Parça parça Turkcell satarak 13 ayda 1.7 milyar dolar ödenir mi

ÇUKUROVA Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet ve ekibi önce Yapı ve Kredi Bankası’nın kapısını çaldı:

‘Size Turkcell Holding hissesi versek, Yapı Kredi’deki rehinli Turkcell İletişim hisselerinden bir bölümünü bizim lehimize serbest bırakır mısınız? Onları satıp, kısa vadeli kaynak ihtiyacımızı çözmek istiyoruz...’

Yapı Kredi Bankası yönetimi biraz düşünüp, Çukurova Grubu’nun talebini reddetti: ‘Bizim için Turkcell İletişim hisseleri daha önemli. Nakit ödeme yapmadan rehindeki Turkcell İletişim hisselerini size veremeyiz.’

Karamehmet
ve ekibinin planı, hem New York Borsası’nda, hem de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören Turkcell İletişim hisselerinden ‘mini dilim’ koparıp, yaşadıkları ‘mart sancısı’nı çözmekti.

Çünkü, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) 28 Şubat pazartesi akşamına kadar 15 milyon dolar, mart ayı sonuna kadar da 135 milyon dolar ödemeleri gerekiyordu. Çukurova Grubu’nun mart ayı başında süresi dolacak Yapı Kredi Bankasına dönük taksit tutarı da 101.8 milyon dolardı.

Yani, mart ayı sonuna kadar 252 milyon dolarlık nakit kaynağı bir şekilde yaratmak zorunluluğu vardı.

Karamehmet ve ekibi bu kez TMSF’ye yöneldi: ‘Bir miktar Turkcell Holding hissesi verip, karşılığında sizde rehinli Turkcell İletişim hisselerinden alabilir miyiz? Mart ayı ödemeleri için nakite ihtiyacımız var.’

TMSF, önlerine şartlarını koydu: ‘Turkcell İletişim hisseleri daha değerli. Bu durumda bize aktaracağınız Turkcell Holding hisselerinin miktarı fazla olmalı. Alacağınız Turkcell İletişim hisselerini satınca, mart ayının sonuna kadar ödemeniz gereken 135 milyon doların bir kısmını erken ödeyin.’

Çukurova Grubu, Yapı Kredi Bankası’na kabul ettiremediği formülü TMSF’yle uygulama şansı bulmuş, rahatlamıştı.

Eğer Çukurova Grubu’nun formülünün uygulanmasında yasal açıdan sakınca yoksa, Yapı Kredi Bankası yönetimi bu işe neden sıcak bakmamıştı?

İddiaya göre, Yapı Kredi yönetimi Çukurova Grubu’na, Çukurova da Yapı Kredi yönetimine güvenmiyordu... Bu güvensizlik, ilişkileri epey germişti...

Şimdi Çukurova Grubu, yüzde 1.65’lik Turkcell İletişim hissesi satarak yarattığı 173 milyon doların 15 milyon dolarını hemen TMSF’ye yatıracak.

Mart ayının ilk günlerinde Yapı Kredi’ye 101.8 milyon dolarlık taksit faiziyle ödenecek. TMSF’ye de mart ayında ödenecek 135 milyon dolarlık taksidin en azından 50-55 milyon doları ay sonu beklenmeden yatırılacak.

Çukurova, hem TMSF’ye, hem de Yapı Kredi’ye yapılacak ödemelerle, rehindeki Turkcell İletişim hisselerinden yine ‘mini dilim’ koparmış olacak.

İMKB’ye yapılan açıklamaya bakılırsa Çukurova’nın ‘Parça parça Turkcell İletişim hissesi satıp, borç taksidi ödeme formülü’ bundan sonra da sürecek.

Peki ama nereye kadar?

Çukurova Grubu, ‘erken ödeme protokolü’ne göre, mart ayından sonraki 13 ay boyunca TMSF’ye her ay 135 milyon dolar ödeyecek. Bu ödemenin toplamı 13 ayın sonunda 1 milyar 755 milyon doları bulacak...

Çukurova Grubu’nun Yapı Kredi Bankası’na olan borcunun ne kadara ineceği ise bankanın Koç Finansal Hizmetler’e satışı sonrasında belli olacak.

İlk hesaplara göre, Yapı Kredi Bankası için belirlenen 2 milyar 50 milyon Euro’luk toplam değer üzerinden Çukurova Grubu’na 1.6 milyar dolar düşecek. Bu para Çukurova’nın Yapı Kredi’ye borcunu önemli ölçüde azaltacak. Çukurova’nın Yapı Kredi’ye 500 milyon dolar dolayında bir borcu kalacak.

Elbette bankanın satışından sonra Çukurova ile Yapı Kredi arasında 500 milyon dolar için bir protokol imzalanıp, yeni zaman tanınacak.

Ancak, Yapı Kredi’nin satışından sonra da Çukurova Grubu’nun önünde 1 milyar 755 milyon doları TMSF’ye, 500 milyon doları da Yapı Kredi’ye olmak üzere 2 milyar 255 milyon dolarlık ‘borç dağı’ duracak.

‘Borç dağı’nı eritmeye Turcell İletişim’i ‘dilim dilim’ satmak yeter mi?

Karamehmet ve ekibi, başka kaynak bulmadan her seferinde Turkcell’e sarılarak bu işi çözebilecek mi?

İşin sonunda Karamehmet’in elinde Turkcell hissesi kalır mı?

Soruların yanıtı, Karamehmet’in becerisine bağlı değil mi?

Yapı Kredi’nin fiyatı fazla değişmeyecek

KOÇ
Grubu’yla İtalyan Unicredito’nun yüzde 50’şer paya sahip olduğu Koç Finansal Hizmetler’in Çukurova Grubu’na ait Yapı Kredi Bankası hisselerini almaya dönük incelemeleri rayında gidiyor.

Yapı Kredi’nin 30 Haziran 2004 tarihli bilançosu üzerinden belirlenen 2 milyar 50 milyon Euro’luk toplam değeri yeniden gözden geçiriliyor. Gelinen noktada, fiyatta çok ciddi değişiklik olması beklenmiyor.

İncelemede bankanın çalışanlarının emekliliğini garanti altına alan munzam sandık biraz zaman alıyor. Ancak, hedeflenenden daha erken bir tarihte alışverişin tamamlanması bekleniyor...

İş ne kadar erken biterse, Yapı Kredi o kadar rahatlar...

Hedefi Turkcell Holding’de en az yüzde 51

ÇUKUROVA
Grubu’nun cuma günkü yüzde 1.65’lik Turkcell hissesi satışı hemen, ‘Mehmet Emin Karamehmet Turkcell’de sınıra dayanıyor’ yorumlarını gündeme getirdi.

Piyasadaki izlenime göre, Karamehmet, Turkcell’de yönetimi yabancı ortağı TeliaSonera’ya kaptırmamak için çok ince hesap yapıyor. Piyasada değeri 11 milyar dolar olan Turkcell İletişim’deki küçük satışlarla borç taksitlerini ödeyip, Turkcell Holding’e sıkı sıkı sarılmayı planlıyor.

Çünkü, Turkcell İletişim’in yüzde 51’i Turkcell Holding’in elinde bulunuyor. Turkcell Holding’de de çoğunluğu şu anda ‘rehinli’ de olsa Çukurova elinde tutuyor.

Planı istediği gibi yürürse, Karamehmet Turkcell Holding’in en az yüzde 51’iyle yola devam edecek... Plan bu, ya tutmazsa?..
Yazarın Tüm Yazıları