Pamukkale'de ayıp sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Pamukkalede ayıp sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın dört bir yanından, her yıl onbinlerce turistin ziyaret ettiği doğa harikası Pamukkale'de koruma kargaşası sürüyor.

Pamukkale Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmalarının 6 yıl önce başlamasına karşın, giriş kapıları devreye sokulamadı, travertenlerin kararmasından sorumlu tutulan oteller hakkında bir türlü gerekli işlemler yapılamadı.

UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne aldığı Pamukkale'deki yaz bozlara bir yenisi daha eklendi. Plan kapsamında giriş kapısından travertenler ve tarihi eserlerin bulunduğu bölgeye ziyaretçi transferini sağlayacak akülü araçların 6 yıl sonra rantabl olmadığına karar verildi, kullanımından vazgeçildi. Danışma ve Yönlendirme Kurulu'nda, akülü araçların yazın yoğun turist akışında yetersiz kalacağı, akülerin şarjında sorun yaşanacağı ve ulaşımın aksayacağı düşüncesiyle vazgeçilmesi yönünde görüşbirliği oluştu. Römorkör ya da elektrikli raylı sistem fikri gündeme geldi. Dördünü Japonların hibe ettiği, ikisini Kültür Bakanlığı'nın verdiği akülü araçlar, Kuzey Kapısı yanındaki depoda kaderine terk edildi. Yetki karmaşası, koordinasyonsuzluk, bitmeyen kamulaştırma, hükümet değişiklikleriyle sergilenen komedinin son halkasını oluşturdu.

JAPON YARDIMLARI

Pamukkale'de sergilenen komedinin bir başka boyutu ise Japonların Pamukkale'nin korunması için yaptığı 25 milyar liralık araç ve malzeme yardımının büyük kısmının amacına ulaşmaması oldu. 1995'te Büyükelçi Takehiro Togo tarafından törenle hibe edilen araçlardan sadece bir vinç, cip ve fotoğraf makineleri kullanıldı. 20 PR 139 plakalı Nissan marka cip ise Ankara'ya götürülüp makam otosu yapıldı, tüm girişimlere rağmen Denizli'ye gönderilmedi. Şimdi de akülü taşıtlar kaderine terk edildi, Japon yardımları hedefine ulaşmadı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!