Papa'da Sarkozy'e onursal ikamet belgesi

Güncelleme Tarihi:

Papada Sarkozye onursal ikamet belgesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2007 15:11

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bugün Vatikan'da Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri 16. Benediktus tarafından kabul edildi.

Sarkozy, cumhurbaşkanı olmasından sonra 16. Benediktus'la yaptığı bu ilk görüşme sırasında, Papa'dan San Giovanni in Leterano Bazilikası Onursal İkamet Belgesini de aldı.

Papa 16. Benediktus, Sarkozy’yi Fransızca olarak, “Hoşgeldiniz Sayın Başkan" diyerek karşıladı. Papa, Sarkozy'ye Fransızca'yı lise yıllarında öğrendiğini anlattı. Sarkozy ise Papa 16. Benediktus'a, “Fransızca'yı çok iyi konuşuyorsunuz. Tarafınızca kabul edilmek benim için büyük onur" dedi.

Sarkozy, Vatikan'da bugünkü görüşme sırasında Papa 16. Benediktus'a, 2004'te Filozof Thibaud Collin ve Domeniken tarikatına mensup bir rahip olan Philippe Verdin'le birlikte kaleme aldığı "La Republique, les religion e l'esperance" (Cumhuriyet, din ve umut) adlı kitabını da hediye etti.

Papa ise kendisine sunulan hediyeye karşılık olarak Sarkosy ve beraberindeki heyet üyelerine, Vatikan madalyası ve Katolik tespihi takdim etti.

Papa'dan sonra Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Tarcisio Bertone ile de görüşen Sarkozy, Aziz Petrus Bazilikası'nda Papa 2. Jean Paul'ün kabrini de ziyaret etti.

Vatikan'ın Fransa devlet başkanlarına, San Giovanni in Leterano Bazilikası Onursal İkamet Belgesi verme geleneği, 16. yüzyılda Kral 4. Henri dönemine kadar uzanıyor.

Geleneğe göre, Katolik bir ülke olan Fransa krallarına, Katolik Kilisesinin en önemli hamisi olmaları nedeniyle daha önceki yüzyıllarda Roma'da Papaların ikametgah olarak kullandıkları San Giovanni in Laterano Bazilikası'nın fahri mukimi olduklarını beyan eden bir belge verilmekteydi. Gelenek, Fransa'nın monarşiden cumhuriyete geçmesinden bu yanaysa onursal ikamet belgesinin Fransa cumhurbaşkanlarına takdim edilmesi biçiminde devam ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!