuna güzel dememizde mahzur yok, güzel bir haftasonu tadını çıkartın.

Bahar geldi, çiçek böcek sere serpe yayıldı etrafa. Kendinizi doğaya verdiğinizde, etkileyici birkaç ses var; kuşların ve böceklerin ötüşleri ve derelerin-nehirlerin çağlamasıyla ortaya çıkan su sesleri...

Hemen hevesinizi kursağınızda bırakacağım maalesef! Bakın kış ortasından beri bundan korkuyordum: Karlar erken eriyecek ve su baskınları meydana gelecek. Aslında tek sıkıntı bu olsa iyi ama öyle değil.

Etrafınızda birçok derenin ya da nehrin çağlamaya, gürül gürül akmaya başladığını görüyorsunuzdur. Bu bize bolluk olarak görünse de birçoğu için barajların kapaklarını açıp suyu yavaş yavaş bu yoklukta denizlere boşaltmaktan farksız. Örneğin Melen Çayı! Üzerinde bir baraj yok ve biz Melen’deki suyu tutamıyoruz, yalnızca çekme kapasitemiz kadar alıyoruz. Dağlardaki karların erken erimesi ve bu doğal barajlarımızın ortadan kalkması doğu için su baskını, batı bölgeler için ise yıl içinde kardan istifade edememek demek. Zaten adamakıllı kar alamadık, bir de üzerine kar sularımız zayi olunca durum takdir edersiniz pek hoş olmuyor.

Şu an İstanbul, barajlarındaki suyu tüketmiyor. Melen’den Yeşil Çay’a aktarılan su ile, Istrancalar’dan taşınan su kullanılıyor. Barajlardaki suya dokunmamamıza rağmen doluluk seviyesi geçen yıla nazaran yüzde 15 daha düşük. Dolayısıyla ekranlarda ya da internet sitelerinde gördüğünüz reel doluluk değerleri resmi doğru yansıtmıyor. Geçen yıl hiç yağış yoktu ve barajlardan su tüketiyorduk, buna rağmen doluluk oranı yüzde 55’lerdeydi. Bu yıl ise geçen yılın aksine hem yağış alıyoruz, hem de barajlardaki suyu saklıyoruz, civardaki akarsulardan ihtiyacımızı karşılıyoruz ama yine de doluluk oranı yüzde 37’yi aşamıyor.

Velhasılı kelam, su tasarrufuna devam...
Yazarın Tüm Yazıları