Paris’te kadınların fuhuş isyanı

Fransa Ulusal Meclisi’nin fuhuşu yasallaştıran kanuna karşı ‘Dünya Kadınlar Yürüyüşü-Marche Mondiale des Femmes’ organizasyonu ‘Fuhuş kadına karşı şiddettir, oyunuzu fahişelik sistemine son vermek için kullanın’ sloganıyla Meclis’e yürüdü.

Haberin Devamı

Kanunun hazırlanışı ve maddelerinin oylanması sırasında hem Senato hem de Ulusal Meclis önünde lehte ve aleyhte büyük gösteriler olmuş ve göstericiler polis karşı karşıya gelmişti. Meclis bu kez 20 maddeden oluşan kanunun tamamını oylamaya sunacak. Bu kanuna göre, ‘fuhuş için para ödeyenler 1500 Euro, suçu tekrarlayanlar 3 bin 750 Euro para cezasına çarptırılıyor, ‘aracılık’ yapanlar da suç işlemiş oluyor’.

Kadın şiddete maruz kalıyor

Kanuna karşı olan çeşitli dernek ve kuruluşlar, para karşılığı seksin ya mecburiyetten ya da organize çeteler tarafından çeşitli tehdit vasıtaları ile korkutularak çalıştırılan kadınlara yaptırıldığı uyarısında bulunuyor. Fuhuş ‘paralı da, parasız da olsa bir kadın tanımadığı bir erkekle kapalı bir ortamda birlikte olduğunda şiddete maruz kalmayacağının garantisi yok’ diyerek ‘fahişelik sistemi’nin tamamen yasaklanmasını istiyorlar. Bu görüşte olanlar aslında insani bir ilişki olan seksin para ile satın alınmasının erkeklere de hakaret olduğunu belirtiyor. Özellikle bu görüşe destek veren feministler, ‘Vücut benim, ne istersem onu yaparım, vücudumla ilgili kararımı da kendim veririm, bunun için yasaya ihtiyacım yok’ diyor.

Haberin Devamı

Paris’te kadınların fuhuş isyanı

Bu karikatür, www.leblogafrisotte.com sitesinden alınmıştır.

Fahişelik sistemi tamamen kaldırılsın

Ulusal Meclis’teki 577 milletvekiline yapılan çağrıda şu ifadeler kullanılıyor:

“Para karşılığı seks yapanları cezalandırılmak kadına karşı şiddeti önlemek için bir gelişmedir ama bu konuda bir kanunun olması bile ‘fahişelik sistemini’ dolaylı olarak kabul etmek demektir. Kadınlar için dayanılmaz bir iş olan fahişeliğe izin vermekle Fransa’da toplumsal cinsiyet ve seks şiddetini temelli geriletmek mümkün değildir. Bu yasa teklifi kadın hakları ve kadına karşı şiddetle mücadele için ileri bir adımdır ama yeterli değildir. Fahişelik sistemi tamamen yasaklanmadıkça kadın şiddet görecektir. Zira fahişelik sisteminin gerektirdiği parayla dayatılan cinsel eylem, eşitsizliğin, güvensizliğin ve kadına karşı yasaların mahkûm etmediği son erkek şiddetidir’. Bu nedenlerle ‘fahişelik sistemi’nin tamamen kaldırılması için seferber oluyoruz.”

Haberin Devamı

Paris’te kadınların fuhuş isyanı

Yazarın Tüm Yazıları