Özüak'tan potayı sarsacak iddialar

Güncelleme Tarihi:

Özüaktan potayı sarsacak iddialar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2012 17:31

A Milli Basketbol Takımımız'ın eski antrenörü Ünal Özüak, öyle şeyler anlattı ki, yenir yutulur gibi değil

Haberin Devamı

Türkiye'de iki menajer tröstü var. Biri, Yugoslav ekolünden oyuncuları satan Misko Raznatovic, diğeri de ünlü ABD'lilerin menajeri Tolga Tuğsavul...
Oktay Mahmuti'nin de menajeri olan Raznatovic'in geçen yıl G.Saray'da tam 8 tane oyuncusu vardı. Tuğsavul'un ise Efes'te 9 oyuncusu bulunuyor...

Ünal Özüak, Türkiye'nin en 'aykırı' yorumcularından biridir, belki de alanında tektir. Herkesin 'ak' dediğine, çekinmeden 'kara' der ve neden böyle düşündüğünü detaylı olarak anlatır. Zaman zaman gazetedeki köşesinde çok önemli iddialarda da bulunur. Hangi bilgiye sahip ise açıklar.

14 yaşında oyuncu olarak başladığı basketbol kariyerinde daha sonra uzun yıllar antrenörlük yapan Ünal Özüak, 1981'de Balkan Şampiyonu olan Efe Aydan, Erman Kunter, Necati Güler, Mehmet Döğüşken ve Melih Erçin'li efsane kadroda, merhum başantrenör Aydan Siyavuş'un yardımcısı idi.

Haberin Devamı

1983'te antrenörlüğü bırakıp esas mesleği olan mimarlığa yönelen Özüak, bir taraftan da gazete ve televizyonlarda basketbol yorumculuğu yapıyor. Ünal Özüak, sahip olduğu bilgileri ve iddialarını Akşam Gazetesi'nden Adil Demirçubuk'a anlattı...

OYUNCU SATMA DERDİM YOK
- Yazılarınızda çok sivri ve iddialı yorumlar yapıyorsunuz. Bu cesaretinizin sebebi nedir?

Ben 1983'ten beri esas mesleğim olan mimarlığı yapıyorum. Basketboldan bir beklentim yok. Menajer değilim ki, oyuncu satma derdinde olayım; antrenör değilim ki, falanca antrenör kovulsun da yerine geçeyim diyeyim. O yüzden de doğru bildiğimi yazıyorum.

- Gazetenize yazdığınız köşe yazılarında hep menajerlerden dem vuruyorsunuz. Örneğin G.Saray'dan Anadolu Efes'e geçen Oktay Mahmuti'nin hep Sırp menajer Misko Raznatovic'in oyuncularını getirdiğini yazıyorsunuz. Gerçekten menajerler basketbolumuzda bu kadar etkili mi?

SANKİ DEVLET MALZEME OFİSİ!

Türkiye'de kulüplere oyuncu satan 3-4 tane menajer vardır ama iki tane tröst vardır. Biri Misko Raznatovic'in sahibi olduğu Beobasket, diğeri Tolga Tuğsavul. Beobasket, Sırbistan demektir. Eski Yugoslavya topraklarındaki ülkelerden yetişen basketbolcuları genelde Beobasket pazarlar. Tolga Tuğsavul ise, NBA'deki Türk oyuncuların ve önemli Amerikalı oyuncuların menajerliğini yapar. Oktay Mahmuti'nin menajeri Raznatovic.

Haberin Devamı

BERABER NASIL ÇALIŞACAKLAR?

GEÇEN sezon G.Saray'da tam 8 tane oyuncusu vardı. Sonradan gelen Dedovic ve Savovic bile Beobasket'in oyuncusu. Sanki Devlet Malzeme Ofisi'nden alınıyormuş gibi! Değiştirmek gerektiğinde bile oradan alınıyor.

