Paramızı bilerek geciktiriyorlar

Güncelleme Tarihi:

Paramızı bilerek geciktiriyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2012 00:00

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, ihracatçının KDV iadesinde yaşanan sorunlar nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını söyleyerek, “Her firmanın milyonlarca liralık birikmiş KDV alacağı var” dedi.

Haberin Devamı

Devletin KDV iadesini yapmamak için elini geç tuttuğundan şikayet eden Meral, “Bu prosedürü artık yumuşatmak lazım” diye konuştu.

Milyonlarca liralık alacak var

İhracatçının KDV iadesinde yaşadığı “ağır sorunu” Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a ilettiklerin kaydeden TUSKON Başkanı, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada şunları söyledi: “KDV iadesinde büyük bir sorun var. Türkiye’de bu sorun çözülemedi. Firmalarımız yaptıkları ihracatın KDV’sini geri alamıyor. Bu da o parayı alabilmek için finansman ve yönetim yükü oluşturuyor. Bu prosedürü artık yumuşatmak lazım. Bürokrasi, parayı iade etmemek ya da geç iade etmek için elini geç tutuyor. Her firmanın milyonlarca liralık birikmiş KDV alacağı var. Bu ihracatta girişimcinin rekabet gücünü azaltıyor, sıkıntı yaratıyor.”

Haberin Devamı

Devlet geç ödemeyi kazanç sanıyor

Ekonomi yönetiminin parayı geç iade etmenin kazanç olduğunu düşündüğünü belirterek, “Bu para iç borç ödemesi gibi yerlerde kullanılıyor. Yani devlet ihracatçının parasını geç iade etmeye çalışıyor. İş dünyasına açıklar, ama dikkatlerini de bu konuya çekmek gerekiyor. Devletin maddi durumu iyi olsa bu ödemeler daha çabuk yürür.  Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) için iş yapan müteahhitlerin de hak edişleri ya ödenmiyor ya da çok geç ödeniyor. O da müteahhidi ciddi bir sıkıntının içine sokuyor. Bize gelen bilgilere göre KGM ile çalışan müteahhitlerin çok ciddi hak ediş alacakları var” dedi.

Faizi düşürüp nabız yoklamalıyız

Türkiye’nin daha aşağısıyla borçlanabileceğini kaydeden Meral, şöyle konuştu: “1.5 milyar dolarlık sukuk ihracı yapıldı. Dünyada milletin yüzde 1’e razı olduğunu söylemeliyim. Böyle bir kazanç yok. Türkiye maalesef hala faiz cenneti. Bence faizleri biraz aşağı alarak piyasanın nabzını yoklamak lazım. Kaynak akışında bir azalma olmaz diye düşünüyorum. Hatta rekabeti arttırıp piyasayı canlandırmaya da olumlu katkısı olur. Suriye ile ilgili büyüklerimiz etki analizini mutlaka yapmıştır. Alınan her siyasi kararın yan tesirleri oluyor. Bir kısmı ekonomik bir kısmı da halklar arasındaki ilişkileri etkiliyor. Ülkelerin uzun vadede imaj ilişkilerine darbe vuruyor. Türkiye’nin ve iş dünyasının kazanımları çok kolay elde edilmiyor. Bunları mutlaka muhafaza etmeliyiz. Aksi takdirde kaybedilen pazar paylarını geriye koymak mümkün olmuyor, pahalıya maloluyor. Amacımız olabildiğince soğukkanlı ve sağduyulu olmak. Gerektiği anda da Türkiye güç kullanmaktan geri durmamalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!