Padişahı şaşırtan ikram

Hepimizin bildiği gibi, İslam inancında birinin evine habersiz iftara gitmek çok sevaptır.

Günümüzde bu adet pek yaygın olarak uygulanamasa da Osmanlı İmparatorluğu döneminde mahalledeki komşuların birbirlerine ve konaklarda verilen iftar davetlerine haber vermeden gittiklerini, okuduğumuz kitaplardan biliyoruz. Ramazanın günlük hayatı daha çok etkilediği ve yaşamın iftar ve sahur saatlerine göre şekillendiği günlermiş o günler. İşte o günlerin birinde, yani Osmanlı döneminde bir ramazan akşamı padişah I. Abdülhamit, dönemin şeyhulislamı Dürrizade Mehmed Efendi’nin konağına habersiz iftara gitmiş. İftarda yenen birbirinden lezzetli yemeklerden sonra ramazanın vazgeçilmezlerinden olan hoşaf gelmiş sofraya. Ama bu bildiğimiz hoşaflardan değilmiş. Tadı ve görünümü aynı olan hoşaf, buzdan yapılmış kaselerde ikram ediliyormuş. Konağın aşçısının bu değişik sunum şekline padişah bile çok şaşırmış. Dönemin saray mutfağının ne kadar gelişmiş olduğu ve padişahın şaşkınlığı düşünülürse hoşafın buz kaselerde ikramının da ne kadar iyi bir fikir olduğu daha iyi anlaşılır.

Ispanaklı krep böreği

10 kişilik


Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

Krep için;

á 4 adet yumurta

á 1 su bardağı süt

á 1/2 çay bardağı su

á 1 su bardağı un

á 1 çay kaşığı tuz

á 1 yemek kaşığı sıvıyağ

İç harcı için;

á 12-15 adet ıspanak yaprağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

(Taze kaşar ya da tost kaşarı.)

á 2 adet orta boy domates

á 2 tatlı kaşığı margarin

á 1 yemek kaşığı domates salçası

Krebi hazırlamak için; yumurta, süt, su, tuz ve unu derin bir kaba aktarıp mikserle 4-5 dakika çırpın ve oda sıcaklığında 10-15 dakika bekletin. Hamurdan 1 kahve fincanı kadar alıp 1 çay kaşığı sıvıyağla yağladığınız teflon tavaya aktarın. Krepleri önlü arkalı kızartıp bir tabağa üst üste dizin. Böylece 13-14 adet krep hazırlamış olacaksınız. Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için; yıkanmış ıspanak yapraklarını incecik doğrayın. Üzerine rendelenmiş soğan, zeytinyağı, tuz ve karabiberi ekleyip ovuşturun.

Krepleri mutfak tezgahına tek tek serip uçlarına ıspanaklı harçtan ikişer yemek kaşığı kadar koyarak rulo yapın. Ruloları yağlanmış fırın kabına yan yana dizip üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. 175 dereceye ayarladığınız fırında 15 dakika kadar pişirip çıkarın. Domatesleri rendeleyip margarin ve domates salçasıyla beraber ufak bir tavada 7-8 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın. Son olarak, bu domatesli sosu, fırından çıkardığınız krep rulolarının üzerine gezdirip ılık olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları