Şekerpare tarifi! İrmikli- irmiksiz şekerpare tarifi

Güncelleme Tarihi:

Şekerpare tarifi İrmikli- irmiksiz şekerpare tarifi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2017 10:32

Türk geleneksel tatlıları içerisinde başı çeken şekerpare, her bayram olduğu gibi bu yıl da bayram sofralarını şenlendirecek. İrmik ile kıvam alıp kıtırlaşan, kıvamında yapılan şerbetiyle lezzetini katlayan şekerparenin irmiksiz tarifini de derledik. İşte irmikli- irmiksiz şekerpare tarifi ve püf noktası!

Haberin Devamı

Şekerpare, büyük küçük herkesin severek tükettiği tatlılardan biri. Geleneksel tatlılarımızdan, eşsiz lezzetiyle ağızda dağılan şekerpareyi evde de pastane usulüyle yapabilmek mümkün. İşte bu bayram misafirlerine ev yapımı tatlı ikram etmek isteyenler için irmikli-irmiksiz şekerpare tarifi

Şekerpare tatlısı püf noktası: Tatlının şerbeti oda sıcaklığında bekletilmiş, şekerpareler ise sıcak olmalı ve azar azar eklenmelidir. Kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlamalısınız, kullanacağınız un miktarını azaltıp arttırabilirsiniz.

Malzemeler
250 gr oda sıcaklığında margarin
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı irmik
Yarım su bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un

Şerbeti İçin

4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Yarım limonun suyu

Haberin Devamı

Üzeri İçin: 1 adet yumurta sarısı

Yapılışı

Şerbeti için; toz şeker ve suyu tencerede orta ateşte kaynatıp, limon suyunu ilave edip 3-4 dakika daha kaynatıp, soğumaya bırakım. Derin bir kaba margarin, vanilya, yumurtalar, irmik ve pudra şekerini ilave edip karıştırın, elde ettiğiniz karışıma azar azar unu ve kabartma tozunu ilave edip yumuşak bir hamur oluşturun. Hamurdan küçük parçalar koparıp avucumuzla oval olarak yuvarlayın, yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üstlerine yumurta sarısını sürüp çatalla şekerparelerin üstlerini çizin. Önceden ısıtılmış 170° fırında üstü hafif kızarana kadar pişirin. Üzerine soğuk şerbeti gezdirin.

İRMİKSİZ ŞEKERPARE TARİFİ

Hamuru için;

125 gram oda ısısında yumuşamış margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yumurta
1 çay kaşığı karbonat
3,5 buçuk su bardağı un 

Üzeri için;

 1 yumurtanın sarısı.

Şerbeti için;

4 su bardağı su,
3 su bardağı toz şeker,
Çeyrek limon suyu

Yapılışı

Öncelikle tatlının şerbetini hazırlamak için toz şeker ve suyu tencereye alın. Ocağın üzerinde kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 15 dakika kadar kaynatın. Kaynayan su-şeker karışımına limon suyu ilave edin ve 1-2 dakika daha kaynatılıp ocaktan alın.Hazırlanan şerbeti oda ısısında soğumaya bırakın. Hamuru hazırlamak için gerekli olan karbonat ve un haricindeki malzemeler, derin bir kap içerisinde karıştırın. Elde edilen karışıma karbonat ile 3,5 su bardağı unu ilave edin. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin.  Elde edilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın oval veya yuvarlak şekiller verin. İrmiksiz şekerpare hamurunu tepsiye dizmeden önce tepsinizi yağlayın. Üzerilerine fırça yardımı ile yumurta sarısı sürülür ve çatalın tersi ile çizik atın.Önceden ısıtılmış 180° fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.  Fırından alınan tatlılar 5 dakika dinlendikten sonra hazırladığını şerbeti dökün.  İrmiksiz şekerpare şerbetini çekip soğuduktan sonra, servis tabağına alın. Fındık, fıstık veya Hindistan ceviziyle süsleyin.

BAKMADAN GEÇME!