GeriSeyahat Paris’te Türk Sineması’yla Randevu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Paris’te Türk Sineması’yla Randevu

Paris’te Türk Sineması’yla Randevu

Paris’te bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Paris’te Türk Sineması’yla Randevu’ başlıklı festivalin bu yılki onur konuğu Hale Soygazi oldu. 16-18 Aralık tarihli festivalin dün akşam yapılan kokteylli açılışının filmi ise ‘Rüzgarda Salınan Nilüfer’di.

“Festivaller iki kültürün birbiriyle tanışıp kaynaşması, anlaşması, birbirine hoşgörüsü ve saygısı açısından çok önemlidir. Sanatın bunlarda büyük bir işlevi var. Ben de sinema sanatının bir temsilcisi olarak burada bulunmaktan büyük onur duyuyorum. Paris’teki sinema festivallerine davetli olarak çok kez geldim ancak bu kez farklı, çünkü ilk defa yurtdışında bir ödül alıyorum.“

Türkiye Cumhuriyet Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Paris Büyükelçiliği’nin öncülüğünde hazırlanan ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Paris’te Türk Sineması’yla Randevu’ başlıklı festivalin bu yılki onur konuğu Hale Soygazi’ydi. Ünlü oyuncu ‘Yaşam boyu başarı ödülü’nü Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın elinden aldı.

Paris’te Türk Sineması’yla Randevu

Açılış kokteyli dün akşam Paris’in dünyaca ünlü caddesi Şanzelize’de gerçekleştirildi. Festivalin ilk filmi ise ‘Rüzgarda Salınan Nilüfer’ oldu. Yönetmenliğini Seren Yüce’nin, başrol oyunculuğunu ise Songül Öden ile Tolga Tekin’in yaptığı film 40. Montreal Dünya Filmleri Festivali’nden ‘En iyi senaryo’ ödülüyle dönmüştü. Filminin ilk kez Fransız seyirciyle buluşmasından duyduğu heyecanın altını çizen Yüce, “Filmin anlatmak istediği şeyin Türk seyirciye geçtiğini düşünüyorum. Fransız seyircinin de filmle bir ortaklık kuracağını sanıyorum ama tam olarak ne çıkacağını ben de merak ediyorum doğrusu” dedi.

Paris’i çok sevdiğini söyleyen Songül Öden ise bu kez mesleği nedeniyle geldiği şehri Noel ve yılbaşı süslemeleriyle ışıl ışıl bulmaktan çok mutlu olduğunun altını çizerek şöyle ekledi: “Dünyadaki meseleler, evsiz yurtsuz çocuklar nedeniyle içimiz buruk elbette... Ama ne olursa olsun dünyayı her zaman sanat kurtaracak. O sebeple burada olmaktan hakikaten çok mutluyum.” Filmde canlandırdığı ‘Handan’ karakteriyle kendisi arasında bir yakınlık bulup bulmadığı sorusuna yanıtı ise şöyle Öden’in: “Senaryoyu ilk okuduğumda Handan’ı pek sevmedim, bana çok yabancı buldum, eleştirdim. Ama onu oynamaya, içime almaya başladığımda tabii ki çok yakın arkadaş oldum.

Paris’te Türk Sineması’yla Randevu

Zaaflarıyla, her şeyiyle buyur ettim hayatıma.” Öden Türkiye’de Eylül 2016’da gösterime giren filmi henüz seyretmemiş olanlar için açıklıyor: “Film cennet görünümündeki cehennemi yaşayan bir aileyi; bu ailenin içindeki büyük boşluğu, iletişimsizliği, ikiyüzlülüğü, birbirlerine çok yakınken aslında kilometrelerce uzak olma durumunu; ezberlerini bozup, dürüstçe o korunaklı alandan çıkamamalarını anlatıyor.”

Filmde Handan’ın kocası Korhan’ı oynayan Tolga Tekin’e göre ise konu hepimiz için öylesine tanıdık ki, çevremizdeki insanlardan ya da kendimizden çok şey bulmak mümkün. “Orta üst sınıfı anlatıyor. Hepimizin aksak, karanlık taraflarını görüyorsunuz filmde. Rahatsız olacaksınız, çünkü an an kendinizi göreceksiniz.”

Paris’te Türk Sineması’yla Randevu

Paris’te festival filmlerinin gösterildiği prestijli Lucernaire Sineması’nda Fransız seyirciyle buluşacak diğer filmler ve yönetmenleri ise şöyle:

Albüm – Mehmet Can Mertoğlu

Babamın Kanatları – Kıvanç Sezer

Dar Elbise – Hıner Saleem

Kalandar Soğuğu – Mustafa Kara

Tarla – Cemil Ağacıkoğlu

www.siradisiparisrehberi.com

False