Pariteyi Avrupa beklentileri yönetiyor

Euro / Dolar paritesi 28 Eylül’de yaptığı yükseliş sonrasından bugüne kadar konsolidasyon sürecine devam ediyor.

Haberin Devamı

Bu süre içinde 1.4350 seviyesindeki kritik direnç seviyesi test edilmiş olsa da henüz bu seviyenin kırılmamış olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla yukarı yönlü trendin devam etmesi için 1.4350’nin kırılması gerekir. Bu seviye kırıldığı taktirde 1.4500 seviyesine olan hareket kaçınılmaz olacaktır.

Öncelikle bunu bilmekte fayda var. Diğer yandan duruma bir de makro ekonomik açıdan bakacak olursak, görünen o ki, Avrupa’da ekonomik faaliyetler perakende sektöründe henüz çok olumsuz bir durum arz etmiyor. Diğer taraftan ABD tarafına bakacak olursak, tüketici güveninin azalmaya devam ediyor olması hem Dolar olumsuz, hem de çok kısa vadede hisse senetleri açısından Dolar olumsuz diyebiliriz.

Dün Avrupa’dan açıklanmış veriler perakende sektörünün önemli Avrupa ülkelerinde yükselmeye devam etmesiyle birlikte Euro / Dolar paritesi önceki gün yapmış olduğu destek seviyesi olan 1.4130 seviyesinden itibaren toparlanarak yeniden 1.4260’lı seviyelere dayandı. Bugün Avrupa’dan satın alma müdürleri endeksi, enflasyon ve cari işlemler dengesi açıklanacak. Bu verilerin geneli Euro olumlu bekleniyor olduğundan gün içinde yukarı yönlü hareketlenmeler olabilir ama ben yine de bu yükselişlerin çok kısa vadede satış fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Doların gerilemesi altına yaradı

Altın fiyatları Dolar güdümünde hareket etmeye devam ediyor. Doların önceki günkü toparlanmasının ardından yeniden gerilemesi, örneğin, Euro / Dolar paritesinin 1.4130’lu seviyelere geriledikten sonra yeniden 1.4270 sınırına dayanmış olması altın fiyatlarının da toparlanmasına neden oldu. Diğer yandan altın fiyatlarını etkileyen petrol fiyatlarında çok fazla yukarı yönlü bir hareket olmasa da faizlerdeki düşüklüğün devam ediyor olması, altın fiyatlarının yükselmesini kolaylaştıran bir diğer etken. Bugün ve hafta sonuna doğru tahmin ediyorum altın fiyatları genel itibarıyla Dolara paralel olarak yatay seyredecek. Ancak şu da bir gerçek ki Doların yükseliş momentumunda bir azalma olduğu görülüyor. Bunun anlamı eğer bir gelişmeye bağlı olarak Euro / Dolar paritesi 1.4130’un altına inerse o zaman da altın fiyatlarının 730 Dolar’a kadar gerilemesi mümkün olur. Bunun dışında 744 Dolar’ın altının geçilmesi de aynı etkiyi yaratabilir.

Haberin Devamı

Muhtemel Kuzey Irak harekatı hala etkiliyor

Geçen haftadan beri Türkiye’nin Kuzey Irak’a yapacağı muhtemel operasyon petrol fiyatlarının yüksek kalmasına neden olurken, diğer yandan bugün açıklanacak olan petrol stokları verilerinin yükselmeye devam edeceği beklentisi, petrol fiyatlarının baskı altında kalmasına neden oluyor. Durum bu olunca da piyasa ister istemez bir yere gitmek istemiyor. Biz biliyoruz ki Irak operasyonu olacak. Ama bu operasyonun içeriği de çok önemli. Eğer dar kapsamlı bir operasyon olursa petrol fiyatları geriler. Dolayısıyla gerilemenin olacağını kestirmek için öncelikle operasyonun ne kadar sert ve genişlikte olacağı önemliyken, diğer taraftan bugün açıklanacak olan stok verilerinin de yükselişi işaret ediyor olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Benim tahminim petrol fiyatlarında gerilemenin olacağı yönünde ama dediğim gibi en azından petrol stoklarını görmemiz gerekiyor. Sürpriz bir şekilde eğer petrol stokları düşük açıklanırsa o zaman kolay kolay düşüş beklememek lazım.

Yazarın Tüm Yazıları