Özgür Masur ve elbiseleriyle tanışın

Belki de yeni neslin en yetenekli, şaşırtıcı ve yaratıcı modacılarından biri Özgür Masur.

Hande Ataizi, Hatice Aslan, Beren Saat ve Aşk-ı Memnu dizisindeki diğer güzel kadınlar onu çoktan keşfetti bile. Şimdi Masur ve insanda yutkunma hissi uyandıran elbiseleriyle tanışma sırası sizde.

Özgür Masur’la yaklaşık bir yıl önce ilk tanıştığımızda henüz hiçbir tasarımını görmemiştim. Kendini anlatırken ilk koleksiyonunun adının "Den Den Hayatlar" (Türkçe dilbilgisindeki tekrar işareti gibi) olduğunu söyledi. Parkinson hastalığından etkilendiğini belirtip, uzun uzun işin hikáyesini ve felsefesini açıklamaya girişince, içimden "eyvah" dedim. "Yine parça pinçik kesimler, kaba dikişler ve içi dışına çıkmış giyilemeyecek kıyafetler göreceğiz."/images/100/0x0/55eb3430f018fbb8f8b21899

Öyle olmadı. Kısa bir süre sonra Galata Moda Haftası’ndaki küçük standında mikro bir koleksiyon sergiledi Masur ve tasarımlarına çarpıldım! Benimle aynı fikirde çok insan olmalı ki, Masur o festivalin yıldızı oldu ve koleksiyonu acayip ilgi gördü.

BİR KÜÇÜK ELBİSE İÇİN UYKUSUZ GECELER

Gördüğü ilginin de etkisiyle Galata Moda’dan hemen sonra kendi showroom’unu açmaya karar verdi Masur. Nişantaşı ile Teşvikiye arasındaki çatı katını bulduğunda parası az, cesareti ve özgüveni çoktu. "İlk geldiğimde burası kümes gibiydi" diyor. Neredeyse her şeyini elleriyle kendisinin yaptığı showroom’u şimdi hem sıcak hem de sade bir eve benzeyen bir çalışma mekánı.

Yuvasını bulup içine yerleştikten sonra, krize rağmen 2008 Masur’a uğurlu geldi. Geçen yıl hiç tatil yapmadan, yemek yemeden sadece 3-4 saat uyuyarak günlerce çalıştı genç modacı. Elbiselerine karakterlerini veren origamik detayları, drapeleri, saç örgülerini ve geometrik kumaş gülleri elde tek tek hazırlaması en az 4-5 gün alıyor çünkü.

HATİCE ASLAN, HANDE ATAİZİ VE AŞK-I MEMNU

Masur’un elbiselerinin ünü kısa sürede yayıldı elbette. Best Model birincisi Yelda Kara’yı giydirdi önce. Ardından Hatice Aslan’ın Altın Portakal’daki galada giydiği pembe-somon tuvalet geldi ve Aslan’ı diğer galalarda da giydirmeye başladı. Hande Ataizi, Ayşe Brav, Füsun Eczacıbaşı, Ferhan İstanbullu ve Banu Sağnak da; "Giydireceğim insanla aramda duygusal bir bağ olması lazım. Tasarımlarımı herkese kolay kolay emanet edemiyorum. Ama mesela öyle bir kadın gelir ki, ona inanırsam parası yoksa bile buradan boş çıkmaz" diyen Masur’un hayranlarından bazıları.

Ha bir de Aşk-ı Memnu dizisi var. Başta Beren Saat ve Nebahat Çehre olmak üzere dizinin bütün güzel kadınları Masur imzalı şık elbiseler giyiyor. Hatta bazen dizi yayınlandıktan sonra telefonlar kilitleniyor, Almanya’dan bile arayanlar oluyor: "O krem rengi şahane elbiseyi nereden bulabiliriz?"

BİR MASUR ELBİSESİNİ NASIL TANIRSINIZ

Gelelim Masur’un anlata anlata bitiremediğimiz ve insanı yutkunmaya sevk eden koleksiyonuna. Hep elbiselerden söz ettik ama koleksiyonda opak çorapla mini elbise olarak da giyilebilecek, jean pantolonla da eşleştirilebilecek tunikler de var. Renkler ağırlıklı olarak siyah, beyaz, fildişi ve gri. Arada tek tük nefti ve petrol yeşilleri var. Renk konusunda çok hassas olan Masur yakında narçiçeği, indigo ve patlıcan moru gibi doygun renklerle de çalışacağını söylüyor.

Genellikle şifon, saten ve ipek gibi akışkan kumaşlarla hazırlanan elbiseleri için "modern romantik" ifadesini kullanmak pek yanlış olmaz. Etekleri genelde diz boyu ve zarif. Bağırmayan, kendini alttan alta hissettiren bir iddia ve seksapel taşıyorlar. Galiba çarpıcılıkları da buradan geliyor.

Üstelik kadınları seven ve şefkat gösteren bir modacı Masur. Beden ve kilo faşizmi yapmıyor, zaten elbiselerinin formu da giyene doğal bir incelik kazandırıyor. Bu elbiseler tek beden olarak tasarlanıyor ve 36 beden kadını da 40 bedene de uyuyor.

Masur tasarımlarını Midnight Express mağazalarında ve kendi showroom’unda bulabilirsiniz.

