Pancarı "yaprak lekesi" vurdu

Güncelleme Tarihi:

Pancarı yaprak lekesi vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2015 11:56

Burdur'daki bazı tarlalarda bu yıl ilk kez görüldüğü belirtilen yaprak lekesi hastalığının, şeker pancarında yaklaşık 100 bin ton verim kaybına neden olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Burdur'un pancar üretiminde Türkiye'nin en önemli bölgelerinden biri olduğunu hatırlattı.

Burdur Şeker Fabrikası'nın bu yıl üreticiden yaklaşık 500 bin ton şeker pancarı alımı yapmasının beklendiğini belirten Demir, bu ürünün büyük bölümünün parasının şimdiden üreticiye ödendiğini kaydetti.

Demir, Burdur'da 71 bin dekarlık alanda pancar üretimi yapıldığını, Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde 18 bin dekarlık alanda üretilen pancarın da Burdur Şeker Fabrikası tarafından alındığını ifade etti.

Bu yıl Burdur'da üreticinin yaprak lekesi hastalığı nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını anlatan Demir, "Havanın çok yağışlı olması nedeniyle şeker pancarında hastalık görülmüştür. Adapazarı bölgesinde görülen bu hastalık, Burdur'da ilk kez ortaya çıkmıştır" dedi.

Pancarı yaprak lekesi vurdu

Demir, bu hastalığın şeker pancarında hem verim hem de kalite anlamında büyük kayba yol açtığını bildirdi.

Haberin Devamı

"100 bin ton kayıp var"
Çiftçinin bu zor şartlara rağmen üretimini sürdürdüğünü dile getiren Demir, şöyle konuştu:

"Hastalığı zamanında fark ederek ilaçlama yapan üretici yüzde 20, farkına varmayan üretici ise yüzde 50 verim ve kalite kaybına uğramıştır. "Tarlada beklenen verim alınamamıştır. Bu hastalık olmasaydı Burdur Şeker Fabrikası'na 600 bin ton civarında şeker pancarı tesellümü yapılacaktı. Hastalıktan dolayı çiftçiden 500 bin ton civarında şeker pancarı tesellümü yapılacağı öngörülüyor."

Demir, bu hastalığın yaprakta çimlenerek geliştiğini, bunun sonucunda hasta olan yaprakların fotosentez yapamadığını anlattı.

Şeker pancarında kota sorunu olduğuna da dikkati çeken Demir, "Bazı köylerde ve merkezde çiftçilerimiz pancar üretiminde vazgeçmiştir. Burdur merkezde 5 bin dekar alanda pancar üretimi yapılırken bu yıl 100 dekarlık alanda üretim yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

Pancar üreticisi Şakir Can da bu yıl 30 dekarlık alanda pancar üretimi yaptığını, hastalık nedeniyle yüzde 20 verim kaybına uğradığını dile getirdi.

BAKMADAN GEÇME!