'Paralel Yapı' davasında ilk duruşma yarın

Güncelleme Tarihi:

Paralel Yapı davasında ilk duruşma yarın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2015 12:58

'Paralel Yapı' soruşturması kapsamında, "Tahşiyecilere kumpas" iddiasıyla, aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 33 sanığın yargılanmasına başlanacak.

Haberin Devamı

Tahşiye Yayınevi'nin sahibi Mehmet Nuri Turan'ın şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında, 2014'ün aralık ayında, 2009'da “Tahşiyeciler” grubuna yönelik operasyonda, "suç ve delil uydurdukları", "şüphelilere kumpas kurdukları" iddia edilen 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Bu çerçevede gerçekleştirilen operasyonda, o dönem Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü olan Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, gazeteci Nuh Gönültaş, "Sungurlar" dizisinin yapımcısı Salih Asan, dizinin yönetmeni Engin Koç, Tek Türkiye dizisinin senaristi Ali Kara ve eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan Ergüder'in de aralarında bulunduğu 31 kişi gözaltına alındı. Aralarında Karaca'nın da yer aldığı 4 kişi tutuklanırken, Gülen hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Daha sonra bu soruşturma kapsamında, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 5 kişi daha tutuklandı. Soruşturmanın ikinci dalgasında ise 17 Haziran'da, 15 ilde düzenlenen operasyonlarda 20 polis gözaltına alındı, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen polislerden 4'ü tutuklandı. Soruşturmanın üçüncü dalgasında da "suç ve delil uydurdukları", "kumpas kurdukları" iddia edilen 8 polis hakkında gözaltı kararı alındı, aralarında rütbelilerin de yer aldığı polislerden 7'si yakalandı.

SORUŞTURMA 17 EYLÜL'DE TAMAMLANDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, 33 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmayı 17 Eylül'de tamamladı. Bu şüpheliler hakkındaki iddianame hazırlayan savcılık, Ekrem Dumanlı ile söz konusu Tahşiye grubuna yönelik operasyondaki polislerin yer aldığı şüphelilerle ilgili dosyayı ise ayırdı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu tarafından ertesi gün onaylanan iddianame, terör suçlarına bakmakla görevli İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. 398 sayfalık iddianamede, 64 kişi mağdur ve müşteki olarak yer aldı.

İddianameyi 2 Ekim'de kabul eden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, bir numaralı şüpheli Fetullah Gülen hakkındaki yakalama emrini kaldırdı ve yokluğunda tutuklama kararı verdi. Mahkeme, Gülen için Interpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarılması amacıyla Adalet Bakanlığına yazı yazılmasına da hükmetti.

Mahkeme, davanın duruşmalarının 22, 23 ve 24 Aralık'ta Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki büyük duruşma salonunda görülmesine hükmetti. Daha sonra bunu geri alan mahkeme, duruşmaların Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayında yapılmasını kararlaştırdı. Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesince "silahlı terör örgütü kurma ve üye olma" suçlarından beraat eden Mehmet Doğan'ın da aralarında bulunduğu bu dosyanın müştekileri de duruşmaya çağrıldı.

BAKMADAN GEÇME!