Patrik'ten protesto mektubu

Güncelleme Tarihi:

Patrikten protesto mektubu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Camide olsaydı müminler ne derdi?

Parti haberinin duyulması Türkiye'deki Hıristiyan dünyasını şoke etti. Hristiyanlar, ‘‘Böyle bir parti camide yapılsaydı Müslümanların tepkisi ne olurdu?’’ dediler. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Kültür Bakanı İstemihan Talay'a 23 Aralık'ta gönderdiği mektup şöyle:

‘‘Sayın Bakan,

Gazetelerden yılbaşı gecesi İstanbul'daki Aya İrini müzesinde ‘Parti 2000'in düzenleneceğini, bu parti sırasında vals ve tango parçaları çalınacağını ve dansçıların gösteri yapacaklarını esefle öğrenmiş bulunmaktayız.

Bunun daha da kötüsü, NTV'nin Aya İrini'deki bu geceyi tüm dünyaya naklen aktaracağıdır.

Hıristiyanlığın en eski ibadet yerlerinden biri olan, içinde bütün hıristiyan aleminin kutsal saydığı Ekümenik Konsillerin ikincisinin toplandığı (MS 381) bu tarihi binaya bu kadar haksızlık ve saygısızlık yapılacağını hiç de düşünemezdik.

21'inci asrın eşiğinde ve Türkiye'nin Avrupa kapısını araladığı şu günde bu gibi hareketlerin memleketimizin yurt dışındaki imajını ne kadar zedelediğini söylememize lüzum yoktur. Bunu ve İslam Dini'nin eski de olsa bir ibadet yerinin böyle amaçlarla kullanılmış olmasının Müslüman müminlerin arasında ne gibi tepki görebileceğini yüksek takdirinize bırakıyoruz.

İstanbul Rum Patrikhanesi, Rum cemaati ve şahsımız adına yukarıdaki esef verici kararı şiddetle protesto ederken, tüm ortodoksların ve hatta tüm hıristiyanların bizimle bu konuda hem fikir olduklarından ve acımızı paylaştıklarından emin olduğumuzu belirtir, zatıalinize iyi Ramazanlar ve mutlu seneler dileriz.

Rum Patriği Bartholomeos

VE TEŞEKKÜR MEKTUBU

Fener Rum Patrikhanesi'nin partinin iptalinin ardından, 25 Aralık Noel ayini sonrasında yayınladığı mesaj ise şöyle:

‘‘Bugünkü Noel Bayramımızı kutlama teveccühünde bulunan Sayın Cumhurbaşkanımıza, cemaatimiz, patrikhanemiz ve şahsımız adına çok teşekkür ederiz. Noel, sevgi, sulh ve barış bayramıdır. Bu anlamlı günümüzde tüm Hıristiyanların yanı sıra biz Hıristiyan Türk vatandaşlarına da tebriklerini ve iyi dileklerini esirgemeyen sayın Demirel'e müteşekkiriz.

Diğer taraftan, ricamızı kabul ederek Aya İrini'de tertiplenmesi düşünülen yılbaşı gecesi partisini büyük bir duyarlılıkla hemen iptal edilmesini uygun bulan ve böylece bize bu kutsal noel günümüzü huzur ve vicdan rahatlığı içinde kulmamızı sağlayan hükümetimize şükranlarımızı sunuyoruz. Sayın Kültür Bakanımızın bu jestleri, Avrupa yolunu tutmuş olan ve bu yolda sabit adımlarla ilerleyen Türkiye'ye yakışan bir jesttir. Aynı duyarlılığı göstermiş olan Sayın İstanbul Valimize de teşekkür etmeyi bir borç biliriz.

Bu vesile ile tüm vatandaşlarımızı yeni yıl münasebetiyle candan tebrik eder, yaklaşan Ramazan bayramlarını da huzur ve mutluluk içinde idrak etmelerini diliyoruz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!