Para bolluğu bitiyor cari açık göze batıyor

Güncelleme Tarihi:

Para bolluğu bitiyor cari açık göze batıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2006 00:00

New York’ta faaliyet gösteren yatırım bankacılığı şirketi Multilateral Funding International’ın (MFI) Başkanı ve CEO’su Murat Köprülü, 3-4 yıldır Türkiye’ye çok yarayan global para bolluğunun daralacağı yönünde işaretler alındığını söyledi.

Köprülü, "Para akışının bu kadar bol olmayacağını görüyoruz. Dünyada bu konjoktür yavaş yavaş dönüyor. Dönmeye başladı bile. Sinyalleri hafif hafif geldi de herkes geçici dedi. Ama geçici değil, başlangıcı" dedi. Finans piyasalarının tanınmış isimlerinden Murat Köprülü, para bolluğundaki azalma sinyalleri arasında, dünyada cari açık problemi olan az sayıda gelişen ülke arasında en fazla göze batan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

2 OCAK’TA ABD’YE DİKKAT:
ABD ekonomisinin yeni yılın ilk iş günü olan 2 Ocak’ta açıklanacak büyüme ve istihdam rakamlarının çok kritik olduğunu belirten Murat Köprülü, "ABD ekonomisinde durum daha kötüleşirse bu sefer para akışı değil, gelişmiş ülkelere doğru para dönüşü çok daha sert bir şekilde olabilir" dedi. Amerikan Türk Cemiyeti’nin (ATS) de Başkanı olan Murat Köprülü, yakın dostu Ahmet Ertegün’ün cenazesini taşıyan özel uçakla geldiği İstanbul’da Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Köprülü, dünyadaki likiditenin bolluğundan Türkiye’nin de aralarında olduğu birçok ülkeye yaradığını belirterek, Türkiye’nin cari açık problemiyle yabancı yatırımcıların makro kararlarında dezavantajlı duruma düşebileceğini söyledi.

CARİ AÇIK GÖZE BATIYOR:
Köprülü, şöyle konuştu: "Para bolluğundan dönüşün sinyalleri bu sene Mayıs aylarında geldi. Dolar kuru 1.32’den 1.72’yi vurdu. Türkiye’nin özellikle daha kötü darbe yemesi cari açık problemiyle ilgili. Maalesef yurtdışındaki yatırımcılar bazı makro dengeleri kıyaslayarak, şu memlekette cari fazlalık var, şu memlekette cari açık var deyip kararlar veriyor. İlginç olan şey Brezilya’dan tutun, Rusya’ya kadar bir sürü gelişen ülkede son 3-4 senede cari fazla var. Rusya’nın 1998-2001 arasında 5 milyar doları bile yoktu. Bugün 200 milyar dolardan fazla dövizi var. Gelişen ülkelere baktığınızda tek tük cari açık problemi görülür. Türkiye’ninki maalesef en fazla göze batanlardan bir tanesi."

Çok basit düşünürüm ihtimallere oynarım

MURAT Köprülü, aşırı değerli YTL tartışmalarına da "Yurtdışındaki yatırımcı 2 senedir TL’nin değer kazanmasına oynuyor. Ancak bu trend devam etmeyebilir" diyerek katıldı. Haziran ayında 1.72 YTL’ye yükselen ABD Doları’nın 1.42 seviyesine indiğini hatırlatan Murat Köprülü, TL’nin dolar karşısında değer kaybetme ihtimalini daha yüksek gördüğünü söyledi. Köprülü, şöyle konuştu: "Sıcak para akışının bir tarafında Türk Lirası’nın değer kazanmasını bir trend olarak gören yatırımcının, devam ederek Türk Lirası araçlara daha da fazla para yatırması var. Yukarı çıkma ihtimali daha fazla. Ben çok basit düşünen bir adamım, yani ihtimallere oynarım."

Cumhurbaşkanı tartışması tırmanırsa o zaman iş zor

MURAT Köprülü, Nisan’da yeni cumhurbaşkanı kim olacak tartışmasının çok erken başladığıın söyledi. Köprülü, "Bu kadar erken, yüksek sesle ’Pembe Köşk’ten indiririz’ gibi laflara ben de şaşırdım. Biraz yurtdışı yatırımcıyı da şaşırtıyor. İyi mi kötü mü, ben yorum yapamam. Onlaları ben bilemem, çünkü içinde değilim ama bu kadar erken başlayacağını düşünmüyordum. Bu buradan tırmanacaksa o zaman iş çok zor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!