Pars vurdu

Güncelleme Tarihi:

Pars vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2014 01:19

Türkiye ile üç yıldır içsavaşa sahne olan Suriye arasındaki gerginlik, dün Türkiye’nin Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağını sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürmesiyle yeniden yükseldi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, Haziran 2012’de F-4 tipi savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesi sonucu değiştirdiği angajman kuralları çerçevesinde, dün ikinci kez bir Suriye hava unsurunu vurarak düşürdü. Hatay’ın Yayladağı ilçesinin hemen karşısındaki Kesep kasabası yakınında dün saat 13.00 sıralarında Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından vuruldu. Uçağın Diyarbakır’daki 181’inci Filo’ya (Pars Filosu) bağlı F-16’lar tarafından düşürüldüğü öğrenildi. Türkiye böylece son yedi ay içinde ikinci kez bir Suriye hava unsurunu düşürmüş oldu. Eylül 2013’de de Türk F-16’ları bir Suriye helikopterini havadan havaya füzeyle vurarak düşürmüştü.

Pars vurdu
Erdoğan: Tokadımız ağır olur

Pars vurdu
Kılıçdaroğlu'ndan 'düşürülen uçak' açıklaması

Pars vurdu
Suriye'den Türkiye'ye ilk tepki

Pars vurdu
TSK'dan Suriye uçağı açıklaması


DÖRT KEZ İKAZ EDİLDİ


Genelkurmay Başkanlığı, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Suriye’ye ait iki adet MIG-23 uçağının, Suriye hava sahasında kuzeye doğru uçuşu, 23 Mart 2014 saat 13.01’den itibaren Diyarbakır’daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM) tarafından 80 deniz mili mesafeden izlenmeye başlanmış ve Suriye uçakları Türk hududuna on deniz mili mesafeden itibaren Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin dört kez ikaz edilmiştir. Yapılan ikazlar üzerine, Suriye uçaklarından birisi hava sahamıza girmeden bölgeden uzaklaşmış, ancak ikinci Suriye uçağı, uyarılara rağmen saat 13.13 sularında Hatay-Yayladağı’na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1.5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir. Bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki adet F-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereğince saat 13.14’de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun 1200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düşmüştür. Uçağın Kesep bölgesine düşüşü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiştir.” Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de, “Sınır bölgesine intikal eden bilgilere göre Suriye’nin Kesep kasabasının batı tarafına bir Suriye uçağının düştüğü bilgisi geldi” dedi.

UÇAĞIN DÜŞME ANI CANLI YAYINDA GÖRÜNTÜLENDİ/HÜRRİYET TV



Haberin Devamı

PİLOTLAR PARAŞÜTLE ATLADI

Suriye resmi haber ajansı SANA ise askeri bir yetkiliye dayandırdığı haberde, “Suriye toprakları üzerinde teröristleri kovalayan savaş uçağının düşürüldüğünü, pilotun paraşütle atlayıp kurtulmayı başardığını” yazdı. El Kaide’ye bağlı Nusra Cephesi ile Ensar ul Şam ve Fetih Tümeni unsurlarından oluşan muhalifler; Beşar Esad rejimine bağlı güçlerle üç gün süren şiddetli çatışmaların ardından dün sabah Hatay’ın Yayladağı ilçesinin karşısında yer alan Lazkiye kentindeki Kesep Sınır Kapısı’nı ele geçirmişti.
Anadolu Ajansı’na konuşan muhaliflerin komutanlarından Ebu Muhammed, sınır kapısının ele geçirilmesine rağmen çatışmaların sürdüğünü ve 10 muhalifin öldüğünü söyledi. Kesep Sınır Kapısı’nda kontrolü ele geçirmelerini tekbir getirip slogan atarak kutlayan muhalifler, sınır kapısı yakınındaki bir binaya asılı Suriye lideri Beşar Esad fotoğrafını da indirerek yaktı. Muhaliflerin sınır kapısını ele geçirmesinin ardından Esad güçlerinin Türkmen Dağı bölgesine yönelik saldırısında yaralananların bir kısmı, Hatay’daki hastanelerde tedavi altına alındı.Bu arada Kesep kasabasındaki çatışmalar nedeniyle Yayladağı ilçesi kırsal alanına üç havan mermisi isabet etti. Öte yandan Suriye sınırındaki bazı Türk köylerinin boşaltıldığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Güvenlik tedbiriyle... Ola ki karşı taraftan bir ateş geliyor, bu ateşten dolayı bizim vatandaşlarımız zarar görmesin diye bir güvenlik tedbiri olarak yapılmıştır. Bunu bu çerçevede görmek lazım” dedi.

