Papirus out repap in

Kaçınılmaz son yaklaşıyor; kağıttan yavaş yavaş vazgeçiliyor. Çevreye duyarlılık adına her şey elektroniğe geçiyor. Buna rağmen ısrarla kağıt kullanmak ‘suçlu zevkiniz’ haline geldiyse, ‘repap’la tanışın.

Haberin Devamı

Ben kağıt insanıyım. Elime kağıdı kalemi alıp yazabileceğim, çantama sıkıştırabileceğim, kaybedeceğim, aylar sonra alakasız bir çekmeceden bulabileceğim notları, defterleri kullanmayı seviyorum. İsraf etmeyi istemiyorum ama kağıttan da vazgeçemiyorum. Bugüne kadar kağıt sevgim ‘suçlu zevkim’di; repapla tanışana kadar...
Repap, dünyanın ağaç kullanılmadan üretilen ilk kağıdı. Yüzde 80’i kalsiyum karbonattan, geri kalanı da reçineden yapılıyor. Üretimi sırasında su kullanılmıyor, havaya toksik maddeler yayılmıyor. Kağıt gibi görünmesine rağmen yüzeyi ipek gibi yumuşacık. Kesici özelliği yok. Üstelik, mürekkep üstünde daha hızlı kuruyor. En güzel özelliğiyse repap ıslanmıyor veya yırtılmıyor. Eğer özellikle isteyecek kadar bohem değilseniz, defterinizdeki kahve lekelerinden sonsuza kadar kurtulabilirsiniz.
Repap’ı, kullanabileceğimiz tarzda defterlere uyarlayan ilk marka İtalyan Ogami oldu. Ogami ‘Quotes - Alıntılar’ koleksiyonu adıyla çıkan defterler, Roma ve Milano’da herkesin elinde. Sokaklar, dövmelerle kaplı dikkat çekici bir modelin elinde tanıtılan defterin reklamlarıyla dolu. ‘Yeşil ürün’ olmalarının yanı sıra Ogamiler, Moleskinlerle aşık atacak havalı tasarımlarıyla da gönlünüzü çalıyor. İç mimar Paolo Frello’nın tasarladığı defterlerin üç farklı boyu var. Hepsinin üstünde basit bir grafik stilde yazılmış ünlü sözler var. Benim favorim dev soru işaretiyle süslü, Johann Wolfgang von Goethe imzalı ‘Şüphe, bilgiyle artar’ defteri oldu.

Haberin Devamı

Baldwin’in vazgeçemediği oyun

Geçen ay içinde uçakta sıkıntı yaşayan tek ünlü Akrep Nalan değildi... Okyanus ötesinde, Amerikalı ünlü aktör Alec Baldwin Los Angeles’tan New York’a uçacağı Amerikan Havayolları uçağından dışarı atıldı. Sebebi; bağımlısı olduğu Scrabblevari kelime oyunu ‘Words with Friends’ oynadığı iPad’ini kapatmayı reddetmek! Words with Friends’in tek ünlü bağımlısı Baldwin değil. ‘Alacakaranlık’ serisinin havalı vampiri Robert Pattinson da, oyunda bir hamle yapmak için USA Today gazetesiyle yaptığı röportajı yarıda kesmişti.
John Mayer’in ilk çıktığında ‘yeni Twitter’ diye tanımladığı Words with Friends tam bir fenomene dönüştü. Geçen yılın en fazla büyüyen uygulamalarından olan oyunu, Facebook üzerinden ayda 2 buçuk milyon kişi oynuyor. Son bir haftada Words with Friends’e başlayanların sayısıysa 200 bin. Sahibi, FarmVille’in de yaratıcısı Zynga.
Peki sakin gecelerin oyunu Scrabble gibi olmasına rağmen, oyunu bu kadar vazgeçilmez hale getiren ne? Bağımlılarına göre kelime oyunlarının kralı. Facebook’ta arkadaşlarınızla da oynayabiliyorsunuz, rastgele yabancılarla da... İstediğiniz kadar uzun süre düşünebiliyorsunuz. Böylece karşınızda sabırsızca bekleyen biri olmadan daha komplike ve yaratıcı kelimeler bulabiliyorsunuz.”
Asabi Angry Birds’ün oyun alemindeki monopolüne bir kelime oyununun meydan okuması güzel. Bu vesileyle, raflara kaldırılan Scrabble da yeniden popülarite kazanmaya başladı. Hollywood’da birçok ünlü, eskiden ‘inek öğrenci’ eğlencesi olarak görülen kelime oyunlarına olan sevgilerini anlatıyor. Örneğin Anne Hathaway, geçen yaz Amerika’nın en çok seyredilen programlarından ‘The Daily Show with Jon Stewart’ tam bir Scrabble tutkunu olduğunu itiraf etti, Ludacris oyun için bir rap şarkısı bile yazdı. Tabii bu gerçek bir sevgi mi yoksa “Güzel olduğum kadar akıllıyım da!” mesajı vermenin harika bir yolu mu bilinmez...

FETİŞ

Haberin Devamı

Her eve bir jungle! Kürk sevmeyen hayvanseverler için; Diane von Furstenberg imzalı ‘Tırmanan Leopar’ desenli halı Fiyatı: 8 bin 900 sterlin
www.harrods.com

Yazarın Tüm Yazıları