Tek albümde 7 bestekar padişah

Güncelleme Tarihi:

Tek albümde 7 bestekar padişah
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2011 14:06

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, Osmanlı sultanlarından 2. Bayezıd, 4. Murad, 1. Mahmud, 3. Selim, 2. Mahmud, Abdülaziz ve Vahdeddin Hanlara ait 12 besteyi tek albümde bir araya getirdi.

Haberin Devamı

Kültür A.Ş'den yapılan yazılı açıklamada, şiir ve musikiye gönül veren Osmanlı padişahlarına ait bestelerin, “Osmanlı Türk Müziği Antolojisi” çalışmaları kapsamında albümleştirildiği bildirildi.

Solist Serdar Şengül'ün seslendirdiği “Padişah Bestekarlar” adlı albümde, 10 ayrı makamdan eserlerin bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, her padişahın kendi içinde bulunduğu durumu tasvir eder nitelikte sözler yazarak beste yaptığı, eser sıralamasının da padişahların kronolojik sırasına göre ayarlandığı ifade edildi.

İlk dönem padişah eserlerinin daha çok marş havasında olduğu belirtilen açıklamada, şunlara yer verildi:

“Sonlara gelindiğinde ise Klasik Türk Müziği'nin ağırlıkta olduğu albümde, 10 ayrı makamdan eser bulunuyor. 12 bestenin yer aldığı albümde, padişahların ilginç hayat hikayelerini anlatan 22 sayfalık bir de kitapçık eklendi. Albümde, özellikle ilk sıralarda bulunan 4. Murad'ın eserinde fetihle ilgili sözler yer alırken, 3. Selim'in 'Versem Yoluna Canım Fedadır/ Nazik Tabiat Bir Dilrübadır' diyerek aşklarından dem vuruyor. Son bölümde ise son padişah Vahdeddin, yurttan çıkan siyah dumanlardan, dalga dalga akan kandan bahsediyor.

Haberin Devamı

Tek albümde 7 bestekar padişah
Tek albümde 7 bestekar padişah
Tek albümde 7 bestekar padişah
Tek albümde 7 bestekar padişah
Tek albümde 7 bestekar padişah

  Albümde 7 padişahın güftelerinin yanı sıra, peşrevleri enstrümantal olarak da dinleyicinin beğenisine sunuldu.

2. Beyazıd'a ait 'Neva Peşrevi', 4. Murad'a ait 'Hüseyni Peşrev', 1. Mahmud'a ait 'Uşşak Peşrev'e, albümde enstrümantal olarak yer veriliyor. Albümde güftesi 3. Selim'e ait 'Pir Pür Cefa Hoş Dilberdir', Sultan 2. Mahmud'un 'Hüsnü Olmadan Mağdur' ve 'Hicaz Kalender', Sultan Abdülaziz'in güftesi olan 'Ey Nevbahar-ı Hüsn-ü An' ile Sultan Vahdeddin'in güftesi 'Ma'mure Yurdlarımızdan Çıkan Siyah Duman' eserleri seslendirildi.”

Açıklamada, güfte ve peşrevlerine yer verilen tüm padişahların hayatına dair ilginç bilgilerin bulunduğu kitapçıkta padişahların hayat hikayelerinin anlatıldığı belirtilerek şu detaylara yer verildi:

Haberin Devamı

“Sultan Vahdeddin: Padişahlığın kaldırılması ve tenkitler nedeniyle yurt dışına çıktı. Birçok teklifi reddedip İtalya'da oturma kararı aldı. Cenazesi Türkiye'den istenmediği için Türkiye'ye getirilemedi. Borçları nedeniyle tabutuna haciz kondu. Suriye Devlet Başkanı cenazeye sahip çıktı ve tabutu Suriye'ye getirtti.

Sultan Abdülaziz: Başlayan ihtilal sonrasında zorla tahttan indirilip öldürüldü. Oysa bu padişah Osmanlı Devleti'ni dünyada ikinci veya üçüncü duruma getirmeyi başarmıştı. Öldüğünde 46 yaşında olan padişah bestekar, şair ve ressamdı.

2. Mahmud: Hat sanatçısı olması yanında, şair, bestekar yönüyle de tanındı. Arapça'nın yanı sıra Farsça'ya da hakimdi.

Haberin Devamı

1. Mahmud: 24 sene tahtta kalan padişah, sanatkar yönüyle en fazla 'Sebkati' mahlasıyla tanındı. Bu mahlasla önemli eserler veren 1. Mahmud 58 yaşında vefat etti. Bir diğer mahlas sahibi padişah da 4. Murad oldu. Sultan Murad, 'Muradi' ve 'Şah Murad' mahlaslarıyla çok sayıda eser verdi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!