ESAD’IN KUZENİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ankara olayla ilgili BM ve NATO’yu bilgilendirdiğini duyurdu. Bu arada Kesep yakınlarındaki çatışmalarda Beşar Esad’ın kuzeni Hilal’in öldürüldüğü açıklandı.

İŞTE UÇAĞIN DÜŞME ANI


Haberin Devamı

İki pilotumuz şehit olmuştu

Suriye’de içsavaş başladıktan sonra Ankara ile Şam arasındaki gerginlik, Suriye’nin 22 Haziran 2012 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF-4E Phantom keşif uçağının düşürülmesi ile doruk noktaya çıktı. Malatya Erhaç 7’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlu 173’üncü Filo’ya ait RF-4E Phantom tek başına, silahsız ve tanıtma sistemi açık olduğu halde sınır ihlali gerekçesi ile Suriye tarafından ihtarsız olarak düşürüldü. Bu olayda Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy ve Hava Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan şehit oldu. Uzun süren arama çalışmaları neticesinde 5 Temmuz 2012 günü uçağın enkazı ve şehitlerin naaşları, deniz seviyesinin bin 260 metre altında bulunmuştu. Türkiye, bu olay üzerine angajman kurallarını değiştirerek Suriye tarafından sınıra yaklaşan her askeri unsuru tehdit olarak göreceğini açıklamıştı.

PARS’TAN İKİNCİ VURUŞ


Dün Suriye’ye ait savaş uçağını düşüren ve “Pars Filo” olarak bilinen Diyarbakır’da konuşlu 181. Filo’ya ait F-16’lar, geçen eylülde de Suriye helikopterini füzeyle vurarak düşürmüşlerdi. Türk F-16 uçakları, 16 Eylül 2013’te Türkiye sınırını ihlal eden M-17 tipi bir Suriye helikopterini vurmuş, helikopter Suriye tarafına düşmüştü. Değişen angajman kuralları gereği 3 Ekim 2012 tarihinde Suriye tarafından Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine düşen top mermisi nedeniyle 5 Türk vatandaşı hayatını kaybetmesi üzerine, Türkiye anında misilleme olarak Suriye’de tespit edilen askeri bölgeleri top atışına tutmuştu.

Haberin Devamı

SURİYE: EŞİ GÖRÜLMEMİŞ DÜŞMANLIK
Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Suriye’de yaşanan krizin başlangıcından bu yana, Türkiye’nin devam ettirdiği tutum bugün Kesep bölgemizde Suriye’nin egemenlik hakkını ihlal ederek girişilen askeri saldırganlığa kadar uzanmıştır. Suriye bu tutumu reddetmektedir. Türkiye, Suriye’nin egemenlik haklarına karşı şimdiye kadar eşi görülmemiş ve açıklanamaz bir düşmanlık sergiliyor. Bu saldırı, yolsuzluğa batmış ve halkı tarafından istenmeyen Erdoğan’ın başarısızlığının ve iflasının ilanından başka şey değildir. Suriye, Erdoğan hükümetinden saldırganlığa ve teröre desteğe son vermesini ve uluslararası yasalara uygun davranmasını istiyor.

Pars vurdu

Muhaliflerin sınır kapısını ele geçirmesinin ardından Esad güçlerinin Türkmen Dağı bölgesine yönelik saldırısında yaralananların bir kısmı, Hatay'daki hastanelerde tedavi altına alınmıştı.

Pars vurdu
IŞİD 'SÜLEYMAN ŞAH' TEHDİDİNİ 15 MART'TA YAPMIŞ

Pars vurdu
TÜRKİYE'DEN IŞİD TEHDİDİNE CEVAP

BAKMADAN GEÇME!