Pamuk olmazsa para da basılmaz

Güncelleme Tarihi:

Pamuk olmazsa para da basılmaz
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 11, 2012 11:25

TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, pamuğun sadece tekstilde kullanılmadığını vurgulayarak banknottan barut yapımına kadar pek çok alanda kullanılan ’pamuk çekirdeği lifleri’, yani ’linter’in de ihracat için fırsat yarattığını vurguladı.

Haberin Devamı

Pamuğun stratejik bir ürün olduğunu, sadece tekstil için değil bir çok sektörde pamuk yan ürünlerinin kullanıldığına dikkat çeken Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, banknot yapımında da pamuğun yan ürünlerinden birinin kullanıldığını aktardı. Bu durumun bile pamuğun ne kadar kritik bir ürün olduğunu kanıtladığını söyledi.

LÄ°NTERDEN BANKNOT YAPILIYOR Â

Pamuğun hep elyaf olarak tekstilde kullanıldığının düşünüldüğünü hatırlatan Azbazdar, "Pamuktan elde edilen toplam katma değer elyaf olarak kullanımının yaklaşık iki katı. ‘İthal etmeyelim, biz üretelim’ diye ısrar etmemizin nedeni bu. Tekstil hammaddesi olarak bilinen pamuğun çekirdeğini kaplayan ve linter adı verilen kısa lifli pamuklar, dayanıklılığı ve emme kapasitesinin yüksek olması nedeniyle banknot ve kıymetli kağıtların yapımında kullanılıyor" diye konuştu.

"PAMUK ÇEKİRDEĞİNİ KÜÇÜMSEMEYİN"

Pamuk çekirdeğinin küçümsenmemesi gerektiğini, tekstil, bitkisel yağ, margarin, biyodizel katkısı ve yem olarak kullanılan ürünün ana sektörler dışında dünyaya ihracatı yapılabilecek pek çok ilginç sektöre de hitap ettiğini vurguladı. Azbazdar, "Bir tekstil ülkesi olan Türkiye, yıllık 1 milyon ton pamuk üretebilecek kapasiteye sahip. Biz bunu üretirsek 1.5 milyon ton çekirdek çıkarırız. Böylece yakıt ve bitkisel yağ ithalatını azaltır, daha fazla istihdam sağlar, linterle de ihracat katkısı sağlarız. Hesap ortada" dedi.

İSPANYA’YA 1 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Para yapımında kullanılan linterin yurtdışı satışlarıyla ilgili bilgi veren Azbazdar, "İçindeki selüloz miktarı çok yüksek olduğu için nemlendikçe dayanıklılığı kaybolmayan bu madde yurtdışından da talep görüyor. Biz birlik olarak İspanya’da bir kıymetli kağıt üreticisine 2 bin ton linter sattık. Bu ürünün şu anda tonu 500 dolardan satılıyor. Bu yıl yaptığımız linter ihracatıyla 1 milyon dolar gelir elde ettik" bilgisini verdi.

GÖZLÜK ÇERÇEVESİNDEN BARUTA KADAR KULLANILIYOR

Azbazdar, linterin sadece para yapımında kullanılmadığını, başka birçok ilginç alana hitap ettiğini de belirterek "Linter banknot yapımından gözlük çerçevesine, mobilyadan baruta kadar çok değişik alanlarda kullanılıyor. Geçen yıllarda kemik gözlük çerçevelerinde kullanılmak üzere ürün satmıştık. Ayrıca barut yapımında da kullanılması nedeniyle her yıl Makine Kimya Enstitüsü belli miktar linter alımı yapar. Linterin üretim kapasitesinin artması halinde bu ürüne yönelik Ar-Ge çalışması yaparak katma değerini daha da artırabiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!