G.Saray'ın Dedovic ve Savovic'i aldığı günlerde Olympiakos Law ile Dorsey'i aldı; onlar Avrupa şampiyonu oldu, G.Saray ilk 8'e bile giremedi. Niye? Çünkü G.Saray'ın alması gereken Dorsey ile Law, Beobasket'in adamı değil. Aynı şekilde Tolga Tuğsavul'un da geçen sezon Anadolu Efes'te tam 9 tane oyuncusu vardı. Şimdi Beobasket'in antrenörü Oktay Mahmuti'nin, Tolga Tuğsavul'un oyuncularıyla nasıl çalışacağını çok merak ediyorum!

Haberin Devamı

Murat Özyer'i 'Liseli' olduğu için getirdiler
- Menajerler hakkındaki iddialarınızı kulüpler bilmiyor mu? Biliyorlarsa da neden müdahale etmiyorlar?

Mahmutİ'yİ G.Saray'dan zaten bu yüzden gönderdiler. Küfür ettiği için gitti, iddiası hikaye. Mahmuti döneminde şubenin başında Murat Tümer vardı, ağzını açamıyordu. Şimdi Tümer'in yerine Murat Özyer geldi. Özyer'in getirilişi de bir garip... O kadar lisesizlerin arasında bir tane G.Saray Liseli olsun diye getirdiler herhalde!

Mahmuti mi önce gider, Semih mi!
- Semih Erden iki senelik NBA macerasının ardından Türkiye'ye döndü. Sizce Efes adına isabetli bir transfer mi?

Semih'in ne kadar iyi oyuncu olduğu tartışılmaz. Ama adam bir sinir küpü. Ne onu dinliyor, ne bunu. Otoriteyle kavgalı bir adam.  Ben Mahmuti mi yoksa Semih mi sezonu daha erken bitirir çok merak ediyorum.

Haberin Devamı

F.Bahçe Yugo'dur İtalyan Pianigiani başarılı olamaz
- F.Bahçe Ülker'in Simone Pianigiani hamlesi tutar mı?

Çok zor... Pianigiani gelirken, Scavolini takımının antrenörü Luca Del Monte'yi de getirdi. Bu, diğer taraftan iki başlılık anlamına gelir. Pianigiani'yi esas zorlayacak faktör ise ekol çarpışması olacak. F.Bahçe Ülker bu zamana kadar hep Yugoslav ekolünü uyguladı. Aydın Örs, Tanjevic, oyunculardan Mirsad, Preldzic, Vidmar hep Yugoslav ekolünün temsilcileri. Dolayısıyla F.Bahçe bir Yugo'dur. Pianigiani iyi antrenördür. Ama göreceksiniz F.Bahçe taraftarı bir süre sonra 'Bunu nereden getirdiniz' diye bağırır.

- Bu çok iddialı bir yorum değil mi?

NEDENİNİ açıklayayım... Mesela Ömer Onan... Hırsıyla, havasıyla oynayan bir çocuk. Ama kabul etmek lazım ki çok vasıflı bir basketbolcu değil. Pianigiani ise İtalyan; Ömer'in halinden anlamaz. Ömer'e maçta 10 dakika süre verecek, ondan sonra sen Ömer'i unut...

Haberin Devamı

Kadın basketçilerimiz kelaynak kuşları gibi
- DEMİREL Federasyonu'nu eleştiriyorsunuz ama Kadın Basketbol Milli Takımımız da Avrupa ikincisi oldu ve tarihinde ilk kez olimpiyatlara gitme hakkını kazandı...

Başarı tabii ki büyük ama Erkek Milli Takımı'ndaki sorun kadınlarda da var. Üst düzey kadın basketbolcularımız, sayıları 100 tane falan kalan kelaynak kuşları gibi. 20 tane iyi oyuncu var, ama onların da arkası yok. Birsel Vardarlı ve Nevriye Yılmaz iki sene sonra bıraktığı zaman onların yerini dolduracak oyuncu yok. Sebebi ortada... Kulüplerde 4 yabancı oyuncu, 1 de devşirme. Al  sana üst düzey bir takım. Adam niye altyapıyla uğraşsın ki! Bu statü yüzünden forma şansı bulamayan Türk oyuncular da heba oluyor.

Konu Tanjevic ise gerisi teferruattır!
- Turgay Demirel'i bu yanlışlara yönelten faktör ne?'

