Patates ekmek gibidir

Hürriyet Haber
18.03.2005 - 00:01

Bu sözleri özellikle Almanya’nın kuzey bölgesi ve İsveç, Norveç, Danimarka gibi İskandinav ülkelerinin yemek yazarlarından çok duydum.Bizim ülkede de sanırım ekmekten sonra en çok tüketilen yiyecek patatestir. Aslında yabancıların patatese yakıştırdığı o kadar aristokratça söylemler var ki, duysanız şaşırırsınız. Kitabımın kazandığı ödülü almak için İsveç’e gittiğimde Perulu bir kadın yazarla tanıştım. Onun ödül aldığı kitap patatesin öyküsüyle ilgiliydi. M.Ö yıllarda ataları patatesi, toprak altında yetiştiği için şeytan olarak adlandırmış. Patates zehirli muamelesi görür, yenmezmiş. Ancak bir gün Fransız bir eczacı, krala patatesin faydalarını, uzun uzun anlatınca, kral halkına patates yemeleri için çağrıda bulunmuş. İnce noktalarEnginar, kolesterolü düşürür, karaciğer ve safranın sağlıklı çalışmasını sağlar. Kandaki şeker miktarını dengeler.Edirneli mamzana8 kişilikHazırlama süresi 40 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi4 adet orta boy bostan patlıcanı4 adet orta boy domates5 adet kırmızı tarhana biberi (kırmızı renkli çarliston biber)1 tatlı kaşığı tuz1 su bardağı sıvıyağ1 yemek kaşığı sirke3 adet dövülmüş sarımsakÖnce, patlıcan ve biberleri fırında, kömür ateşinde ya da ocağın üzerinde çevirerek közleyin. Patlıcanların kabuğunu, biberlerin de zarını soyup akan suyun altında yıkayın. Elinizle sıkarak suyunu süzün. Patlıcan ve biberleri ince ince doğrayıp derin bir kaba aktarın. Diğer taraftan, kabuğunu soyduğunuz domatesleri tavla zarı formunda doğrayarak patlıcanlı karışıma ekleyin. Ya da tüm karışımı kıyma makinesinden veya robottan geçirin. Bu sebze karışımını geniş bir tepsiye yayıp 175 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirip çıkarın. Soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine sirke, dövülmüş sarımsak, tuz ve sıvıyağı ekleyip karıştırın. Sonra da temiz kavanozlara doldurun. Yenileceği zaman çıkartıp, maydanozla süsledikten sonra servise sunun.Pekmezli revani12 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi1 adet yumurta (oda sıcaklığında)1 su bardağı toz şeker1 su bardağı yoğurt1 su bardağı irmik1 su bardağı un1 paket vanilya1 paket kabartma tozuŞerbeti için1 su bardağı pekmez1 su bardağı toz şeker3 su bardağı suYumurta ve toz şekeri derin bir kapta 2-3 dakika kadar çırpın. Üzerine yoğurt, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin. Unu da aktarıp en son da irmiği ilave edin. Tüm malzemeleri pürüzsü kıvama gelinceye kadar çırpın. Revani hamurunu 35-40 santim çapındaki yağlanmış fırın tepsisine aktarıp yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 30-35 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız revaniyi çeşitli büyüklükteki kalıplarla kesip soğumaya bırakın. Bu arada şerbeti hazırlamak için; toz şeker ve suyu orta boy bir tencereye aktarıp kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayınca pekmezi ilave edip karıştırdıktan birkaç dakika sonra ocaktan alın. Şerbeti soğuyan revaninin üzerinde gezdirin. Şerbetini çekmesi için en az yarım saat beklettikten sonra dilimleyerek servise sunun.

Yayınlanma Tarihi : 18.03.2005 - 00:00
Etiketler:

    EN ÇOK OKUNANLAR

      Koç Burcu
      21 Mart - 20 Nisan

      Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

      Boğa Burcu
      21 Nisan - 20 Mayıs

      Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

      İkizler Burcu
      21 Mayıs - 20 Haziran

      Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

      Yengeç Burcu
      21 Haziran - 22 Temmuz

      Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

      Aslan Burcu
      23 Temmuz - 23 Ağustos

      Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

      Başak Burcu
      24 Ağustos - 23 Eylül

      Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

      Terazi Burcu
      24 Eylül - 23 Ekim

      Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

      Akrep Burcu
      24 Ekim - 22 Kasım

      Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

      Yay Burcu
      23 Kasım - 21 Aralık

      Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

      Oğlak Burcu
      22 Aralık - 20 Ocak

      Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

      Kova Burcu
      21 Ocak - 18 Şubat

      Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

      Balık Burcu
      19 Şubat - 20 Mart

      Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün