Patatesi de yasaklayın o zaman O da topraktan gelir

Güncelleme Tarihi:

Patatesi de yasaklayın o zaman O da topraktan gelir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2011 00:00

Gençliği 80 ve 90’lı yıllarda geçen herkesin onlarla ilgili hatıraları var. Reggae yapan nadir beyaz gruplardan UB40. Onlara ait sanılan Red Red Wine (Neill Diamond) ve Can’t Help Falling in Love (Elvis Presley) gibi şarkılar, aslında yorumlanmış olsa da hep sevildiler, bilindiler.

Haberin Devamı

UB40 dağıldı, kurucu Alistair ‘Ali’ Campbell solo albüm yaptı ve yeni bir grup kurdu: Ali Campbell And The Dep Band. İstanbul’a da bu grupla geliyor ama konser afişinde UB40 ismini görünce şaşırmayın. Campbell’la UB40 hikayesini, 80’ler furyasını ve esrarın yasallaştırılmasını konuştuk

80’ler furyası bir türlü bitmiyor. Yıllar önce başlayan konsept partiler hala sürüyor. Alphaville, Boney M’in kırıntıları, ABBA projeleri ve Boy George gibi isimleri canlı canlı izliyoruz. UB40 de bu furyanın son örneklerinden.
1979’da kurulan İngiliz grup 80’lerin sonunda ve 90’larda Türkiye’de gayet ünlüydü. Bu reggae grubunun seveni kadar sevmeyeni de çok ama ‘esrar yasallaştırılsın’ demekten çekinmeyen kurucusu Ali Campbell açık yüreklilikle konuşuyor. Telefonda konuştuğumuz Campbell; “UB40’yi neredeyse 28 yıl önce kurdum. En çok sevdiğimiz müzik reggae ve dub’ı daha da tanıtmak istiyorduk. UB40’le 24 albüm yaptık ve üçü cover’lardan oluşan Labour Of Love’dı. Bunlar diğerlerinden daha başarılı oldu. Yeni grubum Dep Band ile UB40 bestesi olan hiçbir şarkıyı çalmıyoruz. Yani İstanbul’da Red Red Wine, Can’t Help Falling in Love ve I’ve Got You Babe gibi klasik cover’larımızı çalacağız” diyerek söze başlıyor.
UB40 kariyerleri boyunca 70 milyonun üstünde albüm sattı. UB40 ile Dep Band arasında de epeyce fark var. Campbell bu durumu samimi bir şekilde açıklıyor; “İlk gruptaki herkes çocukluk arkadaşımdı ve müzik yapmayı birlikte öğrendik. Dolayısıyla profesyonelleşmemiz zaman aldı ama Dep çok iyi müzisyenlerden oluşuyor; hepsi gayet profesyonel. Afişteki UB40 logosunu da tanınırlılık artsın diye yazmamı önerdiler. Ama gerçek adımız UB40 And The Dep Band.”

Haberin Devamı

SİGARA ÖLDÜRÜR ESRAR DEĞİL

Esrarın reggae’nin anavatanı Jamaika’da ne kadar önemli olduğunu hatırlatmamıza gerek yok. Çoğu reggae ve hip-hop grubunun logo ve konser sahnelerinde ‘5 yapraklı çiçeği’ görmek mümkün; UB40 da bunlardan biri. 1981’de yaptıkları enstrümantal ‘Don’t Walk On Grass’ (Çimlere Basma) parçasından yola çıkarak bu konuyu sorunca; “Yıllar önce İngiltere’de Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) bir doktor gençliği zehirleyen şeylerin esrar değil sigara ve alkol olduğunu söylediği için anında görevden alındı çünkü; hükümetin istediğini söylememişti. Uyuşturucuya karşı ciddi ve anlamsız bir savaş var. Tüm uyuşturucu çeşitleri serbest olsun ki, devlet kontrol edebilsin. İnsanların seçme iradesi olması en doğal haktır. Esrar ve kenevir gibi ürünler topraktan gelir, bunları yasaklamak patatesi yasaklamak gibi. Yıllardır esrar kullanıyorum ama yavaş yavaş öldürdüğü için sigarayı bıraktım. Sigara ve alkol öldürür ama esrar doğaldır” yanıtını alıyoruz.

Haberin Devamı

SEKSENLER NİYE HEP SATAR

“İlk kurulduğumuzda bizden başka reggae grubu yoktu. Siyahlardan pek tepki görmedik ama birtakım beyaz, orta-sınıf müzik eleştirmeni zor dönemler yaşatmayı başarmıştı. Ama zaman değişti, dünyanın en büyük reggae festivali bile Avusturya’da yapılıyor. Tamam 80’ler çok önemliydi ama geçen 20 yıldan sonra hala sattığını söylemek ne kadar doğru bilmiyorum. İnsanların o dönemleri sevmesinin en büyük nedeni güzel hatıralara sahip olmaları sanırım. Sahneye çıktığımda neyle karşılaştığıma bakarım. İnsanlar hala konserlerime para harcıyorsa ve 80’lerden bir parça çalmaya başladığımızda herkes dans etmeye başlıyorsa ben de o dönemlerin şarkılarını söylerim. Çünkü kendim için değil alacağım reaksiyondan hoşlandığım için hala konsere çıkıyorum. Sahneye UB40 olarak çıkmasak da, Dep Band’le UB40’nin zamanında yorumladığı hitleri çalacağız” diyen Ali Campbell, grubuyla yaklaşık iki saat sahnede kalıp 23-24 parça çalacak. Unilife Organizasyonu’yla gerçekleşen Ali Campbell And The Dep Band konseri 22 Ocak Cumartesi Matine 216’da. Biletix.com’dan alınabilecek biletler ayakta 67, altı kişilik stantta 525 lira.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!