Palandöken: Son 10 yılda 90 bin 423 hektar ormanlık alan yandı

Güncelleme Tarihi:

Palandöken: Son 10 yılda 90 bin 423 hektar ormanlık alan yandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2017 10:34

Palandöken: Son 10 yılda 90 bin 423 hektar ormanlık alan yandı

Haberin Devamı

ANKARA,(DHA)- SON zamanlarda artan orman yangınlarına karşı her bireyin sorumluluk alması gerektiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Son 10 yılda toplam 90 bin 423 hektar ormanlık alan yandı. Sadece bu yıl temmuz ayının ilk on gününde ise en az 160 yerde orman yangını meydana geldi. Yangınları söndürmek için sadece bir helikopterin kalkış maliyeti üç yıl öncesi rakamlarına göre 10 bin TL.  Ormanlar ülkemizin ciğerleridir. Bu ciğerlerin solmaması için her birey kendini sorumlu hissetmelidir” dedi.

"SON 78 YILDA 1.6 MİLYON HEKTAR ORMAN KÜLE DÖNDÜ"

Ülkemizde son dönemlerde meydana gelen orman yangınları ile ilgili bilgi veren Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Son bir ayda Mersin’in Anamur ilçesinde 200 hektar, Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 3 dönüm otluk alan, İzmir’in Menderes ilçesinde 800 hektar, Antalya’nın Alanya ilçesinde ve Denizli’nin Sarayköy ilçesinde 150 hektar olmak üzere 5 büyük ilimizde orman yangını meydana geldi. Bunların yanında Datça 4 hektar ve Kaz Dağları 1 hektar da eklendi. Serik, Adana, Muğla, Bolu, İstanbul son on günde yangın haberlerinin alındığı yerlerimiz arasında. Son 10 yılda ise 90 bin 423 hektar, daha geriye gittiğimizde son 78 yılda 1.6 milyon hektar ormanlık alanın küle döndüğünü görüyoruz” diye konuştu.

 ‘ORMANLARIN DEĞERİ SADECE GÖLGE ARARKEN ANLAŞILMAMALIDIR’

Orman yangınlarının başlıca sebebinin insan ihmalleri olduğunu vurgulayarak vatandaşları uyaran Palandöken, “Yüzlerce çeşit canlıya ev sahipliği yapan ormanlık alanları korumak her bireyin sorumluluğudur. Ağaç ve ormanların değeri sadece yazın gölge ararken, biraz rüzgâr essin diye serinlik ararken anlaşılmamalıdır. Yangınların başlıca sebepleri insan hataları ve ihmalleridir. Ateş yaktıktan sonra söndüğünden emin olmadan oradan uzaklaşılmamalıdır. Yanan alanların Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ağaçlandırılması, kültürel anlamda kazanılması gibi çalışmalar yapılmaktadır. Örneğin geçtiğimiz yıl toplam 9 bin 156 hektarlık alan çeşitli şekillerde değerlendirilmiş, korumaya alınmış veya ağaçlandırılmaya başlanmıştır. Yine de yanan alanlar için her birey kendini sorumlu hissetmelidir. Kül olup giden ağaçlarımızın yerine fidan dikmek, gelecek nesillere bırakacağımız en güzel miraslardandır” dedi.

 ‘5 İLE 15 DAKİKA ARASI MÜDAHELE EDİLMEYEN YANGININ TELAFİSİ ZOR’

Orman yangınını görür görmez ihbar edilmesinin büyük kayıpları önleyeceğini belirten Palandöken, “Yüksek sıcaklık, düşük nem gibi doğal yollarla meydana gelen orman yangınlarına karşı bizlere düşen görev, yangın söndürme işlemlerine destek olabilmek, yangını görür görmez yetkililere ihbar etmektir. İlk 5 dakika ile 15 dakika arası müdahale edilemeyen her yangın büyük alanlara sıçrıyor, telafisi de zorlaşıyor. Hızlı müdahale ile geniş hektarlardaki kayıpların da önüne geçilmesini sağlar. Aynı zamanda yangına davetiye çıkarabilecek tüm eski elektrik hatları tespit edilmeli ve yenilenmelidir” diye belirtti.

(FOTOĞRAF)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!