Pamukta rekolte beklentisi 140 bin ton

Güncelleme Tarihi:

Pamukta rekolte beklentisi 140 bin ton
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2016 12:45

Pamukta rekolte beklentisi 140 bin ton

Haberin Devamı

ADANA İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, bu yıl il genelinde 140 bin ton pamuk üretimi beklediklerini söyledi.

Müdür Tekin, Karataş İlçesi Yüzbaşı Köyü'nde Progen Tohum tarafından düzenlenen Tarla Günü'ne katıldı. Bu yıl 270 bin dekar alanda pamuk ekimi gerçekleştirildiğini, Adana'da pamuk ekiminin geçmiş yıllara oranla daha düşük seviyede olduğunu belirten Tekin, yapılan çalışmalarla bu ürünün geçmişteki 'parlak günlerine' dönmesini hedeflediklerini kaydetti. Tekin "Pamuk üretiminin gelişmesi, eski günlerine geri dönmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bakanlığımız da destek uygulamaya başladı. Pamukta prim desteği 75 kuruşa çıkarıldı" dedi.

PAMUKTA DESTEK ŞART

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da Türkiye'nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova'da, son yıllarda ekimi giderek azalan pamuğa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın mutlaka destek vermesi gerektiğine dikkat çekerek "Zenginliğini pamuğa borçlu olan Adana'da pamuk üretimi yeniden canlandırılmalı, eski günlerine dönmeli" diye konuştu. Türkiye'de tekstil ağırlıklı bir sanayi olduğuna işaret eden Doğan "Pamuk, önemli miktarda ithalat yaptığımız bir ürün. İthalatla dışarıya giden dövizin Türkiye'de kalması için devletimiz gerekli önlemleri alarak, pamuk üreticisine destek olmalı" ifadesini kullandı.

İHTİYACIN YARISI İTHAL EDİLİYOR

Progen Genel Koordinatörü Prof. Dr. Cafer Mart ise yeni geliştirilen pamuk ve soya çeşitlerinin üreticilerle buluştuğu Tarla Günü'nde, üreticinin pamuktan uzaklaşma nedenleri ve sürdürülebilir pamuk tarımı için yapılması gerekenleri anlattı. Avrupa'nın en büyük tekstil üreticisi olan Türkiye'nin, 2015 yılı verilerine göre 7.9 milyar dolar ile yine Avrupa'nın üçüncü büyük tekstil ve hammaddeleri ihracatçısı olduğunu söyleen Mart, şöyle devam etti:

"Türkiye aynı zamanda yıllık 16.9 milyar dolar ihracat rakamı ile dünyanın altıncı büyük hazır giyim ihracatçısı. En fazla dış ticaret fazlası veren sektörü tekstil ve tekstil sektörünün toplam ihracatındaki payı yüzde 17.6. Pamuk yetiştirme potansiyeline sahip olduğu halde, pamuk alanlarının giderek daraldığı ve tekstilin hammaddesi olan pamuk ihtiyacının her yıl yaklaşık yarısının ithal edildiği bir ülke. Türkiye bir tekstil ülkesi olmasına rağmen, tekstilin hammaddesi olan pamuk üretimi maalesef yıldan yıla düşüyor."

Prof. Dr. Cafer Mart, yapılması gerekenleri de şu şekilde sıraladı:

"Gümrük tarifelerinin etkisi ve önemi ürünler arası rekabette dikkate alınmalı. Yüksek verimin anahtarı durumundaki sertifikalı ve kaliteli tohumluk kullanımında yakalanan ivme sürdürülmeli. Ürünler arası paritelerde dengeleri sağlamada destekleme politikaları etkin ve doğru uygulamalı. Sertifikalı tohum kullanımına ve verime net katkısı nedeniyle, destekleme politikası ürüne fark ödemesi şeklinde devam etmeli. Birim alandan alınacak verim değerlerini yükselten endirekt desteklemeler uygulanmaya devam etmeli."

Tarla Günü etkinliğine çok sayıda üretici, bayi ve kamuda görevli ziraat mühendisi katıldı.

ADANA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!