PAÜ'de üretilen elektrikli otomobile TÜBİTAK'tan birincilik

Güncelleme Tarihi:

PAÜde üretilen elektrikli otomobile TÜBİTAKtan birincilik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2016 11:40

PAÜ'de üretilen elektrikli otomobile TÜBİTAK'tan birincilik

Haberin Devamı

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA) - DENİZLİ'deki Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)Mühendislik Fakültesi'nin öğretim üyeleri ve öğrencilerin içinde bulunduğu bir ekip tarafından 1.5 yılda tasarlanarak yapılan eletrikli araç 'Alatay', TÜBİTAK'ın düzenlediği Alternatif Enerjili Elektrikli Araç Yarışması Yerli Ürün Teşvik kategorisinde birinci oldu.
PAÜ Mühendislik Fakültesi, Gent Üniversitesi işbirliğinde TÜBİTAK'ın desteğiyle Alatay marka elektrikli aracı üretmek için 1.5 yıl önce düğmeye bastı. Yrd. Doç. Dr. Selim Köroğlu danışmanlığında oluşturulan proje takımında danışman yardımcılıklarını Yrd. Doç. Dr. Selami Kesler, Yrd. Doç. Dr. Erkan Öztürk ve Yrd. Doç. Dr. Özer Can üstlendi. Takım kaptanı Erkan Karakaş liderliğinde farklı bölümlerden 25 mühendis ve mühendis adayı öğrenciler elektrikli aracı üretmek için oluşturulan proje ekibinde yer aldı. PAÜ'de oluşturulan 'Atay 20' adı verilen takım, motoru dışında tamamı yerli üretim olan elektrikli otomobili üretmeyi başardı. Otomobilde kullanılan yazılımlarda öğrenciler tarafından geliştirildi. TÜBİTAK'ın desteğiyle üretilen elektrikli otomobille ekip, yarışmaya katıldı. PAÜ'nün ilk kez katıldığı TÜBİTAK Alternatif Enerjili Elektrikli Araç Yarışması'nda Alatay marka otomobil 'Yerli Ürün Teşvik' kategorisinde araçtaki altı yerli ürün bileşeninin beşinin yerli olması nedeniyle birinci oldu.
Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi ve proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Selim Köroğlu, elektrikli otomobili 1.5 yıl içinde motoru dışından her parçasının yerli üretim olduğunu belirterek, "Konvansiyonel araçlarda kaçırdığımız ivmeyi elektrikli araçlarda yakalamak istedik. Bu nedenle proje ekibi oluşturduk, projemiz TÜBİTAK'tan da destek gördü. Bunun için öğrencilerin de içinde olduğu bir ekip oluşturduk. Öğrenciler çok değerli ürünler ortaya çıkarıyor. Tasarladıkları ürünler endüstriyel boyuta taşınabilecek ürünlerdir. Öğrencilerin tasarladıklarını yaptığımız araç üzerinde de test ettik. Katıldığımız yarışmada birinci olduk. Aynı ekip, önümüzdeki yıl daha iddialı bir şekilde bu yarışmaya damga vuracaktır" dedi.
Projede yer alan Yrd. Doç. Dr. Selami Kesler, elektrikli otomobilin teknik aksamı hakkında bilgiler verdi. Kesler, otomobilin 80 kilometreye kadar hız yaptığını, 400 kilometreye kadar da mesafe yaptığını belirterek, "Aracımızda öncelikli arka batarya şarj sistemi ve ön elektronik panel göstergesi öğrenciler tarafından tasarlandı. Araçta çift kontrol desteği var. İki adet 2 kilovatlık özel motorlar kullandık, ama çift sürücü, elektronik difransiyel, konvertörler, gömülü şarj sistemi, cruz ve hız kontrol sistemleri tamamen yerli olarak tasarlandı. 80 kilometrelik hız sınır koyduk. Her türlü güvenlik tedbirleri alındı. 450 kilogram ağırlığında yapıldı. Şehir içi tasarımı olarak özellikle Avrupa konseptine uygun olarak yapıldı. Şu an ki bataryasıyla 400 kilometre mesafe yapabiliyor. Üç ay içinde güneş enerjisinden faydalanmak için sistemi geliştireceğiz. Güneş enerjisinden yine soğutma sistemini yapacağız. Otomobile verdiğimiz Alatay markası da tescil edilecek" dedi.
"YETERLİ DESTEK YOK"
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ceyhun Karpuz ise, üniversite sanayi işbirliği kapsamında sanayicilerden yeterli desteği görmediklerini belirterek, "Denizli, Türkiye'de ihracatta ve ekonomisinde önde olan illerden biri, ama üniversite olarak geride kaldığı ortada. Üniversitenin sanayiciyle olan ayağında sıkıntılar var, yeterli destek yok. Bundan sonra olacağı konusunda ümidimiz var. Endüstriyel otomasyon, mikro dalga, haberleşme, otomotiv konusunda gerekli çalışmaları ve projeleri ortaya koyuyoruz. Bundan sonrası sanayilere, işadamlarına ve siyasiler kalmış durumda" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!