‘Özyönetim’e operasyon

Güncelleme Tarihi:

‘Özyönetim’e operasyon
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2015 21:31

HAKKÂRİ’de aralarında HDP ve DBP’lilerin de bulunduğu ‘Demokratik Kent Meclisi’ tarafından yapılan ‘özyönetim’ açıklamasının ardından Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açtı ve dün sabaha karşı bir çok adrese eşzamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 2 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Son günlerde bölgeden peş peşe gelen ‘özyönetim’ açıklamaları dikkat çekti. ‘Özyönetim’ açıklamalarının ilki 10 Ağustos’ta Şırnak’tan yapıldı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Başkanı Salih Gülenç, “Kentte bulunan devletin tüm kurumları bizim için meşrutiyetini kaybetmiştir. Bu şekliyle devletin hiçbir atanmışı bizi yönetemeyecektir. Bundan sonra halk olarak özyönetimimizi esas alarak, demokratik temelde yaşamımızı inşa edeceğiz” açıklamasını yaptı. Bu açıklamadan bir gün sonra, 11 Ağustos’ta, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan DBP’nin özerklik ilan etmesiyle ilgili soruya “Ağır bir bedel öderler. Hem yasal bir bedel öderler hem diğer tür bir bel öderler” yanıtını verdi.


BİR GÜN SONRA OPERASYON


Erdoğan’ın sözlerinden sonra 12 Ağustos’ta Şırnak’ta özerklik açıklaması yapanlara yönelik operasyon başlatıldı. DBP İl Başkanı, Belediye Başkanı ile parti yöneticilerinin de evlerinin bulunduğu 10 adrese baskın yapıldı. Operasyonlarda evlerinde bulunan DBP il yöneticilerinden Salih Ürek, Leyla İşlek ile Belediye Meclis Üyesi Kamil Külter gözaltına alındı. Ürek ve İşlek, ‘Anayasal düzeni bozmaya çalışmak’ ve ‘örgüt üyeliği’ suçlarından tutuklandı. Şırnak’taki operasyon haberiyle aynı gün ikinci açıklama Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinden geldi. Demokratik Toplum Meclisi adı altında çalışma yapan mahalle temsilcileri ile bazı sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin toplantısında konuşan Şerafettin Dede, “Faşizan devlete karşı kendi öz savunmamızı da sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı


PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR


14 Ağustos’ta DBP Hakkâri Merkez İlçe Eşbaşkanı İbrahim Çiftçi, “Bundan sonra halk olarak özyönetimimizi esas alarak demokratik temelde yaşamımızı inşa edeceğiz. Devletin hiçbir atanmışı bizi yönetemeyecektir” dedi. 15 Ağustos’ta ise Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde DBP İlçe Başkanı Barış Gülenyüzlü, “Biz Ankara’dan yönetilmek istemiyoruz. Bu yüzden kendimizi ve kentimizi özyönetimimizle yönetmek istiyoruz” diyerek özerklik ilan ettiklerini açıkladı. Aynı gün Batman Belediyesi eşbaşkanları DBP’li Sabri Özdemir ve Gülistan Akel ile bazı sivil topum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu toplantıda ‘özerklik’ açıklaması yapıldı.
Bunların ardından dün de Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri ile Özel Harekât polisleri sabaha karşı HDP ve DBP’lilerin bulunduğu adreslere eşzamanlı operasyon yaptı. Operasyonlarda iki kişi gözaltına alındı. Hakkâri Belediye Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu’nun avukatı Erol Çallı, Hatipoğlu’nun Dağgöl Mahallesi’ndeki evine de polislerin operasyon yaptığını belirtti. Çelik kapının kırılarak içeri girildiğini, Hatipoğlu’nun bu sırada evde olmadığını anlatan avukat Çallı, polisin halkın yüzde 70 oyunu alarak seçilen bir Belediye Başkanı evinin kapısını kırarak içeri girmelerinin hukuki olmadığını belirtti.

BAKMADAN GEÇME!