Patates ekmek gibidir

Bu sözleri özellikle Almanya’nın kuzey bölgesi ve İsveç, Norveç, Danimarka gibi İskandinav ülkelerinin yemek yazarlarından çok duydum.

Bizim ülkede de sanırım ekmekten sonra en çok tüketilen yiyecek patatestir. Aslında yabancıların patatese yakıştırdığı o kadar aristokratça söylemler var ki, duysanız şaşırırsınız.

Kitabımın kazandığı ödülü almak için İsveç’e gittiğimde Perulu bir kadın yazarla tanıştım. Onun ödül aldığı kitap patatesin öyküsüyle ilgiliydi. M.Ö yıllarda ataları patatesi, toprak altında yetiştiği için şeytan olarak adlandırmış. Patates zehirli muamelesi görür, yenmezmiş. Ancak bir gün Fransız bir eczacı, krala patatesin faydalarını, uzun uzun anlatınca, kral halkına patates yemeleri için çağrıda bulunmuş.

İnce noktalar

Enginar, kolesterolü düşürür, karaciğer ve safranın sağlıklı çalışmasını sağlar. Kandaki şeker miktarını dengeler.


Edirneli mamzana

8 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

4 adet orta boy bostan patlıcanı

4 adet orta boy domates

5 adet kırmızı tarhana biberi (kırmızı renkli çarliston biber)

1 tatlı kaşığı tuz

1 su bardağı sıvıyağ

1 yemek kaşığı sirke

3 adet dövülmüş sarımsak

Önce, patlıcan ve biberleri fırında, kömür ateşinde ya da ocağın üzerinde çevirerek közleyin. Patlıcanların kabuğunu, biberlerin de zarını soyup akan suyun altında yıkayın. Elinizle sıkarak suyunu süzün. Patlıcan ve biberleri ince ince doğrayıp derin bir kaba aktarın. Diğer taraftan, kabuğunu soyduğunuz domatesleri tavla zarı formunda doğrayarak patlıcanlı karışıma ekleyin. Ya da tüm karışımı kıyma makinesinden veya robottan geçirin. Bu sebze karışımını geniş bir tepsiye yayıp 175 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirip çıkarın. Soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine sirke, dövülmüş sarımsak, tuz ve sıvıyağı ekleyip karıştırın. Sonra da temiz kavanozlara doldurun. Yenileceği zaman çıkartıp, maydanozla süsledikten sonra servise sunun.

Pekmezli revani

12 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı irmik

1 su bardağı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Şerbeti için

1 su bardağı pekmez

1 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

Yumurta ve toz şekeri derin bir kapta 2-3 dakika kadar çırpın. Üzerine yoğurt, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin. Unu da aktarıp en son da irmiği ilave edin. Tüm malzemeleri pürüzsü kıvama gelinceye kadar çırpın. Revani hamurunu 35-40 santim çapındaki yağlanmış fırın tepsisine aktarıp yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 30-35 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız revaniyi çeşitli büyüklükteki kalıplarla kesip soğumaya bırakın. Bu arada şerbeti hazırlamak için; toz şeker ve suyu orta boy bir tencereye aktarıp kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayınca pekmezi ilave edip karıştırdıktan birkaç dakika sonra ocaktan alın. Şerbeti soğuyan revaninin üzerinde gezdirin. Şerbetini çekmesi için en az yarım saat beklettikten sonra dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları