Patlama yakın

Son günlerde Euro / Dolar paritesi, adına şanına yakışmayan bir şekilde oldukça yatay bir seyir izledi.

Haberin Devamı

5 işi gününden beri 1.4080 – 1.4280 aralığında sıkışmış olması, Euro / Dolar paritesinin G7 toplantısından çıkacak yorumları beklediğini gösteriyor. Biliyorsunuz Avrupa aslında Euro’nun güçlü kalmasından son derece rahatsız, çünkü bu durum devam ettiği sürece emtia fiyatları da yükselmeye devam ediyor. Bu da Avrupa ekonomisi yavaşlama eğilimine girmişken yeni faiz artırımlarını zorunlu kılıyor, ister istemez Euro’nun daha da değer kazanmasına neden oluyor. Belli ki ortamda bir kısır döngü var. O halde bu kısır döngü ya devam edecek ve Euro yukarı yönlü bir patlama yaşayacak, ya da Euro / Dolar paritesi 1.3930’a doğru giden bir gerileme hareketi içine girecek. Hemen söyleyeyim ki eğer bu patlama yukarı yönlü olacak olursa 1.4350 ilk kolay hedef olacak ve ardından 1.45 görülecektir.

Haberin Devamı

Dün açıklanan veriler gösterdi ki ABD’de emlak piyasasında bir toparlanma henüz ufukta olmadığı gibi gerileme eğilimi hala devam ediyor. Diğer yandan Doların düşük kalmasına ve emtia fiyatlarının yükselmesine bağlı olarak yükselen enflasyonla birlikte ekonomik büyüme de yavaşladığı görülüyor. Bu noktada benim bugünkü beklentim Euro’nun gerileme hareketleri olsa da bu hareketlerin sınırlı kalacağı ve ardından hafta sonuna girerken yukarı yönlü hareketlenmelerin olacağı. Piyasada patlamaya az kaldı ama bu hafta içinde olacağını tahmin de etmiyorum.

Kar Realizasyonları Altını Geriletti

Doların bir miktar yükseliş yönünde düzeltme yapmasıyla birlikte altın fiyatları kar realizasyonu görerek yükseldiği seviyelerden itibaren gelen satışlar sonrasına dün bir miktar geriledi. Diğer yandan ABD’den açıklanan enflasyon verilerinin yüksek olması faizlerin de güçlenmesine neden oldu. Bu durum ekonomik faaliyetlerin azalacağını ön gören anketle birlikte gerçekleşince altın fiyatlarında satış baskısı devam ediyor. Türkiye’nin Irak’a yapacağı muhtemel operasyona bağlı olarak petrol fiyatları eğer güçlü kalmaya devam edecek olursa o zaman altın fiyatlarının düşüşü sınırlı kalabilir. Bu da altının yeniden yükselmesine neden olur. Hafta sonuna girerken sanırım Türkiye herhangi bir girişimde bulunmayacak ama hafta sonu riskini üzerine almak istemeyen piyasa bugün  ve yarın altın almak isteyebilir.

Haberin Devamı

Yükselen Petrol Stokları Rahatlattı

Düne kadar son 6 iş gününden beri Türkiye’nin Kuzey Irak’a girebileceği beklentisine baplı olarak petrol fiyatlarındaki yükselişin devam edişi, dün ABD’den açıklanan petrol stoklarının yükselmesiyle son buldu. Bu sayede petrol fiyatlarında kar realizasyonuna bağlı olarak geri çekilmeler görüldü. Bunun devam edip etmemesi Kuzey Irak’la ilgili olarak Türkiye’nin takınacağı tutuma bağlı. Diğer yandan OPEC olası bir operasyona bağlı olarak ek üretim yapabileceğini açıklaması şu aşamada sadece olumlu bir beklentiden başka bir şey değil. Eğer olumlu bir beklenti oluşacaksa bu askeri bir operasyonun yapılmaması durumunda olur ki bu ihtimal umarım çok düşüktür. Hafta sonuna girerken petrol fiyatlarının yukarı yönlü toparlaması işte bu yüzden daha yüksek bir ihtimal ama sanırım yükseli boyları önceki yükseliş boylarından kısa kalarak petrol yükselişinin yavaşlayacağını tahin ediyorum. Esaslı bir düşüş olması için en azından 83 Dolar’ın altında kapanış olması gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları