Paul, Klaus ve Matthias

Halkının en sevmediği bu üç bürokrat yine Atina’da. Troyka’nın temsilcileri olarak Yunan hükümetiyle yeni kemer sıkma tedbirlerini görüşüyorlar.

Haberin Devamı

Danimarkalı Paul Thomsen, Avusturyalı Klaus Masuch ve Alman Matthias Morys’un adını hiç duydunuz mu? Pek sanmıyorum.
Onları ülkelerinde tanıyanlar da aileleri, dostları ve iş arkadaşlarından ibaret. Halbuki Suyun Öte Yanı’nda bu üç ekonomi uzmanı, bu üç bürokrat en az Başbakan Andonis Samaras kadar ünlü. Yaklaşık iki yıldır televizyon bültenlerinde birinci haber ve gazetelerin manşetlerindeler. Bu üçlü nereye gitse, kiminle görüşse, ne dese olay oluyor.
Çünkü onlar, Yunanistan’ın borçlarını ödeyebilmesi, memura, emekliye maaş verebilmesi için kilit isimler.
Yunanistan’a kredi veren yegane kaynak Troyka’nın, yani Uluslararası Para Fonu-Avrupa Merkez Bankası-Avrupa Birliği Komisyonu’nun temsilcileri.
Üç ayda bir Atina’ya gelerek ekonomiyi didik didik araştırıyorlar. Nerede israf yapılmış, nereye fazla para gitmiş, hangi vergi yeterince toplanmamış tespit ediyorlar. Yunan hükümetiyle yeni kemer sıkma tedbirlerinin pazarlığını yapıyorlar. Ardından da bir rapor hazırlıyorlar. Avrupa Birliği’nin Euro Bölgesi’ndeki ülkelerde de işte bu rapor doğrultusunda Yunanistan’a kredi verilmesi için karar alıyorlar.
Paul, Klaus ve Matthias ilk kez iki yıl önce Atina’ya geldiklerinde Yunan hükümeti kendilerine bir araç ve bir şoför tahsis etmişti. Öğle yemeklerini bakanlıkların bulunduğu şehir merkezinde fast-food’çularda, akşam yemeklerini de salaş tavernalarda yerlerdi. Atina sokaklarında dolaşır, mağazaların vitrinlerini seyrederlerdi. Tek tük yanlarına yaklaşan gazetecilerin sorularını cevaplandırırlar, Yunan başkentinden ayrılmadan önce de saatler süren basın toplantıları düzenlerlerdi. İki yıl içinde Troyka’nın peşpeşe acı reçeteleri halkın bu üç bürokratı tanımasına ve doğal olarak onlardan hiç hoşlanmamasına yol açtı. Ekonomik kriz derinleştikçe Troyka öfke odağı oldu. Sokaklarda dökülen Yunan halkı lanet yağdırdı Troyka’ya ve bürokratlarına.

Haberin Devamı

ORTALIKTA GÖRÜNMÜYORLAR

Artık Paul, Klaus ve Matthias eskisi gibi ortalıkta dolaşmıyor. Nerede yemek yiyorlar, nereye gidiyorlar bilen yok. Basın toplantıları filan geçmişte kaldı. Üstelik adeta yabancı bir ülkenin başbakanıymış gibi korunuyorlar.
Bugünlerde yine Atina’dalar. Yunanistan’a 31 milyar Euro’luk kredi diliminin tahsis edilebilmesi için şart koşulan 11.5 milyarlık yeni kemer sıkma tedbirlerini görüşüyorlar. Peşlerinde de gazeteci ordusu ve bir sürü polis.

Yazarın Tüm Yazıları