Para vaaar huzur var

HERHALDE şu günlerde, en az gördüğümüz insan tipi, mutlu olanı.

Kriz artık her yerde; sokakta, işte, evde. O yüzden, kara kara düşünmekten bunalmış çevresine, "İyi bir tablo mu çizsem, kötü mü" ikilemi yaşayanlar arasında, şöyle geriye doğru kaykılarak, güler yüzle, "Para varsa, huzur da var" diyeni görmek pek mümkün değil.

Ben gördüm. Her ne kadar kaykılan ben olmasam da, bu karamsar tabloda kendinden emin, gülen bir insan görmek güzel. Söz konusu, Aziz Kocaoğlu. Kaykılmasına ve "Para var, huzur da var" dediği konu ise belediyenin mali durumu.

Geçen gün Kocaoğlu ile Hürriyet’te kahvaltıda buluştuk. Hürriyet Ege Temsilcisi Hakan Tartan’ın meşhur kahvaltılarından biri. Tartan’ın "Şunun tadına baktın mı", "Şundan da ye", "Bak bunu lütfen ye, çok güzel" gibi ev sahibi ısrarları, misafirin de, "Vallahi çok doydum" salvolarıyla geçen bir kahvaltı. Bu kahvaltından sonra, öğlen yemek yeme ihtimali yok.

IMF’nin yeni anlaşma için şart koştuğu belediyelerin hazinedeki payının kısıtlanması yönelik konuların geçtiği şu günlerde, mali sıkıntısı olmayan belediyesi olmak önemli.

Kredi notu: AA(-)

Herhalde kredi notu AA kategorisinde olan tek büyükşehir belediyesi İzmir. Bunu araştırmadım, ama hazineye olan borçlara bakıldığında ve İstanbul’un kredi notunun BB (-) olduğu düşünüldüğünde ortaya çıkan sonuç bu. Kredi notu, Fitch ve Standard & Poor’s gibi derecelendirme kuruluşları tarafından mali durumu gösteren bir not. Mesela, geçenlerde Fitch, Türkiye’nin BB(-) olan uzun dönemli döviz cinsinden kredi notunu değiştirmedi.

Peki, AA (-) ne anlama geliyor? Hemen söyleyelim en yüksek not AAA’dır. AA notu ise, çok güçlü anapara ve faiz ödeme göstergesi. Bu notu alanların anapara ve faizleri ödeme yeteneği son derece güçlüdür. AA’nın yanındaki işaret (-) ise, AA’dan biraz altında, ama BBB’den yüksekte olduğunu ifade ediyor.

Kredi notunun yüksek olması belediyenin borcu olmadığı anlamına gelmiyor. Olmaması da imkansız, özellikle yatırım yapıyorsanız. Önemli olan borç alabilecek kredi notu olmak. Kocaoğlu da bunu vurguluyor: "Vadesi geçmiş kredi borcumuz yok. Geçtiğimiz dönemde 1 milyar 650 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. 853 milyon TL borç ödedik. Kredibilitemiz çok yüksek. Geçenlerde yaptırdığımız bir değerlendirmede notumuz AA(-) olarak belirlendi."

Yani, "Paran vaaar, huzur var."
Yazarın Tüm Yazıları