Para çok şöhret yok (Amancio Ortega kimdir?)

Güncelleme Tarihi:

Para çok şöhret yok (Amancio Ortega kimdir)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2015 14:07

İspanyol giyim firması Zara’nın patronu Amancio Ortega dün 3 saatliğine de olsa dünyanın en zengin adamı oldu. Yıllardır zirvenin sahibi olan Bill Gates’i geçerek 79.1 milyar dolarlık kişisel serveti ile paranın efendisi olan Ortega bu unvanının çeyreği kadar bile medyatik bir insan değil.

Haberin Devamı

1926 doğumlu Amancio Ortega 39 yaşına kadar kayda değer bir başarı sahibi değildi. 14 yaşında liseyi bırakmış ablasıyla birlikte bornoz dikmeye başlamıştı. Hayatında hiçbir büyük hırsın kurbanı olmadığını söylüyor. Doğduğu dönem İspanya’sında iç savaş ve ikinci dünya savaşına da tanıklık eden Ortega 2000 yılına kadar sadece 3 gazeteciye röportaj verdi.

ÜÇ ÇOCUK

Böylesine kapalı bir hayat süren milyarderin özel hayatına dair de pek bilgi yok. 79 yaşındaki Ortega bugüne kadar iki evlilik yaptı. Bu evliliklerinden Sandra, ve Marta isimli iki kızı ve Marcos isimli doğuştan engelli bir erkek çocuğu oldu.

Para çok şöhret yok (Amancio Ortega kimdir)

Haberin Devamı

39 YAŞINDA ZARA’YI KURDU

Zara’nın kuruluşunun tohumlarını ise Ortega belki de 14 yaşında attı. İspanyol iç savaşı yüzünden ailesine yardım etmek için okulu bırakmak zorunda kalan Ortega liseyi ilk sınıftan terk ederek kendisinden büyük üç ablasıyla birlikte bornoz dikerek hayatını sürdürmeye başladı. Ablalarıyla birlikte atıldığı ticaret hayatındaki ilk ciddi atılımı ise 1975 yılında yani bornoz dikmeye başladıktan tam 26 yıl sonra Zara ile yaptı. İlk başlarda mağazasının adını Zorba koymak isteyen Ortega efsane oyuncu Anthony Queen’den de oldukça etkilenmiş. Ortega Zara’nın isim hikayesini şöyle anlatıyor: Artık bir marka yaratmak istediğimi biliyordum. Markanın adını Zorba koymak istedim. Çünkü Anthoney Queen’in ‘Zorba The Greek’ filmini çok beğenmiştim. Fakat isim için başvurduğumda bu ismin alındığını öğrendim ve çok üzüldüm. Onun yerine Zara’yı seçtim” diyor.

Para çok şöhret yok (Amancio Ortega kimdir)

EN İYİ TEZGAHTAR ANLAR

Ortega’ya göre Zara’nın sırrı ucuz fiyat politikası ve sürekli değişen kreasyon. Sık kreasyon değiştirmenin önemine değinen Amancio Ortega aynı zamanda müşterinin isteklerini en iyi anlayan kesimin satış pazarlama departmanı değil, saha da müşteriyle birebir ilişki halinde olan tezgahtarın olduğunu savunuyor.

Haberin Devamı

Para çok şöhret yok (Amancio Ortega kimdir)

BEN İŞİMİN MALIYIM

Ortega işine çok bağlı olmasıyla bilinen bir patron. Rahat bir tip değil. “İşim benim değil ben işimin malıyım” diyerek bunu özetliyor. İş yerine 20 kilometre uzakta oturuyor. Çalışanlarının anlattığına göre öğlen yemeklerini kafeteryada çalışanlarla yiyor. Dünyanın tekstil ürününü üretmesine rağmen basit giyiniyor. Mavi blazer ceket ve gri pantolon onun klasiği. Ünlü olmakla ilgili olarak da hiçbir derdi olmadığı anlaşılıyor. Ortega, “Neden basından bu kadar saklanıyorsunuz” sorusuna, “Sokakta sadece ailem ve birlikte çalıştığım insanlar tarafından tanınmak istiyorum” diyor.

Haberin Devamı

EN ÇOK O SEVİNMİŞTİR

Bill Gates dün akşam saatlerinde Microsoft hisselerinin yükselmesiyle servetini tekrar 79 milyar doların üzerine taşıyarak dünyanın en zengin adamı oldu. Amancio Ortega’yı herhalde en çok bu sevindirmiştir. Çünkü yine biraz da olsa gözlerden uzak olabilecek. John Steinbeck'in siyasi hiciv niteliğindeki Kısa Süren Saltanat isimli eseri sanki dünkü Amancio Ortega'nın durumunu anlatıyor... Pippin Heristal da elinden bütün şöhreti gittiği zaman ne kadar da mutluydu.  

(Bu yazı Amancio Ortega'yla ilgili olarak yazılmış olan yabancı makalelerden derlenmiştir)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!