Patronlar istedi, şirketlerde genel müdür avı başladı

Güncelleme Tarihi:

Patronlar istedi, şirketlerde genel müdür avı başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2013 00:00

Ernst&Young Türkiye Ülke Başkanı Mustafa Çamlıca, son dönemde en çok yolsuzluk-sahtecilik alanında denetim talebinin arttığına dikkat çekerek, “Patronlar, üst düzey yöneticilerinin yüksek miktarda jestiyon (kâra göre pay) almak için şirket kârını yüksek gösterdiğini düşünüp, denetlememizi istiyor” dedi.

Haberin Devamı

BU yıl Türkiye’de 30’uncu faaliyet yılını kutlayan uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi Ernst & Young Türkiye’nin Ülke Başkanı Mustafa Çamlıca, Ernst & Young’ın Türkiye ekonomisine en büyük katkıyı istihdam ve şirketlerin kurumsallaşması alanında yaptığının altını çizdi. ‘En zor bulunan iş ilk iştir’ diyen Çamlıca, yılda ortalama 300 işe alım yaptıklarını belirterek, “Son 5 yılda 1500 kişilik istihdam sağladık. Bunların büyük bir çoğunluğu ilk işe girenler. Genellikle de bizde belli bir deneyim kazanıp farklı sektörlerde iyi pozisyonlara gidiyorlar. Biz de şirketlere yaptığımız danışmanlığın yanı sıra uluslararası iş yapma konusundaki ‘know how’ımızı transfer olan çalışanlarımız aracılığıyla şirketlere aktarıyoruz” dedi.

Patron yanılmak istemiyor

Haberin Devamı

Çamlıca, son dönemde verdikleri hizmetler arasında en çok yolsuzluk-sahtecilik alanında denetim faaliyetlerine yönelik talebin arttığına dikkat çekerek, bu alandaki çalışmalarınının şirket cirosunun yüzde 5’ine ulaştığını söyledi. Şirket sahiplerinden bu alanda yoğun talep gelmeye başladığını belirten Çamlıca, “Bunun nedeni şirket yöneticileri yüksek miktarda jestiyon (kâra göre pay) almak için şirketin genel performansını olduğundan daha iyi ve  kârını da daha  yüksek gösteren bazı adımlar atıyorlar. Çok sayıda şirketi olan patronlarda bunu her zaman takip edemiyor. Dolayısıyla şirketlerinin gerçek durumun konusunda yanılgıya düşmek istemiyorlar” diye konuştu.

/images/100/0x0/55ea4031f018fbb8f873fe9a

70 MİLYAR DOLAR GELİR

Satın alma ve birleşmelerde de son yıllarda ciddi bir artış olduğunu kaydeden Çamlıca şunları söyledi: “Biz Türk şirketlerinin mevcut durumunu daha iyi sunabilecekleri adımlar atmalarına yardımcı oluyoruz. Aslında şirketleri güçlü olduğu halde bunu ortaya koyamıyorlar, biz bir nevi estetik operasyon yapıyoruz. Yetkili servis gibiyiz, şirketlerin sürekli bakımını yaparak, değerlerini artırmalarına destek oluyoruz. Türkiye’deki şirketlerin gerçek değerlerini ortaya koyabilecekleri bir yapı oluşturulsa, yıllık ortalama 20 milyar dolarlar yerine 50-70 milyar dolar gelebilir.”

Haberin Devamı

Fırsatları dinlemeye geliyorlar

ERNST&YOUNG’ın en önemli yıllık etkinlikliği olarak görülen Stratejik Büyüme Forumu’nun ilk kez Türkiye’de yapılacağını belirten Mustafa Çamlıca, “8-9 Mayıs’ta Ernst&Young’ın global yapılanması içinde en süt düzeyde yer alan 350-400 kişi Türkiye’ye gelecek. 2 gün boyunca Türkiye’deki büyüme fırsatlarını dinleyecekler, Türk şirketlerini yakından tanıma fırsatı bulacaklar. Bu etkinlik genelde yüksek potansiyel olan ülkelerde yapılıyor. Şu dönemde Türkiye’de yapılması önemli, biz bunu getirmek için 2 yıl uğraştık” diye konuştu.

Din ve cinsiyet ayrımı yapmıyoruz

ERNST & Young’ın 150 ülkede 167 bin çalışanı bulunduğunu kaydeden Çamlıca şunları anlattı: “Şirketin bir genel merkezi yok. ABD’de kurulmuş ancak dünya çapında 728 ofisi var. Tam anlamıyla çok uluslu bir şirket. Çok ulusluluğu ve çok sesliğili her açıdan bünyesinde benimsemiş durumda olan Ernst & Young’da işe alımlar ve terfiler gerçekten performansa ve niteliğe göre yapılır. Kişilerin cinsel veya dini tercihleri gibi konularda herhangi bir ayrım yapılmaz. Örneğin önümüzdeki günlerde biz Türkiye ofisi olarak New York ofisinde üst düzey yönetici olarak çalışan Türbanlı bir Türk kadınını Denetim Müdürü olarak kendi ofisimize transfer etmeyi istiyoruz. Görüşmelerimiz sürüyor. Çalışanlarımızın etnik geçmişi, dini tercihi, seksüel tercihi işini düzgün yaptığı sürece bizi ilgilendirmez”

Haberin Devamı

Yunanistan’ın bile gerisinde

DÜNYADA danışmanlık ve denetim sektörünün 100 milyar dolar büyüklüğü aştığını belirten Mustafa Çamlıca şöyle konuştu: “Türkiye’de Ernst&Young dahil uluslararası 4 büyük danışmanlık ve denetim şirketinin yarattığı iş hacmi ancak 250 milyon doları buluyuor. Türkiye’nin dünyanın 16’ıncı büyük ekonomisi olduğu düşünüldüğünde bu rakam oldukça küçük. Ernst & Young içinde Türkiye en hızlı büyüyenler arasında ancak sıralamada Yunanistan’ın bile gerisinde. Bunda en büyük etkenlerden biri de Yunanistan’da kamunun çok büyük bir müşteri olması, Türkiye’de ise, kamu henüz bu alanda çok büyük hizmet almıyor. Biz denetim konusunda Türkiye’de lideriz, diğer alanlarda pazar payı açısından ilk 3’ü giriyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!