Paris’te Harput konferansı

Güncelleme Tarihi:

Paris’te Harput konferansı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2017 10:25

Paris’te, UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan Harput ile ilgili konferans düzenlendi. ‘Doğu Yönünde Osmanlı ve Harput’ adlı konferansın moderatörlüğünü Türkiye’nin UNESCO Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer yaptı. Konferansa, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Fransız bilim adamı Prof. Dr. Pierre Pinon ile ‘Şafak Uykusundaki Kent: Harput’ adlı kitabın editörü Görkem Gül Duman katılarak sunum yaptı.

Haberin Devamı

ELAZIĞ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Harput konferansıyla ilgili olarak Harput’un geleceği için önemli bir adımın daha atılmış olduğunu ifade etti. Yanılmaz, “Harput bizim dünya mirası kentimiz. Bir medeniyetler şehri. 7 bin yıllık tarihiyle, birikimleriyle bir çok medeniyete ve dinlere ev sahipliği yapmış bu şehirde halen cami ve kiliseler halihazırda ibadete açık durumda” dedi.
Birbirinden farklı dinlerin Harput’ta çok rahat bir şekilde ibadetlerini yapabildiklerini söyleyen Yanılmaz, Harput Kalesi, Ulu Cami, Meryem Ana Kilisesi, Alacalı Mescit, Arap Baba ve Mansur Baba Türbeleri gibi daha bir çok tarihi değerle Harput’un Dünya Mirasını temsil etmekte olduğunu belirtti. Yanılmaz, “Fransızları ve bütün Avrupa vatandaşlarını, Harput’un ve aynı zamanda Elazığ’ın da sahip olduğu Hazar Gölünü, Kayak Merkezi, Buzluk Mağarası gibi bir çok tarihi ve turistik alanları gezip görmeleri için kentimize davet ediyorum” dedi. Harput’un UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınması halinde sahip olunan bu kapasitenin Türkiye’ye büyük avantaj sağlayacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

SLAYT GÖSTERİSİ YAPILDI

‘Şafak Uykusundaki Kent: Harput’ adlı kitabın editörü Görkem Gül Duman, slayt gösterimiyle, Harput’un tarihçesini anlattı.
Fransız bilim adamı Prof. Dr. Pierre Pinon, ömrünün yarısından fazlasını Türkiye’de geçirmiş olan sanat tarihçisi, mimar, arkeolog, ressam ve gezgin Albert Gabriel’in arşivlerinden elde edilen bölgeye ait tarihi belge ve fotoğrafları slayt gösterimiyle sundu. Pinon tarafından gün ışığına çıkarılan Fransa’da Bar-sur-Aube’daki evinde bulunan kişisel eşyalar, mimari çizimler, yazışmalar, notlar ve yayımlanmamış 300’ün üzerinde suluboya resimleri olduğunu söyledi.

Paris’te Harput konferansı

ORTAYLI: KEŞKE BİZİM İÇİN ÇALIŞSAYDI

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Yıllar önce araştırmacılarla birlikte yaptığı gezide Harput’da dair izlenimlerini anlattı. Ortaylı, Harput’un geçmişteki önemine değinerek İpek Yolu zamanında önemli bir rol üstlendiğine dikkat çekti. Ortaylı, araştırmacı Albert Gabriel için, “Keşke bizden birisi olsaydı, keşke bizim için çalışsaydı, bu kişinin çalışmalarından mutlaka faydalanılmalı” dedi.

BAKMADAN GEÇME!