Henüz 30 yaşında bile değil

- Şu sıralar ikinci koleksiyonu hazırlayan Özgür Masur tekstilci bir ailenin en küçük çocuğu olarak 1979’da İstanbul’da doğdu.

- 2001’de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Sanatları Bölümü Giyim Tasarımı Sanat dalından birincilikle mezun oldu ve iş hayatına başladı.

- 2001’de Moskova’da "Lesshow"da "Geleceğin Tasarım Yıldızı" ödülünü kazandı ve koleksiyonunu sergiledi.

- 2002’de İTKİB Genç Tasarımcılar yarışmasında üçüncü oldu.

- 2008’de İF Moda Fuarı’nda Parkinson hastalığından yola çıkarak hazırladığı "Den Den Hayatlar" adlı 30 parçalık koleksiyonu beğenildi.

- Kendi ismiyle hazırladığı koleksiyonların dışında başka firmalarla da işbirliği yapıyor ve yapmaya devam etmek istiyor.

Sevdiğimiz Kadınlar Beğendiğimiz Hareketler Bettie Page

Ortada Pirelli takvimlerinin ve süper modellerin filan olmadığı 1950’li yılların en ünlü pin-up (takvim) kızıydı Bettie Page. Ve geçen hafta 85 yaşında öldü.

1980’lere kadar kimsenin hatırlamadığı Page’in ikinci doğuşu Dave Stevens’ın çizgi romanı "The Rocketeer" sayesinde oldu. Bu çizgi romanın 1991’de sinemaya uyarlanması ikinci dalga bir Bettie Page çılgınlığı yaşanmasına neden oldu. Ortalığı fanzinleri, fotoğraf ve film koleksiyonları sardı. Page’in hayatını konu eden 2’şer adet film çevrilip biyografi yazıldı.

Bundan 50 yıl önce Marilyn Monroe ve Jayne Mansfield’den sonra fotoğrafları en çok rağbet gören pin-up kızıydı Page. Tıpkı Monroe ve Mansfield gibi Playboy’a poz vererek ünlendiğinde o devre göre geç sayılabilecek bir yaşta, 30’larının başındaydı. Nashville Tennessee’de yoksul bir ailenin altı çocuğundan biri olarak doğdu, anne-babası Page 10 yaşındayken ayrıldı. Bir süre yetimhanede kaldığı ve babasının cinsel tacizine uğradığı biliniyor. George Peabody Üniversitesi’nde öğretmenlik eğitimi gördü. Lise arkadaşı Billy Neal ile evlendiğinde 20’sindeydi ve 4 yıl sonra boşandı. New York’ta Coney Island plajında amatör fotoğrafçılık yapan bir polis memuru tarafından keşfedildi ilk kez. Genç kadın şansını sinema, tiyatro ve televizyonda da denedi ama asıl kariyerini bir "seks bombası" olarak yaptı. Bazı özel erotik filmlerde de rol aldı; Teaserama ve

Bondage filmleri bunların en ünlüsü.

1957 yılında ikinci kez evlenen Page, çıplak poz vermekten vazgeçerek kendini dine verdi ve Hıristiyan topluluklarına katıldı ancak bir süre sonra dışlandı. 10 yıl sonra üçüncü evliliğini yaptı ve hiç çocuğu olmadı. Bu sıralarda psikiyatri tedavisi görmeye başladı. Nihayetinde 1983-1992 yılları arası bir akıl hastanesine kapatıldı. Bu tarihten sonra yeniden keşfedilmişti ama yine de pek ortalarda görünmedi. Oysa resimleri her yerde görünmeye başlamıştı.

MODA AJANS

Burada ürün ve fırsat çok

YKM, yeni yıl hediyeleriniz için giyimden ayakkabıya, kozmetikten aksesuvara, dekorasyondan teknolojiye kadar binlerce marka sunuyor. "Büyük Kış İndirimi"nin yanı sıra Bonus ile kozmetik veya ev reyonlarından yapılacak 100 YTL ve üzeri alışverişlere de 50 YTL indirim kuponu var.

Zeki, çevik ve ahlaklı kızlar

Mayo ve iç giyim markası Zeki Triko’nun yeni iç çamaşırı koleksiyonu kadar koleksiyonu tanıtan Perulu manken Anahi Gonzales de iddialı. Zeki Triko’dan ne anlı şanlı güzeller geldi geçti, belki Los Angeles’ta yapılan bu son çekim de 21 yaşındaki Gonzales’e uğurlu gelir.

Bu sefer de yılbaşı indirimi

Stefanel’in sonbahar-kış kadın ve erkek koleksiyonları yüzde 30 indirimde. Stefanel’de bu kışın vazgeçilmezi uzun triko elbiseler, hırkalar, kalem etekler, yüksek belli etek ve pantolonların yanı sıra çalışan kadınların ihtiyaçlarına yönelik "executive corner" köşesi de bulunuyor.

Hediye mücevheri kim istemez

Adil Mücevher’in 2008 koleksiyonu ağırlık olarak modern kadınları hedefleyen pırlantalı modellerden oluşuyor. Ancak koleksiyon sadece altın ve pırlantadan ibaret değil, zümrüt, safir, yakut ve topaz gibi renkli değerli taşlara da yer verilmiş.
Yazarın Tüm Yazıları