Patarkatsişvili Cumhurbaşkanı adaylığından çekildi

Güncelleme Tarihi:

Patarkatsişvili Cumhurbaşkanı adaylığından çekildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2007 14:59

Gürcistan'da iş adamı Badri Patarkatsişvili, 5 Ocakta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için adaylıktan çekildiğini bildirdi.İngiltere'de yaşayan Patarkatsişvili, yaptığı açıklamada, muhalefet liderlerinin çağrısını kabul ettiğini ve cumhurbaşkanı adaylığından çekilme kararı aldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Patarkatsişvili, bu kararı almanın zor olmadığını ve her zaman şahsi menfaatleri yerine halkın çıkarlarını gözettiğini belirterek, hiç kimsenin ümidini kesmemesini istedi ve halka verdiği tüm vaatlerin yerine getirileceğini ifade etti.
Gürcü iş adamının adaylıktan çekilme kararını henüz Merkezi Seçim Komisyonuna bildirmediği, ancak bu konuda imzaladığı dilekçeyi seçim bürosu başkanı Giorgi Jvanıya'ya verdiği bildirildi.

Siyasi gözlemciler, Patarkatsişvili'nin yapılan anketlere göre sahip olduğu yüzde 20 civarındaki oyun, birleşik muhalefetin adayı Levan Gaçeçiladze'ye kayabileceğini ve muhalefet adayının Milliyetçi Hareket Partisi'nin lideri Mihail Saakaşvili karşısında daha fazla güç kazanabileceğini belirtiyor.
Patarkatsişvili, kasımda yapılan muhalefet gösterilerini finanse edeceğini açıkladıktan sonra kamuoyunda ismi ön plana çıkmış ve daha sonraki süreçte yaşanan siyasi olayların içinde yer almıştı.

Haberin Devamı

Başsavcılık tarafından hakkında, ülke içinde karışıklık yarattığı ve darbe girişimi hazırlığı içinde olduğu gerekçesiyle yakalama emri çıkarılan Patarkatsişvili, öne alınan cumhurbaşkanı seçiminde adaylığını koymuştu.
Patarkatsişvili, can güvenliğinin olmadığı gerekçesiyle ülkesine dönmeyeceğini açıklamış ve hükümetin Çeçen bir çete lideri ile anlaşarak, kendisine suikast hazırladığını iddia etmişti.

Bu arada Saakaşvili, katıldığı bir televizyon programında, seçimi kazanması halinde cumhurbaşkanlığının ikinci döneminde hükümet içinde köklü değişikliğe gideceğini söyledi.

Saakaşvili, Başbakan Lado Gurgenidze, Mülteci ve Yerleşim Bakanı Koba Subelyani ve Adalet Bakanı Eka Tkelaşvili'nin görevinde kalacağını belirterek, 2003'teki gül devrimi döneminde kurulan kadroya artık ihtiyacı olmadığını ifade etti.
Yeni dönemde temel hedeflerinin yoksullukla mücadele olacağını kaydeden Saakaşvili, yeni enerjisi olan ve geniş vizyon sahibi kadro kuracağını belirtti.
Saakaşvili ayrıca, eski Savunma Bakanı Irakli Okruaşvili'yi bu göreve getirerek büyük bir hata yaptığını söyledi.
Birleşik muhalefetin adayı Levan Gaçeçiladze de yaptığı açıklamada, Saakaşvili ile televizyon programında tartışmaya hazır olduğunu belirterek, Merkezi Seçim Komisyonuna tarafsız ve bağımsız başkan atanmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!