Palavralarla dolu manşeti ciddiye alıp soruşturma başlattılar

Güncelleme Tarihi:

Palavralarla dolu manşeti ciddiye alıp soruşturma başlattılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2015 09:45

Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı, Güneş Gazetesi’nin 5 gün önceki manşetini ihbar kabul ederek Doğan Medya Grubu hakkında “terör örgütü propagandası yapmak”tan soruşturma başlattı. Başsavcı Vekili İdris Kurt’un, yargının takipsizlik verdiği konuların bile işlendiği bir manşeti ciddiye alarak soruşturma başlatması dikkat çekti. Muhalefet partileri palavra manşetin ciddiye alınarak açılan soruşturmaya isyan etti. MHP lideri Devlet Bahçeli, "Özellikle basın kurumlarına, basın çalışanlarına ve basın sahiplerine karşı bugünkü iktidarın yapmış olduğu zulüm artık milletimizce tahammül edilemeyecek bir sınıra ulaşmıştır" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise, "Doğan Medya Grubu gibi Türkiye’nin sayılı ana akım medya gruplarından birisinin komik, ciddiye alınması mümkün olmayan ve dünyayı hayrete düşürecek utanç verici bir itham altında tutulması, Doğan Medya Grubu açısından bir utanç değildir. Türkiye’yi yönetenlerin utancıdır. Bu soruşturmayı açanların utancıdır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Doğan Medya Grubu bünyesindeki basın kuruluşlarında yer alan bazı haberlerden dolayı yetkililer hakkında, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan soruşturma açtı. Başsavcıvekili İdris Kurt, Güneş Gazetesi’nin 10 Eylül 2015'teki “Al Sana Belge" başlıklı haberini ihbar kabul ederek, yaptıkları yayınlardan dolayı Doğan Medya Grubu hakkında resen soruşturma başlattı.

Güneş Gazetesi’nin perşembe günkü sayısında, Doğan Yayın Grubu’nun teröre destek vermekle suçlandığı haberlerden bazıları şunlar oldu:
- www.hurriyet.com.tr’de Mısır’da halkın oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanı’na idam kararına ilişkin haber, Erdoğan’ın da tepki gösterirken kullandığı “Yüzde 52 oy aldı idam kararı verdiler” başlığıyla yayınlanmıştı. Bu haberle ilgili olarak açılan soruşturma, “haber, tamamen gerçek ve güncel bir olayın kamuoyuna duyurulması amacını taşıyor” gerekçesiyle takipsizlikle sonuçlanmıştı.

Haberin Devamı

Palavralarla dolu manşeti ciddiye alıp soruşturma başlattılar
O MANŞETE TAKİPSİZLİK

- Güneş Gazetesi’nin bir diğer iddiası, Doğan Haber Ajansı’nın hacklenen twitter hesabından atılan HDP’ye destek içerikli bir tweet oldu. Seçimlerden birkaç gün önce korsanlar tarafından ele geçirilen twitter hesabından böyle bir tweet atılmıştı. Ancak korsanların saldırısı sonrası Londra’daki twitter ofisi ile temas kuran DHA yetkilileri, hesabı geri alıp hackerların yazdığı tweet’i kısa süre içinde silmişti.

- Doğan Medya Grubu’nun teröre destekle suçlandığı bir diğer olay ise kamuoyunda Kırmızı Fularlı Kız olarak anılan Ayşe Deniz Karacagil ile Cüneyt Özdemir’in yaptığı röportaj oldu. Gezi olayları sırasında Antalya’da gözaltına alınan Karacagil ile 2014 yılının şubat ayında tahliye edilmesinden sonra birçok gazeteci gibi Cüneyt Özdemir de söyleşi yapmıştı. Bu söyleşiden 4 ay sonra PKK’ya katılan Karacagil yüzünden Cüneyt Özdemir’in teröre destekle suçlanması dikkat çekti.

DIŞ BASIN ACİL KODUYLA GEÇTİ
Doğan Medya Grubu yetkilileri hakkında açılan soruşturma, uluslararası haber ajansları tarafından acil koduyla duyuruldu.

Reuters haberinde, "Türk savcılar, 'terör propagandası' iddiasıyla Doğan Medya Grubu hakkında soruşturma başlattı" denildi. Haberde, Doğan Medya'nın, "Türk medya devi Doğan Holding bünyesinde olduğu ve yüksek tirajlı Hürriyet gazetesini yayımladığı" belirtildi.

AFP ise, "Resmi haber ajansı, Türkiye'nin önde gelen medya grubuna 'terör propagandası'ndan soruşturma açıldığını bildirdi" ifadesini kullandı. Haberde, Doğan Medya Grubu'nun, "bağımsız Hürriyet gazetesi, CNN Türk televizyon kanalı ve diğer yayın organlarının sahibi" olduğu hatırlatıldı.

Doğan Medya'ya yönelik soruşturma Almanya medyasında da geniş yankı buldu.

Zeit Online: "Türkiye'de savcılık etkili bir grup olan Doğan Medya'ya soruşturma başlattı. Türk polisi daha dün Nokta dergisinin dağıtılmasını engelledi ve genel yayın yönetmenini gözaltına aldı."

Spiegel Online ise "Doğan Grubu'na soruşturma başlatıldı; suçlama, terör propagandası" spotuyla verdiği haberde şunları aktardı: "Türkiye'de savcılık, ülkenin önde gelen medya grubu olan Doğan Medya'ya yönelik 'terör propagandası' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Doğan Medya, Hürriyet gazetesini de çıkarıyor. Geçen günlerde AKP yanlıları gazetenin merkezine iki kez saldırıda bulunmuştu."


CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN: YORUM YAPMAM DOĞRU OLMAZ

Doğan Medya Grubu'na yönelik soruşturma açılması, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'a da soruldu.

Haberin Devamı

Kalın, soruya şu cevabı verdi:
"Hukuki süreçle ilgili benim yorum yapmam doğru olmaz, bir gerekçelerini görelim. Tabloyu net görmekten sonra değerlendirmek yapmak daha isabetli olur diye düşünüyorum."

Palavralarla dolu manşeti ciddiye alıp soruşturma başlattılar
Devlet Bahçeli: Gazeteci ve basın patronlarına yapılan zulüm...

Palavralarla dolu manşeti ciddiye alıp soruşturma başlattılar
CHP’li Tezcan: Utanç verici bir itham

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!