Palandöken'e Amerikalı uzman desteği

Güncelleme Tarihi:

Palandökene Amerikalı uzman desteği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2017 10:43

Palandöken'e Amerikalı uzman desteği

Haberin Devamı

Turgay İPEK / ERZURUM, (DHA)-ERZURUM'da kış turizm merkezi Palandöken'deki ormanlık alanın geliştirilmesi için Amerikalı uzman ve ekibinin yürüttüğü 'Yüksek Dağ Ağaçlandırma' projesi uygulanıyor.
Deniz seviyesinden 3 bin 176 metre yükseklikteki Palandöken Dağı'nda 2 bin 400 metre yüksekliğe kadar olan ağaçlık alan, bu proje ile 2 bin 700 metreye çıkarılacak. Deneme fidanlarının dikilmeye başlandığını söyleyeh Erzurum Orman Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı, proje kapsamında Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek dağların ağaçlandırılması konusunda uzman olan Thomas Meachem Jopson ile ekibinde yer alan Lübnanlı Hicham Selman, Farook Salman ve Walid Salman'ın Erzurum'a gelerek çalışma yaptıklarını belirtti. Şaban Bıyıklı, hedeflerinin kış turizminin gözde kayak merkezlerinden Palandöken'deki ormanlık alanı daha yükseklere taşımak olduğunu kaydetti. Amerika ve Lüblanlı ekiple birlikte Palandöken'e çıkan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Ağaçlandırma Daire Başkanı İbrahim Yüzer, Orman Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı, Bölge Müdür Yardımcısı Zekeriya Beyazlı, Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Müdürü Şahin Doğan, Etüt Proje Mühendisi Burak Çontar Palandöken'in 2400 metresinden sonraki rakımında bitki ve toprak örtüsünde inceleme yaptı. ABD'li Thomas Meachem Jopson ile ekibi deneme alanlarına 200'er adet sarıçam ve huş fidanları dikti.
Palandöken'in ağaçlandırılması için geçmişten beri çalışmalar yapıldığını hatırlatan Erzurum Orman Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı, ağaçladırmada 2400 metreye kadar başarı sağlandığını söyledii. Hedeflerinin Palandöken'i 2600 ve 2700 metre rakıma kadar ağaçlandırmak olduğunu anlatan Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı, şunları söyledi:
"Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Palandöken'i ağaçlandırmak için 'Yüksek Dağ Ağaçlandırma' projesi başlatıldı. ABD'den gelen heyetle birlikte Palandöken'de ilk çalışmayı tamamladık. Deneme mahiyetli fidan dikimi gerçekleştirildi. Bahar dikiminden sonra sonbaharda da bir dikim gerçekleştireceğiz. Fidanların yaz sıcaklığına ve kuraklığa dayanıklılığı ve kışın da sıfırın altında 50 derecelere kadar düşen soğuklara direnci tespit edilecek. Bu proje belli bir süre deneme amaçlı devam edecek. Yapılan çalışmalar sonunda bölgenin yapısına dayanıklı fidanlar tespit edilerek dikimleri gerçekleştirilecek.Türkiye'nin orman bakımından en yüksek yeri Sarıkamış ve Palandöken. 2400 metrenin üzerindeki bölümde iklim ve diğer şartlardan dolayı toprak zayıflamış. Buna sıfırın altında 50 dereceyi de geçen soğukları da eklersek burada bitkinin yaşamı zorlaşıyor. Amacımız bu çalışmayla Palandöken'in toprağı erozyondan kurtarmak ve bölgenin güzelleşmesini sağlamak. Denemeler an az 2 veya 3 yıl izlenecek."

FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!