Özgürlük treni çocuklar için kalktı

Geçen yıl 1 Temmuz’da Kars’tan yola çıkan Hürriyet Treni, bu kez çocuk hakları için İzmir’den hareket etti.

İkinci kez Türkiye yollarını kat edecek olan Hürriyet Treni ile çocuğunuzu buluşturmak için yapmanız gereken tek şey ise şehrinize geldiğinde garı ziyaret etmek...

Geçen yıl 60’ıncı yaşını kutlayan Hürriyet Gazetesi, ınsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin de 60’ıncı yıldönümü olması tesadüfünden yola çıkarak, Devlet Demiryolları işbirliğinde önemli bir sosyal sorumluluk projesi olan “ınsan Hakları Treni”ni hayata geçirdi.

“Hürriyet Hakkımızdır-Tren Özgürlüktür” yolculuğu, bu kez 9 Eylül’de ızmir Basmane Garı’nda başladı. Hürriyet Treni ızmir’den başlamak üzere, Kars’ı, Mardin’i, Tatvan’ı, Muş’u, Diyarbakır’ı, ıskenderun’u, Adana’yı, Kayseri’yi, Eskişehir’i, Denizli’yi, Batman’ı, Manisa’yı, Burdur’u, kısaca içinden ray geçen her yeri ziyaret edecek.

34 şehir merkezi ve 8 ilçeden oluşan 42 durağı ziyaret edecek olan Hürriyet Treni’nin yolculuğu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Haydarpaşa’da tamamlanacak.

Tren, özgürlüğü, kardeşliği ve insan haklarını sembolize ediyor. Trenin bu yılki ana teması ise çocuk hakları ve çevre... Yolculuğun amacı, “hak” kavramını insanların gündelik hayatına sokmak ve Birleşmiş Milletler ınsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Türkiye’nin de imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelerden doğan haklar konusunda toplumu bilgilendirmek, çeşitli etkinliklerle bu konuyu gündemde tutmak...

Hürriyet Treni’nde bu yıl da geçen yıl olduğu gibi tren garlarında ve istasyonlarda halkın, yerel yönetimin, sivil toplum kuruluşlarının, akademisyen, yazar, gazeteci ve sanatçıların katılımıyla, müzik, tiyatro, sergi, seminer, sohbet, eğitim çalışmaları gibi birçok etkinlik gerçekleştirilecek.

Ayrıca ziyaret edilen şehirlerin, genel olarak da Türkiye’nin çevre sorunlarına ve çocuk haklarına ağırlık verilecek. 2009’un BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’nin 20’nci yıldönümü olması nedeniyle bu yılın temalarından olan çocuk haklarının gündemde tutulması için çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

Örneğin geçen yılın da katılımcılarından olan Uluslararası Af Örgütü, çocuklara haklarını anlatan dev bir kutu oyunuyla seslenecek, hak kavramını deneysel bir oyun aracılığıyla ele alacak.

Ayrıca Hürriyet Gazetesi ve Çocuk ıhmal ve ıstismarını Önleme Platformu’nun ortaklaşa hazırladığı “Biraz da Siz Uslu Durun” adlı sergi ve Fişek Enstitüsü’nün “Çalışan Çocuklar Fotoğraf Sergisi” garlarda gezilebilecek.

AYAK İZİNİZİ ÖLÇÜN

Geçen yıl gidilen tren istasyonlarında çocukların ilgi odağı olan Akbank Çocuk Tiyatrosu, bu kez “En Mutlu Kim” oyunu ile çocukları sevindirecek. Coca-Cola ise katılımcıların ekolojik ayak izi büyüklüğünü ve çevrecilik düzeylerini ölçmek gibi etkinlikler gerçekleştirecek.

Coca Cola’nın mutluluk vagonunda ise ziyaretçileri birbirinden sürprizli aktiviteler bekliyor. Zil Zurna müzik ekibi, çocuklarla ritim atölyesi gerçekleştirirken aynı zamanda gidilecek her garı da şenlendirecek.

www.hurriyet.com.tr sitesi de dileyen ziyaretçinin fotoğrafını çekerek birinci sayfada dilediği bir haberle birlikte kullanacak, sayfanın çıkışı ise hatıra olarak ziyaretçiye verilecek. Ziyaretçiler ayrıca Hürriyet Gazetesi’nin birinci sayfasını tasarlayarak bir ilke imza atacaklar. Ve dileyen herkese doğdukları günün Hürriyet Gazetesi de hediye edilecek.

“Aile ıçi şiddete Son!” kampanyası da bu yolculuğun gündem maddelerinden birini oluşturuyor.

“Hürriyet Hakkımızdır-Tren Özgürlüktür” Treni ikinci kez Türkiye yollarına çıktı. Siz de şehrinize gelen Hürriyet treniyle çocuğunuzu buluşturun.
Yazarın Tüm Yazıları