Ozon tabakasına zarar veren insan yapımı gazlar hangileri?

Güncelleme Tarihi:

Ozon tabakasına zarar veren insan yapımı gazlar hangileri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 14:54

Ozon tabakasını incelten gazların kullanımı tamamen yasaklandı. Peki ama ozon tabakasını incelten bu gazlar neler? İşte ozon tabakasına zarar veren insan yapımı gazlar hangileri sorusunun cevabı..

Haberin Devamı

Ozon tabakasını incelten gazlar genelde kloroflorokarbon (CFC) ve hidro-kloroflorokarbon (HCFC) türevleri. 1985’de imzalanan Viyana Sözleşmesi’nde ozon tabakasının korunmasına karar verilmişti. 1987’deyse Montreal Protokolü kabul edilmiş ve ozon tabakasına zarar veren gazlar şöyle özetlenmişti: 56 CFC ve 34 HCFC türü.

Günümüzde bunların kullanımı tamamen yasaklandı. Fakat başka bir alternatifin olmadığı durumlarda kullanılıyorlar. Örneğin, denizaltıların yangın söndürme sistemleri gibi. Ancak İngiltere’nin Norwich kentinde bulunan ve çevre bilimleri konusundaki önemli araştırmalarıyla tanınan East Anglia Üniversitesi’nde (EAU) yapılan bir değerlendirmede, bu gazların atmosfere halen salınmakta olduğu tespit edildi.

Oran çok yüksek değil; Montreal Protokolü’nden öncesiyle kıyaslarsak sadece yüzde bir civarında. Fakat bu gazların kaynağı henüz tespit edilemedi ve zararlı gazlardan ikisinin atmosfere salınma seviyesi hızla artıyor.

Haberin Devamı

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!