'Ben istediğimi yaparım' kafası. Tanjevic de bunlara yol veriyor. Allah var o da Tanjevic'in bir dediğini iki etmiyor. 'Milli takım antrenörü kulüp takımı çalıştırmamalı' derdi; Tanjevic F.Bahçe Ülker'e antrenör oldu. Sonra bir duyduk ki Tanjevic hasta. Allah sıhhat versin. Bir duygu seli.. Aa bir baktık;  Roma'ya menajer olmuş. Oradan kovulunca şimdi yeniden milli takım antrenörü. Velhasıl, konu Tanjevic ise gerisi teferruattır!

Ataman 3 kupayı bir daha kazanamaz
- ERGİN Ataman'ın G.Saray'a gitmesini nasıl yorumluyorsunuz?

ERGİN Ataman doğru zamanda trenden indi. Çünkü papaz her zaman pilav yemez. Altıbuçuk sokak basketbolcusuyla üç kupa almak, denk geldi. Bir daha olmaz. Yeni sezonda herkes tedbirini alır ve böyle bir şey olmaz. Ergin Ataman, Beşiktaş'ta 3 kupa kazandığı oyuncuları G.Saray'a da götürmek istiyor ama o formül tutmaz. Çünkü G.Saray'ın da mevcut kadrosunda iyi oyuncular var.

- BEŞİKTAŞ'ın yeni antrenörü Erman Kunter başarılı olabilir mi?

Erman Fransa'dan, sıkıldığı için döndü. Ama işi çok zor. Bir sürü bilinmezle yaşayacak. Hangi oyuncularla oynayacağı belli değil. Ve başında da Demokles'in kılıcı gibi, geçen sezon kazanılan 3 kupa var...

Demirel ile Ene artık selamı bile kestiler
- 12 Dev Adam, 2013 Avrupa Şampiyonası elemelerine katılacak. Birçok kişi gruptan kolayca çıkacağımızı düşünüyor. Peki ya siz?

Ben kolay olacağını hiç sanmıyorum. Bakın bu elemelerde oynamamıza sebep olan olaylar da çok komik. Hesapta Orhun Ene, Tanjevic'den sonra milli takımı devralacaktı. O zaman biz dedik ki, 'Orhun bu işi yapamaz.' Sonuçta ne oldu, yapamadı. 2011 Avrupa Şampiyonası'nda ilk 8'e giremediğimiz için şimdi 30 takımla beraber elemelerde oynuyoruz. Tanjevic o sırada koordinatör sıfatıyla tribünde oturuyordu. İşler o kadar kötü gitti ki, Turgay Demirel'in oluruyla Tanjevic, Orhun'un işine müdahale etmeye kalktı. Orhun da karıştırmayınca araları bozuldu. Şimdi Turgay Demirel ile Orhun Ene birbirlerine selam bile vermiyor.

12 Dev Adam bitince Milli Takım da biter
- TURGAY Demirel ve Tanjevic'i sürekli eleştirmenizin sebebi ne?

Ben kendimi 'rezalet tellalı' diye addediyorum. Basketbol Milli Takımımız'ın bu durumlara düşeceğini 2001 yılındaki Avrupa ikinciliğinden sonra yazmıştım. O dönemin şartlarında 12 Dev Adam'ı yaratmak  kolaydı. Çünkü iyi bir kuşak yakalamıştık ve o kuşağı devşirme oyuncularla iyi beslemiştik. Bizim için esas önemli olan, bu başarının devamının gelmesiydi. Sonra ne oldu, Amerika'daki Dünya Şampiyonası'nda dokuzuncu olabildik. O zaman dedik ki; 'Türk basketbolu artık Aydın Örs'ü aştı, başka bir antrenör getirin. Tanjevic, Obradovic veya İvkovic'den biri olsun.'

