Parite 1.42’de takıldı

Euro / Dolar paritesi dün 1.4250’lere kadar yükselerek 1.4280’li seviyelerdeki direncini yeniden test etmeyi denedi ancak ABD’den gelen olumlu verilerle birlikte geri çekildi

Haberin Devamı

Dünkü verinin önemli olmasının en belirgin nedeni faizleri yükseltmiş olmasıydı. Ekonomik faaliyetlerde yaşanan her olumlu gelişme, FED’in faiz indiriminin ekonominin yavaşlamasından değil de bir likidite sıkışıklığından olduğunun teyidini yaratıyor olması açısından da ayrıca olumlu. Yani kısacası, FED yetkililerin de her fırsatta iddia ettiği gibi faiz indiriminin ekonomideki yavaşlamadan olmadığı teyit ediliyor. Bu durumda bu ayki faiz toplantısında çıkacak karar ya faizlerde bir değişim olmayacağı ya da inse inse 25 baz puanlık bir faiz indiriminin olabileceğini gösteriyor.

FED’in geçmiş performansına bakıldığında bir faiz indirimi başladığında ya da bir faiz artırımı olduğunda gerisi mutlaka geliyor. Yani indirip de bıraktığı pek az görülmüş. O yüzden 25 baz puanlık bir indirim şu an için hala beklentiler aralığında kalmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Dün ekonomik faaliyetlerle ilgili olumlu gelişmelerin olmuş olması bugün açıklanacak çok önemli veriler arifesinde piyasayı sıkışık tutabilir. Bugün ABD’den açıklanacak olan sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve yabancı sermaye girişi verileri içinde en belirgin öneme sahip veri yabancı sermaye girişi olacak. Eğer bu veri beklentilerin üzerinde açıklanırsa zaten gerilemeye devam eden açıkların daha da büyük bir kısmının fonlanabildiği görülür ki, bu durumda son olumlu verilerle birlikte düşünüldüğünde Dolar olumlu gelişmelerin oluşabileceği düşüncesine varabiliriz.

Benim beklentim, bugün ABD’den gelecek verilerin genel itibarıyla Dolar olumlu gelebileceği ve bunun pariteyi bir miktar gerileterek 1.4130’lara kadar gerileyebileceği. Ancak bu düşüşün devamının gelmesini beklemiyorum. Hemen belirteyim ki 1.4250’nin üzeri kırılırsa daha yukarılara ulaşılmasının ihtimali de oldukça büyür.

Altının Hareketi Uzun Vadeli Hareketin Bir Parçası

Faizlerdeki yükselişe ve enflasyondaki gerilemeye rağmen altının yükselişindeki momentum, bu hareketlerin uzun vadeli perspektif içerisinde bir bant değişimi hareketi olduğunu gösteriyor. Altının uzun ve orta vadeli hareketi yukarı yönlü kalmaya devam ediyor. Eğer emtia fiyatları yükselmeye devam ederse altının da fiyatının yükselmeye devam etmesi son derece olası bir durum. Bu durum altın fiyatının 1000 Dolar’ın da üzerine gitmesine neden olabilecek şekilde oluşmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Bir düşünün, dünyada öyle bir Çin var ki, her gün zenginleşirken hem tarım ürünlerinin fiyatını yükseltiyor hem de enerji maliyetlerinin de artmasına neden oluyor. Bu arada da borsalar hiç durmayacakmışçasına yükseliyor ve bu da bir zenginlik etkisi yaratıyor. Bu durumda altın fiyatlarının uzun vadede yükselmekten başka bir şansı yok. Öyle iddialı söyleyebilirim ki altın fiyatlarının düşeceğinden birileri bahsediyorsa o zaman bilin ki dünyadaki kapitalist düzen ortadan kalkıyor ve dünya bambaşka bir yere doğru gidiyor. Tabi bunlar uzun vadeli düşünceler. Kısa vadede altının yükselişi biraz fazla oldu.

Altın fiyatları Dolar’a bağlı olarak kısa vadede hareketlenmeye devam edecek. Eğer bugün ABD’den açıklanan sanayi üretimi verileri beklentilerin üzerinde açıklanırsa o zaman Dolar’ın bir miktar yükselmesine bağlı olarak fiyatlarda gerileme olabilir ama bu gerileme hareketinin sınırlı kalacağını bekliyorum.

Haberin Devamı

Petrol Rekorlar Kırıyor

Hafta sonuna girerken Türkiye’nin Kuzey Irak’a yapması muhtemel operasyonun etkisiyle yüksele petrol fiyatları, o günden gelen momentumla birlikte yükselmeye devam ederek rekor seviyelere ulaştı. Dün de aynı şekilde Türkiye’nin PKK’ya karşı savaşa gireceği beklentisinin çıkan teskereyle birlikte daha da belirgin bir hal alması petrol fiyatlarının bu rekoru kırmasına neden oldu. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta yapacağı operasyonun kapsamının ne kadar olacağı bilinmediği için bu tedirginlik sürüyor. Ama belki de burada asıl tehlike Türkiye’nin PKK ile değil de ABD ile karşı karşıya gelmesi. O halde petrol piyasasında bugün her şey olabilir. Çünkü bu sefer ABD Irak’a karşı değil Türkiye’ye karşı.

Yazarın Tüm Yazıları