BİR TEK PRELDZİC VAR

Yugoslav istememizin sebebi  takımdaki oyuncuların çoğunun Yugoslav ekolünden yetişmiş olmasıydı. Dinlemediler. Ahde vefa diye Örs'le devam ettiler. Sonra Tanjevic geldi, ama 2 sene geç geldi. Tabii  o arada bazı trenleri kaçırdık. Tanjevic de bazı şeyleri çok eksik yaptı. 6 senedir bu ülkede basketbolun hem alt yapısından hem üst yapısından o sorumlu. Hani nerede 12 Dev Adam'ın arkası? Kerem Tunçeri, Hidayet 2-3 sene sonra bırakacak. Onların yerine forma giyecek Ümit Milli Takım oyuncuları yerlerde sürünüyor. Finlandiya'ya bile yeniliyorlar. Tepkim bu yüzden. Emir Preldzic'in dışında Tanjevic'in Türk basketboluna kazandırdığı bir tane oyuncu yok.

Affedilmeleri çok yanlış

- Kerem Tunçeri, Hidayet, Ömer Onan, milli takımdan aflarını istedi ve kabul edildi. Sizce doğru mu yapıldı?

YANLIŞ, çok yanlış... Bu adamları affedenler, 2009 Avrupa Şampiyonası'ndan önce, '10 gün tedavi görmesi şart' yazılı doktor raporuyla geldi diye Mehmet Okur'u aforoz etti.

Efes'e Obradovic gibi antrenörler yakışır

- G.Saray, Olympiakos'u Avrupa şampiyonu yapan Spanoulis'i istiyor. Spanoulis Türkiye'de başarılı olabilir mi?
BİZ ne adamlar bozduk, hatırlayın... Türkiye'de mesele şu: kulüpler oyunculara parayı bastırıyor ama iyi antrenör getirmiyor. Peki Yunan ne yapıyor? Olympiakos'a İvkovic'i, Panathinaikos'a Obradovic'i getiriyor. Yıllardır Avrupa Ligi'nde bu iki takımın olmadığı bir Dörtlü Final yok. Yüksek bütçeli takım kuruyorsan, başına İvkovic ya da Obradovic'i getireceksin. Obradovic Efes'ten yıllık 3 milyon euro ve 3 yıl kontrat istemiş. Ben olsam verirdim.

Evren Paşa bize kaçak saat verdi!

- YAŞI 40'ı aşanlar, 1981'de Balkan Şampiyonu olan milli takımı dün gibi hatırlar. Siz de o takımda Aydan Siyavuş'tan sonraki ikinci antrenördünüz. O günleri bir hatırlatır mısınız?
Gerçekten çok büyük başarıydı çünkü o şampiyonluk hala Türk basketbolunun uluslararası alanda kazandığı tek şampiyonluktur. 12 Eylül 1980 ihtilalinden birkaç ay sonra kazandık o kupayı. Balkan Kupası deyip geçmeyin, o zamanın en iyi takımlarından Yugoslavya vardı. Onun dışında Yunanistan, Romanya ve ev sahibi Bulgaristan'ı yendik. Tüm Türkiye çok sevinmişti ama sokağa çıkma yasağı olduğu için kimse şimdiki gibi sokaklara çıkıp eğlenemedi!

- Kenan Evren Paşa sizi ödüllendirdi mi?

Bize polisin kaçakçılardan ele geçirdiği birer saat verdiler. Saatlerin arkasında 'Kenan Evren' yazıyordu. Öyle ahım şahım bir özelliği yoktu. Bildiğiniz metal saat. O zaman para mara yoktu.

- Türkiye Basketbol Antrenörleri Derneği'ne üye misiniz?

Hayır. Benim oraya Şeref Üyesi olmam gerekiyordu ama arkadaşlar sağolsunlar, kriter olarak beni seçmişler! Ben 4 yıla yakın A Milli Takım'da çalıştım; Şeref Üyesi olma sınırını ise 5 yıl belirlemişler!

BASKETBOL VE MiMARLIK

Esas mesleği mimarlık olan Ünal Özüak, Kadıköyspor (şimdiki A.Efes), Maarif Koleji ve ODTÜ'de basketbol oynadı. ODTÜ, Ankara Koleji, DSİ, İstanbul Bankası Yenişehir ve A Milli Takım'da antrenörlük görevlerinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!